POTRES U DORH-U

ODLAZAK NAJPOZNATIJE BAJIĆEVE TUŽITELJICE Željka Pokupec podnijela ostavku zbog sukoba s Cvitanom?

Vijest o razrješenju prilično je snažno odjeknula u krugovima bliskim Državnome odvjetništvu
Zagreb, 010114.Zupanijski sud, Zrinjevac.Josip Perkovic je iz Zupanijskog drzavnog odvjetnistva u Ilici sproveden u Zupanijski sud na razgovor s istraznim sudcem.Na fotografiji: Zeljka Pokupec, zupanijska drzavna odvjetnica.Foto: Bruno Konjevic / CROPIX
 Bruno Konjevic / CROPIX

ZAGREB - Zagrebačka županijska državna odvjetnica Željka Pokupec zatražila je, kako neslužbeno doznajemo, od glavnoga državnog odvjetnika Dinka Cvitana da je se razriješi dužnosti, a kao razloge je navela da joj Cvitan kao njezin nadređeni ne ukazuje povjerenje te joj na taj način onemogućuje rad. Vijest o razrješenju Željke Pokupec prilično je snažno jučer odjeknula u krugovima bliskim Državnome odvjetništvu, a najviše radi razloga zbog kojih je županijska tužiteljica zatražila odlazak s dužnosti.

Premda bi neupućene ovaj čin mogao iznenaditi, za one koje dobro poznaju prilike u državnome tijelu progona riječ je o događaju koji nije neočekivan. No, ono što je sada prvi put zapravo izbilo u javnost jest to da u DORH-u u posljednjih pola godine, od kada je s njegova čela otišao Mladen Bajić, koji je tu sjedio punih 12 godina, a koji je sada zamjenik svojega donedavnog zamjenika Dinka Cvitana, odnosi uopće nisu harmonični. Štoviše, osobe bliske DORH-u s kojima smo razgovarali, a koje su željele ostati anonimne, rekle su nam da od imenovanja Cvitana na mjesto glavnoga državnoga odvjetnika između njega i njegova dojučerašnjeg šefa, a sada zamjenika, postoji latentni sukob. Ovo je prilično čudno s obzirom na to da je upravo Cvitan godinama bio Bajićeva desna ruka te šef najisturenijega dijela državnoga tužiteljstva - USKOK-a - upravo u vremenima kada se DORH najviše razmahao te na krilima novoga ZKP-a počeo skidati zaista impresivne skalpove, poput bivšega premijera, članova Vlade, itd.

Zahtjev za razrješenjem Željke Pokupec, tvrde nam upućeni, upravo treba najviše sagledati u kontekstu sukoba između Bajića i Cvitana, jer je Željka Pokupec bila jedan od najbližih mlađih kadrova u tužiteljstvu navodno jako bliskih Bajiću. Naime, od svojeg stupanja na dužnost Cvitan je već napravio nekoliko novih imenovanja, pa je tako, među ostalim, dužnosti županijske državne odvjetnice u Velikoj Gorici razriješena Branka Marčec. Željka Pokupec, koja je pak na čelo zagrebačkoga Županijskoga državnoga odvjetništva došla u kolovozu 2011., bila je jedna od najeksponiranijih hrvatskih tužiteljica radeći u Bajićevu mandatu na nekim od najpoznatijih slučajeva, a neke od njih je i osobno inicirala.

Upravo zbog tog osobnog angažmana, koji dotad nije bio praksa u prilično konzervativnom Državnom odvjetništvu, stekla je i mnogo neprijatelja.

NAJTEŽI SLUČAJEVI U KARIJERI: Napisala optužnice protiv Kalmete, Klemma, Primorca, Merkaša i Čuljak

Željka Pokupec je, između ostaloga, otvorila afere poput Remorkera, gdje je iz nekoliko nepovezanih tvrtki koje se sumnjičilo za utaju poreza došlo do velikoga sustava “pranja novca” razgranatoga jednom stranom do vrha HGK, a drugom još važnijom, do HAC-a, što je na kraju rezultiralo istragom i protiv do tada nedodirljivog Božidara Kalmete.

Odmah na početku mandata prilično je zaratila s policijom, pa je tako među ostalim inicirala istrage koje su dovele do otkrića da je sin šefa zagrebačke policije Saša Burušić bio dio lanca za “pranje novca” Radovana Štetića koji je na kraju priznao djela te se nagodio za trogodišnju zatvorsku kaznu. Kao dio Štetićeva lanca otkriven je i predsjednik Udruge veterana specijalne policije Josip Klemm, koji je također priznao djelo, a od policajaca iza rešetaka je završio i Mislav Merkaš, optužen da je kao glavni hrvatski policajac za suzbijanje prostitucije zapravo zarađivao kao svodnik. Pokupec je aktivno vodila istragu u slučaju Core Medije, gdje je na kraju uhićena i poznata HTV-ova voditeljica Dijana Čuljak, i mnogim drugima, a zbog angažmana u istragama, protiv nje je nekoliko poznatih osumnjičenika podnijelo kaznene prijave koje su gotovo sve odbačene.

Prijavio ju je bivši ministar prosvjete, kulture i sporta Dragan Primorac, tvrdeći da je u istrazi afere Touareg Pokupec protiv njega instruirala svjedoke, a prijave su kasnije podnosili i Merkaš i drugi. Nakon odlaska Bajića, Pokupec prema svemu sudeći, nije uspostavila dobru suradnju s Cvitanom, koji se navodno upravo na nju obrušio, odbijajući gotovo svaku komunikaciju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 07:15