SPORNI PUTNI NALOZI

ODGOĐENO PRIPREMNO ROČIŠTE U AFERI DNEVNICE Tomislav Saucha se pojavio na sudu, ali je Sandra Zeljko već duže vrijeme bolesna i nije se pojavila

 
Tomislav Saucha i Sandra Zeljko
 Dragan Matic / CROPIX

Pred vijećem zagrebačkog Županijskog suda kojem predsjeda sutkinja Sanja Mazalin održava se pripremno ročište u “aferi Dnevnice” u kojoj su optuženi Tomislav Saucha, saborski zastupnik i bivši predstojnik ureda SDP-ova premijera Zorana Milanovića i njegova tajnica Sandra Zeljko.

Saucha, kojeg brani odvjetnik Darko Maržić pojavio se na sudu, dok se Zeljko, koju brani odvjetnički ured Miljević nije pojavila i ona je već duže vrijeme bolesna i sudu je dostavila liječničku dokumentaciju.

Ročište je odgođeno za 9.7. u 9 sati, a vještačenje će otkriti je li Zeljko zbog zdravstvenog stanja u stanju pratiti raspravu.

Nakon što je sredinom ožujka Županijski sud potvrdilo je osnovanost optužnice Saucha je izjavio:

- Ostajem zastupnik i nadam se da ću dokazati da nisam kriv, rekao je Saucha. Zeljko ni tada nije došla na sud kad se raspravljalo o potvrđivanju optužnice.

Zamjenik ravnateljice Uskoka Krešimir Ostrogonac rekao je kako će se, tijekom suđenja, ispitati 50-ak svjedoka.

Sauchin odvjetnik Darko Mažić rekao je kako svi argumenti obrane ostaju te kako će ih "ponavljati do sudnjeg dana":

- USKOK je rekao da je dovoljno što imaju vještačenja. Imamo nekoliko svjedoka, postupak ne bi trebao biti predugačak. Najveća borba opet će biti s vještačenjima koja su po meni užasno loša, osobito ovo zadnje za koje sam rekao da je to radio pristran, tendenciozan vještak. Ako je bio tendenciozan u nastupima prije godinu dana, onda je takav bio i kad je to pisao.

Uskok Sauchu tereti da je kao predstojnik ureda bivšeg premijera Zorana Milanovića lažirao putne naloge i zajedno sa svojom tadašnjom tajnicom Sandrom Zeljko nezakonito stekao 580 tisuća kuna. U proširenju istrage Sauchu je Uskok osumnjičio da je akontacije za fiktivne dnevnice dijelio sa Zeljko, nekadašnjom "krunskom svjedokinjom" u tom slučaj.

No, nju terete da je i nakon Sauchina odlaska nastavila dizati novac pa je od ožujka 2016. do veljače ove godine, po Uskokovim tvrdnjama, samoinicijativno krivotvorila potpise kasnijih šefova kabineta Nevena Zelića i Davora Božinovića te preuzela i zadržala akontacije dnevnica u ukupnom iznosu od gotovo 350.000 kuna.

Istraga u ovom slučaju najprije je poreknuta samo protiv Sauche, tadašnjeg SDP-ovog saborskog zastupnika, a naknadno je proširena i na Zeljko. No, istraga je postala pravomoćna tek u kolovozu prošle godine kada je izvanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda prihvatilo Uskokovu žalbu na raniju odluku suca istrage koji je zaključio da proširenje istrage nije u skladu sa zakonom.

Prvo ukidanje Uskokova rješenja o proširenju istrage uslijedilo je nakon što je Saucha, kao saborski zastupnik, prilikom glasovanja presudio da ne prođe zahtjev za opoziv ministra Zdravka Marića, koji je prethodno potpisao. No, Saucha je odbacio sumnje da ga je netko "kupio", pojašnjavajući da je odluku promijenio kako bi se izbjegli novi izbori.

I u novoj optužnici Saucha i Zeljko se terete za zlouporabe položaja i ovlasti te krivotvorenje službene isprave, odnosno pomaganje u tim nedjelima zbog čega im prijete bezuvjetne zatvorske kazne.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. ožujak 2023 12:35