ODLUKA DZS-A

Odgođen popis stanovništva: u uvjetima epidemije nije moguć kvalitetan popis

Popis je i skup, planirano je oko 160 milijuna kuna, i složen pothvat koji je potreban za administrativne i statističke svrhe
 Davor Pongračić/Cropix

Najavljeni popis stanovništva neće početi kako je planirano, 1. travnja, nego će zbog pandemije koronavirusa biti odgođen na neizvjesno vrijeme, potvrdio je u razgovoru za N1 Damir Plesac iz Državnog zavoda za statistiku (DZS). Popis stanovništva obavlja se svakih 10 godina: posljednji je proveden 2011. godine.

U DZS-u još ne znaju na koliko će se dugo odgoditi popis, jer će to ovisiti o epidemiološkim mjerama i odluci Vlade i Sabora, koji moraju promijeniti Zakon o popisu stanovništva. No, može se očekivati da popis stanovništva neće početi prije lipnja.

- Odgoda popisa stanovništva dobra je odluka jer se on u ovakvim okolnostima ne bi mogao kvalitetno provesti. Kvaliteta popisnih podataka mora biti visoka, tj. mora se ostvariti najveći mogući odaziv, što je, uz ove epidemiološke mjere, kad imamo ljude koji su zaraženi, u bolnici, samoizolaciji i izolaciji, upitno.

Treba se ponajprije voditi računa o sigurnosti ljudi i popisivača, a tu su i pretpopisne aktivnosti: probni popis, tzv. generalna proba zadržala je tradicionalno popisivanje, koje se mora dobro testirati i simulirati, a za to nema vremena - rekao nam je demograf dr. Ivan Čipin, izvanredni profesor na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu (EFZG).

- I probni popis treba odgoditi za vrijeme kada se za popisivanje steknu uvjeti. Popis je i prilično skup, planirano oko 160 milijuna kuna, i vrlo složen pothvat koji je iznimno potreban za administrativne i statističke svrhe, te za potrebe planiranja.

Zbog svega toga, smatram da se popis treba odgoditi za najranije listopad 2021. godine, ako epidemiološka situacija bude dobra, ili još bolje za proljeće 2022. godine. Hrvatska je, uz još svega pet članica EU, među kojima su Bugarska, Cipar, Grčka, Malta i Portugal, zadržala tradicionalno popisivanje. Jedino, uz terensko, sad su uključili online popisivanje.

Ostale zemlje imaju ili kompletni registarski popis i ne odgađaju ga, ili administrativne registre koriste za dobivanje dijela popisnih podataka - zaključio je Čipin.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 11:05