TITOV BROD

Odgođeno glasovanje o ‘Galebu‘ i raspodjeli tri milijuna kuna: Traže se dodatne informacije

Brod ‘Galeb‘ je u brodogradilištu Kraljevici, gdje se rekonstruira i oprema kao budući muzejski prostor

Brod 'Galeb'

 Matija Djanjesic/cropix

Na sjednici riječkoga Gradskog vijeća u srijedu odgođeno je glasovanje o raspodjeli tri milijuna kuna nepotrošenog novca iz proračuna za 2021., namijenjenog uređenju broda "Galeb", zbog čega je bila prekinuta prošla sjednica, jer dio vijećnika smatra da im o tome treba više informacija.

Gradonačelnik Rijeke Marko Filipović (SDP) kao predlagatelj točke dnevnog reda o raspodjeli financijskog rezultata poslovanja na nastavku sjednice u srijedu povukao je glasovanje, kako je obrazložio, na temelju dogovora s vijećnicima. Glasovanje je odgođeno za sljedeću sjednicu.

Na prošlotjednoj sjednici Gradskog vijeća u sklopu te točke raspravljalo se o raspodjeli nepotrošenih prihoda od spomeničke rente. Vijećnici Vedran Vivoda (Akcija mladih) i Robert Salečić (Unija Kvarnera) u svojem su amandmanu predložili da se tri milijuna kuna tog iznosa, umjesto za uređenje broda "Galeb", prenamjene za sanaciju zgrade HNK Ivana pl. Zajca. Vivoda je obrazložio amandman navodom da je novac za uređenje "Galeba" već osiguran u gradskom proračunu za ovu godinu, a potrebno je sanirati i druga kulturna dobra u gradu.

image

Brod 'Galeb'

Matija Djanjesic/cropix

Gradonačelnik Marko Filipović istaknuo je tada da će se uređenje "Galeba" završiti do kraja godine, dodajući da je riječ o složenim radovima na koje utječe i cijena čelika. Amandman nije prihvaćen, dio vijećnika napustio je sjednicu pa nije bilo kvoruma za glasovanje o cjelokupnoj raspodjeli.

Gradonačelnik Filipović rekao je u nastavku sjednice u srijedu kako se s Vivodom i Salečićem dogovorio da se glasovanje odgodi za sljedeću sjednicu, a da on u međuvremenu pripremi pregled obavljenih radova na uređenju broda "Galeb". Također, dodao je, vijećnicima će se omogućiti da obiđu "Galeb" i uvjere se kakvo je stanje s radovima.

Brod "Galeb" je u brodogradilištu Kraljevici, gdje se rekonstruira i oprema kao budući muzejski prostor. Predviđeno je da se nakon uređenja priveže uz Molo longo, glavni lukobran riječke luke, te da, uz muzejski postav, ima i ugostiteljsku namjenu.

Uređenje broda je dio projekta "Turistička valorizacija reprezentativnih spomenika riječke industrijske baštine", uz uređenje zgrade Palače šećerane u kompleksu Benčić, novom stalnom postavu Muzeja grada Rijeke, te je većim dijelom financiran nepovratnim novcem iz europskih fondova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. svibanj 2022 21:47