UDRUGA ODGAJATELJA

‘Odgajateljica je opomenuta, a tko će biti kažnjen za sigurnosne propuste? Što je s ogradom?‘

Inicijativa odgojitelja SIDRO reagirali su na priopćenje sesvetskog vrtića iz kojega je pobjegao petogodišnji dječaj
Ilustracija
 Karl Cartwright/Alamy/Profimedia

Iz Dječjeg vrtića 'En ten tini' u sesvetskom Novom Jelkovcu u utorak prijepodne odšetao je petogodišnji dječačić, kako je jučer izvijestio Jutarnji list. Srećom, jedna susjeda ga je srela na ulici i vratila u vrtić. Odgajateljici J. K. koja je bila zadužena za skupinu u kojoj je on bio, izrečena je mjera upozorenja s mogućnošću otkazivanja radnog odnosa.

Navedeni događaj u priopćenju je komentirala Inicijativa odgojitelja SIDRO - odgojitelji u zaštiti prava djeteta u dječjem vrtiću.

Medijima su se obratili, kako kažu, u želji da se čuje i druga strana priče.

Inicijativa odgojitelja u pismu upućenom medijima navodi kako, ne ulazeći u opravdanost dosad izdanih sankcija, želi iz priopćenja predškolske ustanove u kojoj se incident dogodio istaknuti i objasniti sljedeće činjenice:

• događaj se zbio u jutarnjoj smjeni - u vremenu kada je uobičajeno prisutan jedan odgojitelj, sam s 20 djece, novoupisani petogodišnji dječak traži na zahod i nema ga tko otpratiti, jer u tom slučaju jedini odgojitelj odlazi i ostalih 19 djece ostavlja same što, jasno, nije dopušteno. Nije poznato koliko od ostale djece su također novoupisana djeca, niti kojeg su uzrasta upisana djeca u skupini, što čini značajnu razliku. Nije poznato niti koliko je udaljen sanitarni čvor u odnosu na prostor u kojem je skupina boravila u vrijeme događaja, što je također vrlo bitan podatak, jer se u prostorima vrtića sanitarni čvorovi često nalaze na udaljenim mjestima.

• kako navode iz vrtića, pristupit će se radovima na ogradi - iz čega proizlazi da ograda u ovom trenutku nije dovoljno sigurna. Da je ograda zadovoljila sigurnosne propise, ne bi bilo potrebe za bilo kakvim radovima.

• prema navodima ravnateljice, pristupit će se izmjenama u postavljanju tipke za otvaranje vrata na povišeno - što znači da je tipka za otvaranje vrata sada postavljena suprotno sigurnosnim propisima, u dohvatu petogodišnjeg djeteta, što ravnateljica vrtića i potvrđuje.

• opomenu pred otkaz dobiva odgojitelj - kakve su sankcije za spomenute druge sigurnosne i organizacijske propuste? Kakve su sankcije za osnivača koji ima odgovornost zadovoljiti sve sigurnosne i prostorne propise? Kakva je sankcija za onog tko je uspostavio takvu organizaciju rada, koja evidentno nije dobra? Kakva je odgovornost na Gradskom uredu koji izjavljuje kako je broj odgojitelja unatoč oboljenjima i samoizolacijama zbog covid-19, dostatan?

Prema svemu što iz medija možemo saznati, nije nemoguće zaključiti kako je odgojiteljica dovedena u situaciju koja, zbog niza propusta osnivača i ravnatelja, nije u skladu sa zakonskim propisima, pa se postavlja pitanje je li uopće mogla utjecati na predmetni događaj, kažu iz Inicijative odgojitelja, a prenosi HRT na svojim internetskim stranicama.

Kako to nije jedinstveni slučaj, iako bijeg djece iz dječjih vrtića srećom rijetko uspije, postavljamo pitanja odgovornosti prosvjetne inspekcije, zadužene za nadzor rada svih predškolskih ustanova u Republici Hrvatskoj. Odgovornost ne može biti (samo) na odgojiteljima, koji nemaju nikakav utjecaj na nezakonitosti koje se događaju, ističu iz SIDRO-a.

Naglašavaju kako su u kampanji #odgojiteljnijeteta u posljednjih mjesec dana upozorili na zabrinjavajuće velik broj nezakonitosti u dječjim vrtićima, zbog čega se i događaju ovakve iznimno opasne situacije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 11:46