KATASTROFA U ZAGORJU

Odgovor na pitanje koje su svi postavljali nakon jučerašnje oluje: ‘Operativna obrana od tuče nije učinkovita!‘

U DHMZ-u smatraju da bi dostupna sredstva državnog proračuna trebalo usmjeriti u sufinanciranje postavljanja zaštitnih mreža

Nevrijeme u Zagorju

 Stožer Civilne Zaštite/

Nevrijeme praćeno snažnom tučom, koje je u četvrtak navečer pogodilo Hrvatsko zagorje, odnosno područje gradova Oroslavja i Klanjca te općina Kumrovec i Zagorska sela uzrokovao je veliku štetu na usjevima i vinogradima.

Nevrijeme je zahvatilo i Veliko Trgovišće te Stubičke Toplice.

- Šteta na usjevima i vinogradima je sigurno 100-postotna i jednostavno nemam riječi kojima bi ovo opisao, rekao je gradonačelnik Klanjca Zlatko Brlek.

Ništa bolje nije prošla ni općina Kumrovec. Načelnik Robert Šplajt rekao je da ovakvu tuču ne pamti.

- Katastrofa, katastrofa! Ovo u životu nisam doživio. Zatrpani smo potpuno, auti su po cesti stajali, na mjestima ima i nanosa tuče visine do 70 centimetara. Otišao bih na teren vidjeti kako je, ali ne mogu s autom nigdje. Užas, rekao je načelnik Šplajt za Zagorje International.

Novo razorno nevrijeme i ogromne štete na usjevima otvorili su među korisnicima društvenih mreža pitanje operativne obrane od tuče, odnosno, nedostatak iste.

Prije nekoliko dana o toj se temi oglasio Državni hidrometeorološki zavod iz kojeg je poručeno da obrana od tuče u Hrvatskoj na sadašnjoj tehnološkoj i stručnoj razini nije učinkovita i ekonomski isplativa, a kao jedini učinkovit način smanjivanja štete navodi sufinanciranje postavljanja zaštitnih mreža. Dodali su i kako će zbog očekivanih klimatskih promjena oluje poput jučerašnje ili prošlotjedne biti još češće i intenzivnije u narednim desetljećima.

Zbog toga je poljoprivrednicima potrebno osigurati zaštitu njihovih usjeva. Međutim, trenutni sustav obrane od tuče u Hrvatskoj ne pruža nikakvu zaštitu.

- Ne postoji ni jedan znanstveno utemeljen dokaz da je operativna obrana od tuče kakva se provodi u Hrvatskoj po sadašnjoj tehnologiji učinkovita i gospodarstveno isplativa te da ostvaruje uštede. I Svjetska meteorološka organizacija (WMO) jasno navodi da operativna obrana od tuče nema opravdano uporište u znanosti i struci, priopćio je DHMZ prošlog tjedna.

DHMZ ističe da je tuča samo jedna od vremenskih nepogoda, a da štete u poljoprivredi, i to na mnogo većem području, nastaju zbog sve učestalije pojave suše, mraza, leda i poplava.

Za obranu od tuče izdvajaju se financijska sredstva svih poreznih obveznika, iako ona nije uspjela dokazati uspješnost i isplativost

- Smatramo da bi dostupna sredstva državnog proračuna trebalo usmjeriti u sufinanciranje postavljanja zaštitnih mreža, kao jedinog učinkovitog načina smanjivanja štete od tuče, te da treba osnažiti sustav osiguranja čime bi se osiguralo realno obeštećenje u slučaju nastalih šteta od vremenskih nepogoda, dodaje DHMZ.

Obrana od tuče problematična je i sa stanovišta očuvanja okoliša, jer se tijekom zasijavanja bez ekološke kontrole ispušta reagens sa srebrnim jodidom u slobodnu atmosferu, smatra DHMZ koji svoje mišljenje temelji na stručnoj podlozi ''Analiza sustava obrane od tuče'' donesene 2018.godine na traženje Ministarstva poljoprivrede.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 15:39