VLASNICA FIMI-MEDIJE

ODLAZAK VLASNICE AGENCIJE ČIJE JE IME POSTALO SIMBOL KORUPCIJE Nakon uhićenja, Jurak je počela surađivati s USKOK-om i prokazivati sporne poslove

 
 CROPIX

Nakon kratke i teške bolesti preminula je Nevenka Jurak, vlasnica marketinške agencije Fimi-Medija prema kojoj je ime dobila jedna od najvećih korupcijskih afera u hrvatskoj povijesti.

Jurak se više od dvije godine borila s teškom bolešću, zbog čega su na zagrebačkome Županijskome sudu dosta dugo bilo odgađana ročišta u postupku gdje se njoj, ali i bivšemu premijeru Ivi Sanaderu, zatim bivšemu rizničaru stranke Mladenu Barišiću, te samoj stranci HDZ-u, kao pravnoj osobi, sudi zbog izvlačenja više desetaka milijuna kuna iz javnih poduzeća i agencija u razdoblju od 2004. do 2009., a od čega je veći dio utrošen u HDZ-ove izborne kampanje u vrijeme Ive Sanadera.

Jurak, koja je već desetak godina prije toga imala spomenutu agenciju za marketing, odnosno zakup oglašivačkoga prostora, u fokus javnosti dospjela je nakon što je Sanader 2009. podnio ostavku te se veliki dio HDZ-ova establishmenta iz toga vremena našao pod nizom USKOK-ovih istraga. Tako je bila uhićena i Jurak, a ubrzo iza nje iza rešetaka Remetinca završio je i Mladen Barišić, njezin bivši prijatelj, Sanaderov stranački intimus, te osoba koja je de facto uvela Jurak u spregu s tadašnjim vrhom HDZ-a.

Nedugo nakon uhićenja, i Jurak i Barišić počeli su surađivati s USKOK-om te su u više desetaka navrata iznosili obrane, prokazujući niz poslova koje je Fimi-Medija imala s nizom javnih poduzeća prema Sanaderovom nalogu. Za razliku od istrage, tijekom suđenja i Jurak i Barišić odbili su iznositi svoje obrane, međutim, rekli su kako ostaju pri svojim iskazima iz istrage. Na prvom suđenju Jurak je bila nepravomoćna osuđena na dvije godine zatvora, no nepravomoćnu presudu ukinuo je Vrhovni sud te je naloženo da se suđenje ponovi.

I ponovljeno suđenje u slučaju Fimi-Medije bilo je gotovo pri kraju, no upravo zbog izbijanja teške bolesti kod Jurak, rasprave su već više od godinu dana stalno bile odgađane. Razmišljalo se čak i o tome da se postupak protiv nje razdvoji dok joj se stanje ne popravi, međutim, to se nikada nije dogodilo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 01:43