MANJAK DEMOKRACIJE

'ODLAZIM IZ HDZ-A! SAMO BOLESTAN ČOVJEK PRIKAZUJE DEBAKLE KAO POBJEDE' Kujundžić napustio stranku

 Bruno Konjevic / CROPIX

ZAGREB - Istupam iz HDZ-a. Danas je zadnji put kako javno govorim o HDZ-u. Danas sam pred vas došao sam, ali idući put više neću doći sam - izjavio je na današnjoj konferenciji za novinare, Milan Kujundžić, prije godinu dana jedan od favorita za predsjednika HDZ-a. Kujundžić je podsjetimo, na općem stranačkom Saboru HDZ-a održanom u svibnju 2012. zajedno s Tomislavom Karamarkom ušao u drugi izborni krug i u njemu dobio 850 glasova, samo 111 manje od Karamamarka.

DOSTA MU JE TOMISLAVA KARAMARKA: Kujundžić izlazi iz HDZ-a i osniva svoju stranku?

Kujndžić, međutim, nije želio decidirano odgovoriti je li njegova tvrdnja da se idući put pred novinarima neće pojaviti sam ujedno i najava osnivanja nove političke stranke. "Mislim da sam rekao dovoljno, pametni ste, zaključite", kazao je.

Odluka da napusti HDZ, ustvrdio je Kujužić na konferenciji održanoj u zagrebakom hotelu Sheraton, nije ishitrena, već plod dugog dozrijevanja i analize,a uslijedila je nakon što su se istopile njegove posljednje nade u demokratski zaokret u HDZ-u. Kujundžić je izno dva "trigera" koja su ga ponukala na odluku izlasku iz stranke. Prvi je taj što je sasvim jasno da u toj stranci neće otpočeti proces demokratizacije, a drugi je pokretanje procesa njegova isključenja iz stranke. "Nisam mogao mirno stajati i gledati kako me iz stanke isklučjuju oni koji na izborima za zagrebačkog gradonačelnika nisu kadri osvojiti niti pet posto glasova. Teško bih to otrpio jer sam u životu uvijek traži samo bolje od sebe", kazao je.

Zahvalio je svom temeljnom stranačkom ogranku iz zagrebačke Malešnice koji je odbio zahtjev vrha zagrebačke organizacije HDZ-a za njegovim isključenjem iz stranke. HDZ-ov ogranak iz Malešnice zauzeo je stajalište da materijali koje mu je priložilo predsjendištvo zagrebačke stranačke organizacije ne dokazuju da se Kujundžić ogriješio stranačka pravila.

Povod za pokretanje Kujundžićeve smjene je činjenica da su kampanji za lokalne izbore u Gospiću pojavio na predizbornom skupu kandidata koji nije iz HDZ-a što u predsjedištvu zagrebačke organizacije HDZ-a smatraju grubim kršenjem stranačkog statuta, a Kujundžić uobičajenom pojavom u demokratskim državama.

Svoju sad već bivšu stranku Kujundžić je okarakterizirao kao stranku koja svoje izborne debakle nastoji javno prikazati kao velike trijumfe. Što misle o politčkim elitama u HDZ-u i SDP-u, građani su, tvrdi, najbolje su pokazali niskim odazivom na europske izbore, a šest HDZ-ovih mandata na izborima u EU parlamet, HDZ prema Kujundžiću nije dobio na vlastitoj snazi već na slabosti SDP-a. Dodatnom tragedijom smatra što je čak 65.000 glasova od ukupno 200.000 koliko je HDZ-ov alista na njima osvojila, dobila Ruža Tomašić.

I na nedavnim lokalnim izborima HDZ je tvrdi Kujundžić nastavio strmoglavi trend otpočet 2009. kad je stranka počela gubiti vlast u gradskim sredinama, a na ovima je izgubila još 15 gradova koji imaju bilo kakav gospodarski, znastveni i drugi značaj. Prikazivati izborne debakle kao pobjede može samo bolestan čovjek koji ima iskrivljenu sliku stvarnosti, ili onaj tko demogoški vara narod, zaključuje Kujundžić i najavljuje veliku transformaciju hrvatske stranačke scene. Kujundžićaje na konferenciju došlo podržati dvadesetak simpatizera, među kojima su bili Slobodan Lang i vukovaski branitelj Toth.

Jadranka Kosor: 'Da nije otišao sam, Kujundžića bi izbacili iz HDZ-a'

Bivša premijerka i predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor izjavila je danas kako razumije odluku Milana Kujundžića da istupi iz HDZ-a, uvjerena da bi, i da nije tako odlučio, Kujundžić bio isključen iz stranke.

"Razumijem Milana Kujundžića jer je očito protiv njega počeo postupak za izbacivanje, kao što je bilo u mnogim drugim slučajevima", rekla je Kosor novinarima u Saboru.

Ustvrdila je da su u HDZ-u na djelu "procesi eliminacije ljudi koji se usude postavljati pitanja, suprotni demokraciji i statutu stranke".

"Isti je gradski odbor bio glavni tužitelj i u mojem slučaju, i oko smjenjivanja i zamjenjivanja drugih ljudi, na čelu drugih organizacija, koji po Statutu sjede u Predsjedništvu", rekla je Kosor.

Predsjedniku HDZ-a Tomislavu Karamarku spočitnula je što se nakon jučerašnje sjednice Predsjedništva nije pojavio pred novinarima, kako bi obrazložio odluku da se, unatoč njegovu obećanju, neće održati unutarstranački izbori po načelu 'jedan član - jedan glas'.

"Tu odluku predsjednik stranke nije protumačio, nego je poslao glasnogovornika. Morao je nešto reći o odluci Predsjedništva", kazala je Kosor.

Podsjetila je da je riječ o Karamarkovu obećanju te naglasila kako "obećanja koja damo kao političari moramo izvršiti ili objasniti zašto ih ne želimo izvršiti".

"Kad se radi o čelnoj osobi tako velike stranke, koja pretendira sutra voditi državu, onda je to uputa kako će se u budućnosti izvršavati obećanja koja će se davati na državnoj razini", dodala je Kosor.

Kazala je i da s Kujundžićem nije razgovarala o suradnji, ali da će "sasvim sigurno s njim popiti kavu".

Član Predsjedništva HDZ-a Davor Ivo Stier kazao je, pak, da Predsjedništvo nije raspravljalo o Kujundžiću. Naglasio je da su demokratski program HDZ-a potvrdili i građani na lokalnim i izborima za Europski parlament.

Uvjeren je da je stranka na tim izborima osnažena te da Kujundžićev odlazak neće izazvati daljnja osipanja članstva. "U Argentini ima poslovica koja kaže - 'tko ode bez da ga se izbaci, vrati se bez da ga se pozove'", rekao je Stier. ( Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 01:41