TRZAVICE MEĐU MINISTRIMA

ODGOĐEN KOALICIJSKI SASTANAK O ULJANIKU Horvat odapeo strelicu prema onima koji tvrde da restrukturiranje previše košta: 'To su nevjerni Tome'

Darko Horvat i Zdravko Marić
 Damjan Tadić / Hanza Media

Koalicijski sastanak na kojem će Zdravko Marić, ministar financija i Darko Horvat, ministar gospodarstva iznijeti podatke o troškovima stečaja i troškovima restrukturiranja Uljanik grupe ipak neće biti održan ovog utorka, nego u srijedu, neslužbeno se moglo doznati u ponedjeljak. Sukladno tim informacijama, još uvijek traje usklađivanje troškovnika u svakom ministarstvu, ali istovremeno traju i pregovori predstavnika ta dva ministarstva s Tomislavom Debeljakom, vlasnikom Brodosplita, potencijalnim partnerom Uljanik grupe.

Navodno je dogovor došao do razine na kojoj je Brodosplit spreman preuzeti Uljanik grupu uz trošak restrukturiranja od 7,5 milijardi kuna, dok Ministarstvo gospodarstva inzistira na maksimalnom trošku od 6,8 ili 6,9 milijardi kuna. U intervjuu koji je dao za 24sata, Horvat je istaknuo kako su neke stavke koje u tim pregovorima naznačuje Tomislav Debeljak dvojbene, ali nije specificirao koje bi to bile točke pregovora. Zanimljivo je da je Horvat neizravno odapeo kritičku strelicu prema Zdravku Mariću, ministru financija i Tomislavu Ćoriću, ministru energetike, koji su prošlog tjedna ustvrdili kako ne pristaju na plaćanje još pet ili sedam milijardi kuna za trošak restrukturiranja Uljanika grupe povrh do sada već plaćenih 3,1 milijardu kuna za jamstva za tu kompaniju.

„Nevjerni Tome koji nisu bili u stanju niti otvorili list papira koji im je bio predočen na sastanku vladajuće koalicije, a kamoli zapamtiti te brojke, ne mogu govoriti kako će građane restrukturiranje koštati novih pet ili sedam milijardi kuma“, ustvrdio je Horvat, aludirajući vjerojatno na Marića i Čorića, ali i na članove vladajuće koalicije Darinka Kosora, predsjednika HSLS-a i Radimira Čačića, predsjednika Hrvatske narodne stranke - reformista. Potom je dodao kako to „pogotovo ne mogu govoriti oni koji su sjedili u političkih institucijama i davali ova jamstva koja sada svi plaćamo, jer to je nekorektna i bezobrazno“, što je bilo upućeno oporbenim liderima.

„Mi smo do sada platili 3,1 milijardu kuna, vjerojatno će taj trošak za jamstva i kamate i financiranje dovršetka brodova iznositi ukupno 4,5 milijardi kuna, ali na tu cifru ne ide još pet ili sedam milijardi kuna, jer će ukupni trošak restrukturiranja biti najviše 6,9 milijardi kuna“, istaknuo je Horvat i kazao kako još uvijek nije siguran hoće li Tomislav Debeljak pristati na taj iznos. Ministar gospodarstva lavovski tako i dalje brani svoj stav da je potrebno i da se može restrukturirati Uljanik, te da je to manja šteta za državni proračun nego da on ode u stečaj. Pritom je naglasio i kako se nada da će DORH provesti svoj dio posla, jer odgovori za brojne dubioze u Uljanik Grupi, rekao je, moraju odgovarati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 20:09