JEZIK I GOVOR

Odgovaramo na pitanje: Ima li razlike između tikve, tikvice, buče, buće i bundeve?

Dr. sc. Marica Čilaš Mikulić, viša lektorica na Croaticumu, otkriva kako je imenica tikva praslavenskog podrijetla

Dr. sc. Marica Čilaš Mikulić

 Hanza Media

Koja je razlika između imenica tikva, tikvica, buča, buća i bundeva?

Dr. sc. Marica Čilaš Mikulić, viša lektorica na Croaticumu – Centru za hrvatski kao drugi i strani jezik Filozofskog fakulteta u Zagreba, u emisiji Jezik i govor otkriva kako je imenica tikva praslavenskog podrijetla i odnosi se na jednogodišnja vrtna biljka, koja se na latinskom naziva cucurbita pepo i pripada porodici tikvovki, na latinskom cucurbitaceae, u koju spadaju i dinja i lubenica.

„Tikve se razlikuju prema obliku i građi lista, stapke, ploda i sjemena i pripremaju se na različite načine. U hrvatskom jezičnom prostoru upotrebljavaju se različiti nazivi za tikvu, pa tako susrećemo i bundevu, buču i buću koje možemo smatrati istovrjednicama, odnosno sinonimima premda rječnici upozoravaju da je riječ buča, odnosno buća, regionalizam i zapisuje se na dva načina – kao buča i buća. Bundeva je jestiva tikva. Tikvica je deminutiv od tikva. Vrste tikava su muškatne tikve, tikve pečenice, tikve golice, patišoni...”, govori nam Marica Čilaš Mikulić dodajući kako se riječ tikva može koristiti i u prenesenom značenju. Tako tikva može biti glup čovjek, glupa osoba ili prazna glava, a može biti i oblik glave jer se osobu koja ima okrugli oblik glave uspoređuje s tikvom.

„Tikvu nalazimo i u frazemima. Na primjer - tko s đavolom tikve sadi, o glavu mu se razbijaju - što bi značilo da tko se druži s lošim čovjekom, na kraju upadne u nevolje. Kaže se i – pukla tikva. To znači da je puklo neko prijateljstvo ili su razvrgnuti dobri odnosi. Puhati u istu tikvu znači slagati se s nekim u mišljenjima i postupcima. A to se može reći i – puhati u isti rog”, kaže Marica Čilaš Mikulić.

Poštovani gledatelji i čitatelji, pitanja u vezi s hrvatskim jezikom i govorom možete nam poslati na našu e-mail adresu: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 02:27