SUDSKA PRAKSA

'Odgovorni opravdavaju roditelja za nasilništvo'

ZAGREB - U društvu još uvijek prevladava stav da je nasilno ponašanje roditelja “dio uobičajenih odgojnih mjera”, kažu u Uredu pravobraniteljice za djecu Mile Jelavić.

Strašno i protuzakonito

- Često se borimo sa stavom u kojem odgovorni za zaštitu djece opravdavaju roditelja i kažu da je roditelj bio iziritiran, izazvan i da je to što je učinio minorno djelo. Mi smatramo da je to strašno, neprihvatljivo i protuzakonito. Pitamo se bi li se brojna djela smatrala minornima i kad bi bila počinjena na štetu odraslih osoba - kažu u Uredu, naglašavajući da ne žele komentirati nepravomoćnu presudu.

Ni slučajevi u kojima sud ne povjeruje djetetovu iskazu o nasilju i optužuje majku da je inicirala pokretanje postupka “zbog stjecanja imovinske koristi” nisu tako rijetki, kaže odvjetnica Sanja Bezbradica.

- Imala sam u praksi takvih slučajeva, koji su zapravo odraz jednog još uvijek diskirminirajućeg stava društva - kaže odvjetnica.

- Postupak za nasilje u obitelji nema nikakvog utjecaja na postupak diobe zajedničke imovine, odnosno bračne stečevine - dodaje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 19:31