RASKOL NA LJEVICI

Odgovori na najvažnija pitanja: Evo zašto je SDP-ova priča o Tomaševićevom pomaganju HDZ-u obična budalaština!

Liderima SDP-a bilo bi pametnije da osmisle strategiju kako da se vrate na nekadašnji rejting od 20 i više posto, a ne da se bave (lošom) matematikom.

Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević i predsjednik Vlade Andrej Plenković

 Zeljko Puhovski/Cropix

- Iz njihove odluke o samostalnom izlasku na izbore jasno je kako je Možemo! stavio svoj stranački interes ispred interesa hrvatskih građana - rekao je predsjednik SDP-a Peđa Grbin dan nakon što su njegovi nesuđeni koalicijski partneri objavili da ne žele pakt sa SDP-om i da će na iduće parlamentarne izbore izaći samostalno. Kao protumjeru, vodstvo SDP-a odbilo je prijedlog Možemo! da u nekim izbornim jedinicama ipak izađu zajedno, u takozvanoj točkastoj koaliciji.

Analiziramo ključne dileme i moguće reperkusije raskola na ljevici.

Što se zapravo dogodilo i zašto je Možemo! "otkantao" Grbina i njegovu stranku?

Iako su čelnici Možemo! svoju odluku o samostalnom izlasku na izbore ‘pokrili‘ rezultatima ankete koja je pokazala kako te dvije stranke imaju negativan koalicijski zbroj - broj glasova koji bi te stranke osvojile pojedinačno, barem tako tvrde, značajno premašuje broj glasova koje bi dobile zajedničkim izlaskom na izbore - najvažniji razlog ipak je taj što članstvo, baš kao i dobar dio vodstva platforme Možemo!, gaji priličan animozitet prema SDP-u. Drugi važan razlog za takvu odluku jest procjena lidera Možemo! da je za rast i razvoj njihove još uvijek relativno mlade stranke jednostavno isplativije distancirati se od (starog i onemoćalog) SDP-a te da na valu (ostataka) svoje svježine trebaju pokušati zavesti neodlučne birače, kao i one koji ne izlaze redovito na birališta.

Zašto je priča o točkastoj koaliciji bila lansirana kad je odmah bilo jasno da se radi o najobičnijoj bedastoći?

Ne znamo je li vodstvo Možemo! toliko naivno da je stvarno vjerovalo kako bi SDP mogao prihvatiti njihov prijedlog o zajedničkom izlasku u samo nekim izbornim jedinicama nakon što su im poručili kako s njima ne žele pakt na nacionalnoj razini ili su taj prijedlog lansirali samo kako bi ispalo da SDP nisu otkantali u potpunosti, ali od prvog trenutka smo znali da od tog prijedloga neće biti ništa. Očekivano, ideju o točkastoj koaliciji vodstvo SDP-a pokopalo je u roku od 24 sata. ‘Kako bi uopće bilo moguće vodili dvije paralelne kampanje - jednu u jedinicama gdje idemo s Možemo! i drugu u jedinicama gdje smo najveći rivali? To bi to bio živi cirkus!‘, napominje SDP-ovac koji je vodio brojne kampanje.

Tko je profitirao, a tko je na gubitku?

Dok će vodstvo Možemo! to moći reći tek ako budu imali odličan izborni rezultat, u SDP-u se već sada dobitnicima smatraju svi oni koji su se od početka protivili savezu s Možemo! i suradnji tih dviju stranaka u Gradu Zagrebu. Jedan od njih je i zastupnik SDP-a u zagrebačkoj Skupštini Renato Petek, koji već mjesecima vodi žestoku kampanju protiv gradonačelnika Tomislava Tomaševića. On tvrdi kako bi Peđa Grbin trebao odstupiti s čela stranke ili barem ponuditi svoj mandat na raspolaganje. Gubitnicima ovakvog raspleta (barem kratkoročno) trebaju se smatrati šef SDP-a i njegovi najbliži suradnici koji su učinili ama baš sve - svojevremeno su raspustili zagrebački SDP - kako bi se umilili potencijalnim partnerima iz Možemo!. No, zasad je nemoguće prognozirati tko će na kraju balade ispasti gubitnik, a tko će najviše profitirati od ove odluke o samostalnom izlasku na izbore.

image

Tomislav Tomašević, Ivan Račan, Peđa Grbin

Darko Tomas/Cropix/

Hoće li SDP u Zagrebu raskinuti sporazum s gradonačelnikom Tomaševićem i njegovom strankom, kako to traži dio SDP-ovca željnih osvete?

Prve reakcije čelnika SDP-a sugeriraju da takvo nešto nije u planu. Bez obzira na ‘košaricu‘ koju su dobili od Tomaševića, zagrebački sporazum između SDP-a i Možemo! zasad nije ugrožen. Međutim, realno je očekivati kako će se odnosi između dviju stranaka zaoštriti, pa će i njihova suradnja u Gradskoj skupštini postati napetija. Kako kaže jedan od dužnosnika SDP-a: ‘Oni žele samo točkastu predizbornu koaliciju, e pa sad će dobiti točkastu suradnju u Zagrebu‘.

Koliko je utemeljena tvrdnja nekih SDP-ovaca da će od odluke Možemo! najviše profitirati HDZ, koji već sada može početi pripremu proslave još jedne izborne pobjede?

Budući da HDZ već godinu-dvije ima dvostruko veći rejting od SDP-a, potpuno je promašeno tvrditi da je ova odluka Možemo! prijelomni trenutak i da je time ugašena svaka prilika za skidanje HDZ-a s vlasti. Liderima SDP-a bilo bi pametnije da osmisle strategiju kako da se vrate na nekadašnji rejting od 20 i više posto, a ne da se bave (lošom) matematikom. Uostalom, čak i kada SDP-ovu rejtingu od 12 do 15 posto pribrojimo Možemo! i njihovih desetak posto, HDZ ih sa svojih od 25 do 30 posto i dalje šiša. Sve dok su razlike u rejtingu HDZ-a i SDP-a toliko velike, svaka priča o matematičkim koristima koalicija naprosto je neplasirana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 18:39