ISPRED SAMO MALTA

Odlične prognoze iz Bruxellesa! Hrvatska će ove godine imati drugi najveći rast BDP-a u EU

Rast BDP-a u Hrvatskoj ove godine bi trebao biti 2,6 posto, sljedeće 2,5 posto a 2025. godine 2,8 posto

Pelješki most

 Tom Dubravec/Cropix

U teškoj godini za Europsku uniju, tijekom koje je došlo do zastoja u gospodarskom rastu zbog povećanja troškova, posljedica ruske agresije na Ukrajinu i smanjenja potražnje u svijetu, Hrvatska je dobro prošla.

Ona će prema najnovijim prognozama Europske komisije ove godine bilježiti drugi najveći rast BDP-a u Europskoj uniji nakon Malte. I ne samo to, dostići će i rekordno nisku stopu nezaposlenosti, smanjiti javni dug i povećati investicije. Loša vijest je ona da inflacija slabi sporije od očekivanog.

Prema jesenskim prognozama Europske komisije hrvatski BDP će nastaviti s održivim rastom zahvaljujući domaćoj potrošnji, povećanju plaća i korištenju fondova EU. Komisija navodi u prognozama da je ovakav pozitivni razvoj rezultat i koristi koje Hrvatska ubire od ulaska u eurozonu i Schengen.

Rast BDP-a u Hrvatskoj ove godine bi trebao biti 2,6 posto, sljedeće 2,5 posto a 2025. godine 2,8 posto. Prosjek u eurozoni će ove godine biti 0,6 posto, sljedeće 1,2 posto a 2024 godine 1,6 posto. Ove godine najveći rast BDP-a će zabilježiti Malta - 4 posto.

Uskoro opširnije...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. travanj 2024 13:21