MUKE PO HŽ-U

‘Odlučila sam putovati vlakom od Osijeka do Rijeke... Kakva greška! Reći ću vam koliko je trajalo, ali to nije najgore‘

Na zagrebački kolodvor stigli su u 8 sati, prekasno da stigne uhvatiti autobus prema Rijeci
 Privatna arhiva/

Osječanka Olivera u utorak se uputila na more, kupila je kartu za vlak koji vozi od Osijeka do Zagreba i autobusnu kartu od Zagreba do Rijeke. Dvanaest sati i nekoliko živčanih slomova kasnije, konačno se susrela s tetkom koja ju je dočekala na riječkom kolodvoru.

- Krenula sam noćnim vlakom iz Osijeka u 1:48 sati, a u Zagreb sam trebala stići u 7:12. Kupila sam autobusnu kartu do Rijeke da bih si malo skratila put, bus je kretao u 7:55 i računala sam da mi je 40 minuta dovoljno za doći do autobusnog kolodvora, no prevarila sam se, započela je priču Olivera.

Put je tekao po planu svih 13 stanica do Vrbovca u koji su stigli oko 6:30 sati. Tamo je vlak neočekivano stao iako nije bilo prepreka, nevremena niti ičega što bi omelo putovanje, tvrdi Osječanka. Nakon 15 minuta čekanja krenula je panika među putnicima, pogotovo onima koji su se uputili na posao.

image

Vlak u koji su putnici prešli u Ogulinu

Privatna arhiva/

- U tom trenutku na stanicu je stigao brzi vlak iz Koprivnice, mislili smo da ćemo se prebaciti u njega i nastaviti put. Dogodilo se upravo suprotno i svi putnici iz brzog vlaka su se ukrcali kod nas. Do Zagreba smo se vozili kao sardine pa sam ustupila mjesto ženi sa štakom, iako ni sama nisam u cvijetu mladosti. Gužvala sam se među svim tim ljudima zajedno s koferom koji sam nosila, rekla je putnica.

Cijelim putem slušala je gunđanje putnika koji, po tko zna koji put, kasne na posao jer vlak po običaju kasni. Njoj je ovo prvi put da je putovala ovom linijom jer je prijašnja vozila preko Koprivnice i tad nije bilo problema.

Na zagrebački kolodvor stigli su u 8 sati, prekasno da stigne uhvatiti autobus prema Rijeci. Kad je shvatila da nema šanse stigne na bus, poslala je prijevozniku mail kako bi stornirala kartu no dočekala ju je odbijenica. Pokušala je zatražiti povrat za dio karte od HŽ-a, no kašnjenje je bilo 48 minuta, a oni naknadu isplaćuju tek nakon 60 minuta i to u iznosu od samo 25 posto.

- Autobusna karta je bila nešto povoljnija jer sam je ranije kupila, ali nije stvar u tih 7 eura. Ne želim uopće razmišljati što bi bilo da sam krenula na neko inozemno putovanje, putovanje vlakom u Hrvatskoj je kao ruski rulet, kaže Olivera.

Malo se primirila i javila obitelji da će kasniti. Do Rijeke je odlučila otputovati vlakom jer je polazio za 18 minuta i pomirila se s time da će na odredište doći kasnije od planiranog kad je uslijedio novi šok.

image

Vlak u koji su putnici prešli u Ogulinu

Privatna arhiva/

- Zaustavili smo se u Ogulinu kad su nas obavijestili da se moramo prebaciti u drugi vlak. Pljuštala je kiša, mokra i ogorčena sam ušla u prastari išarani vlak. U 12 godina vožnje vlakovima ovo nisam doživjela, od količine prašine su mi se upalili sinusi. Sramotno je to što rade, proputovala sam cijeli svijet, ovako nešto ne bi ni u Indiji očekivala, govori isfrustrirana putnica.

image

Vlak u koji su putnici prešli u Ogulinu

Privatna arhiva/
image

Vlak u koji su putnici prešli u Ogulinu

Privatna arhiva/

Ovaj vlak kasnio je tek dvadesetak minuta, no bila je sretna što je putovanju konačno došao kraj. Iako inače voli putovati vlakom jer je podsjeća na djetinjstvo, nije sigurna da će opet odabrati vlak kao prijevozno sredstvo. Da se Olivera kojim slučajem uputila do Rijeke autom, 440 kilometara udaljenosti prešla bi za nešto manje od četiri sata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. prosinac 2023 06:17