UHLJEBLJENJE KADROVA

Odlazi čak 67 državnih tajnika čiju je funkciju izmislio Ivo Sanader...a plaćamo ih 25 milijuna godišnje

Najavljena smanjenja velikih proračunskih troškova nova vlada započet će i prije Božića
 Goran Mehkek / CROPIX

Još prije Božića Hrvatska će ostati bez 66 državnih dužnosnika. Riječ je o državnim tajnicima, funkcijama koje je izmislio Ivo Sanader 2003. godine i za čije se plaće iz proračuna mjesečno izdvajalo oko dva milijuna kuna, odnosno čak 25 milijuna kuna godišnje! Ta su mjesta, ionako, izmišljena za uhljebljenje stranačkih kadrova.

Umjesto 66 državnih tajnika, u Vladi premijera Zorana Milanovića bit će onoliko zamjenika ministara koliko bude ministarstava. Međutim, porezni će obveznici cijelu 2012. godinu uz zamjenike ministara plaćati i tada već smijenjene državne tajnike. Svi oni najavljuju da će iskoristiti pravo koje im daje Zakon o pravima i obvezama državnih dužnosnika da nakon smjene šest mjeseci primaju punu plaću, a idućih šest mjeseci polovicu plaće.

Većina dužnosnika na odlasku već je neko vrijeme u potrazi za poslom ili drugom vrstom angažmana, no šest mjeseci odmora s punom dužnosničkom plaćom neće odbiti - nitko.

- Sa svog prvog dužnosničkog mjesta idem u nove radne pobjede. Znala sam da ću morati otići s mjesta državne tajnice pa se već neko vrijeme spremam na to. Imam nekoliko ponuda i jednu od njih ću prihvatiti, no prije toga mislim da smo i ja i svi ostali državni tajnici zaslužili odmor - rekla je državna tajnica u Ministarstvu gospodarstva Tihana Kraljić (HSS), no nije otkrila kakve je ponude dobila.

Za razliku od poduzetne HSS-ovke, HDZ-ov državni tajnik za vode Zdravko Krmek dosad nije razmišljao o tome što nakon funkcije u Ministarstvu Božidara Pankretića.

- Prvo ću se dobro odmoriti. To mi je nakon svega najvažnije. A onda ću vidjeti. U Ministarstvo sam došao iz gospodarstva, iz realnog sektora i nadam se da ću se tamo vratiti. Vjerujem da neće biti problema s tim - kaže Krmek.

Njegov stranački kolega iz Ministarstva obrane, Mate Raboteg, pak, sprema se u mirovinu. No, kako mu do starosne mirovine treba još nekoliko godina staža, na neko će se vrijeme vratiti u privatni sektor, gdje je radio prije političke karijere.

- Do mirovine se vidim isključivo kao inženjer elektrotehnike. No, za razliku od većine na mjestima državnih tajnika, ja sam odavno odlučio da ću nakon ovoga mandata u mirovinu. Tako bi bilo i da je Jadranka Kosor dobila mandat - rekao je Raboteg i, zanimljivo, zaključio da je “optimističan u vezi s promjenama koje su se dogodile”.

Osim državnih tajnika, usred potrage za poslom moglo bi se naći i 146 aktualnih ravnatelja uprava. Zoran Milanović već je najavio izmjene Zakona o vladi kojima će, među ostalim, biti ukinuta mjesta ravnatelja uprava. No, za njih porezni obveznici neće izdvojiti ni kunu ako dobiju otkaz jer oni ne spadaju u državne dužnosnike pa nemaju pravo na plaću u idućih godinu dana.

Nakon osam godina na vlasti, redovi vladajućih bit će desetkovani. Posebno s obzirom na to da je buduća potpredsjednica Vlade Milanka Opačić već najavila da svi oni koji su došli s politikom, s politikom moraju i otići.

Plenković i Borić su se snašli - odlaze u Sabor

Samo dva državna tajnika uspjela su se zbrinuti u saborskim foteljama. Andrej Plenković iz Ministarstva vanjskih poslova tek u rujnu je ušao u HDZ, ali je u pomlađenom HDZ-u Jadranke Kosor dobio četvrto mjesto u 7. izbornoj jedinici i time si osigurao saborski mandat. Sada ga se već spominje kao mogućeg nasljednika predsjednice HDZ-a. Još jedan perspektivni mladi HDZ-ovac, Josip Borić iz Ministarstva prometa, odlazi u Sabor s drugog mjesta HDZ-ove liste u 8. jedinici. Visoko mjesto zaslužio je odanošću Jadranki Kosor. Za naklonost stranačke šefice čak je tajno snimao kolege u županijskoj organizaciji i snimke joj slao u Zagreb.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 07:27