KRATKI VODIČ

Odgovori na pet ključnih pitanja o pravilima ponašanja za one koji su preboljeli koronu

Dosad se u Hrvatskoj od covida-19 oporavilo gotovo 150.000 ljudi. Evo što o njima kažu iz Službe za epidemiologiju HZJZ-a
Ilustracija, testiranje
 Damjan Tadic/Cropix

U Hrvatskoj je od početka pandemije koronavirusom zaraženo 175.886 osoba. Od njih se 148.211 oporavilo. Nas je pak zanimalo kakva su pravila ponašanja za one koji su se oporavili - trebaju li u samoizolaciju ako se razboli njihov bliski kontakt, trebaju li negativan test ako moraju na zahvat u bolnicu, trebaju li se u obitelji od njih izolirati novooboljeli članovi...?

Na naša pitanja odgovorili su iz Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti HZJZ-a.

Treba li u samoizolaciju ići osoba koja je preboljela covid-19 ako se nađe kao kontakt novooboljelog?

- Osobe koje su preboljele covid-19 ne podliježu mjeri samoizolacije ako dođu u bliski kontakt s oboljelom osobom unutar 90 dana od svojeg obolijevanja, pod uvjetom da nisu razvile nikakve simptome bolesti. Dakle, osoba ne podliježe zdravstvenom nadzoru ako je unazad tri mjeseca imala laboratorijski potvrđen covid-19 ili je kao bliski kontakt razvila simptome i imala dijagnosticiran covid-19 brzim antigenskim testom te ako je na temelju jasne epidemiološke anamneze i kliničke slike klasificirana kao vjerojatan slučaj covida-19.

Kakva su pravila ponašanja u kućanstvu u kojem imamo one koji su preboljeli bolest i one koji su novooboljeli?

- U tom slučaju novooboljele osobe ne bi mogle zaraziti ukućane koji su preboljeli covid-19 prije manje od tri mjeseca te se ne moraju izolirati od tih članova. No, novooboljela osoba treba se pridržavati mjera pojačane osobne higijene i održavanja higijene prostora. Preporučuje se i da oboljela osoba nosi zaštitnu masku za lice dok je u prostoriji s drugim ukućanima, jer se još ne zna kakav je utjecaj stečenog imuniteta na mogućnost transmisije, odnosno prenošenja bolesti na druge osobe izvan kućanstva. Ako u kućanstvu ima još članova koji nisu preboljeli covid-19, novooboljela osoba treba u izolaciju zbog njih.

Koliko je osoba koja je preboljela covid-19 zaštićena od ponovne infekcije?

- Trenutno se smatra da zaštita imunitetom stečenim preboljenjem traje tri mjeseca. Možda i dulje, šest mjeseci, no s obzirom na to da je bolest nova, još se ne zna sa sigurnošću koliko bi ta zaštita mogla trajati.

Kako osoba koja je preboljela covid-19 postupa pri ispunjavanju epidemiološkog obrasca kod dolaska u bolnicu ili u neku drugu ustanovu?

- Osobe koje su unutar tri mjeseca preboljele bolest tijekom ispunjavanja obrasca trebaju napisati da su preboljele covid-19, uz navođenje datuma obolijevanja. Najbolje je da imaju potvrdu svojeg liječnika o tome s datumima obolijevanja i pozitivnog nalaza, uz priloženu kopiju tog pozitivnog laboratorijskog nalaza na SARS-CoV-2.

Moraju li osobe koje su preboljele covid-19, a dolaze iz inozemstva, za ulazak u zemlju imati negativan PCR test?

- Oni koji su preboljeli covid-19 unazad tri mjeseca ne trebaju predočiti negativan PCR nalaz prilikom prelaska granice, nego mogu pokazati pozitivan nalaz PCR testiranja ili liječničku potvrdu o preboljenju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 19:11