GORDAN JANDROKOVIĆ

‘Odlučit ćemo o Dobroniću do kraja mjeseca, a obnova ne ide brzo koliko smo htjeli‘

Predsjednik Sabora rekao je da ne pamti kad je aktualno prijepodne prošlo tako lako kao u srijedu te da je većina oporbe bezidejna
Gordan Jandroković
 Damjan Tadic/Cropix

Predsjednik Hrvatskog sabor Gordan Jandroković rekao je u srijedu tijekom gostovanja u emisiji "RTL Danas" da ne pamti kad je ovako lagano prošlo aktualno prijepodne u Hrvatskom saboru.

- Dugo sam u Saboru ali ne pamtim da je ovako lagano prošlo aktualno prijepodne bez prave političke strasti i sadržaja kada je u pitanju oporba. Dijelim ocjenu da oporba nije dobro iskoristila aktualno prijepodne i očito da su problemi koje oporba ima u vlastitim redovima u većini oporbenih stranaka dovelo do toga da budu bezidejni - rekao je Jandroković.

Hrvatski je sabor u srijedu nastavio s radom nakon ljetne stanke koja je trajala dva mjeseca.

Jandroković je komentirao i je li, kako je rečeno u Saboru, prijavio osobu koja ga je nazvala gospodin Njonjo.

- To nije istina. To je jedan od pokazatelja na kojoj razini oporba igra ovakve utakmice. To je toliko ispod razine i bizarno je da takvo pitanje dođe na aktualno prijepodne. Zaštićena sam osoba i o mojoj sigurnosti brinu nadležne službe, ali nisam nikoga prijavio za prijetnju - rekao je predsjednik Sabora.

Dilema oko Radovana Dobronića

Osvrnuo se i na pitanje čelne osobe Vrhovnog suda i otkrio hoće li HDZ podržati suca Trgovačkog suda u Zagrebu Radovana Dobronića kojeg predlaže predsjednik Zoran Milanović.

- HDZ i naši partneri još uvijek odlučuju o tome kako ćemo se postaviti i ne mogu reći finalni stav. Mogu reći svoje promišljanje i promišljanje dijela kolega s kojima sam razgovarao. Imamo ozbiljnu dilemu jer bismo htjeli postupiti ispravno. S jedne strane imamo kandidata koji je pod stegovnim postupkom Državnog sudbenog vijeća, očito nije ispunjavao normu - rekao je Jandroković za RTL.

Na konstataciju da je Državno sudbeno vijeće odgovorilo Odboru za pravosuđe Hrvatskog sabora i reklo da HDZ od njega zatražio od njih očitovanje, Jandroković je kazao da je Odbor zatražio očitovanje.

- Dobili smo odgovor da se vodi stegovni postupak. Da bi netko postao prvi čovjek Vrhovnog suda, a vodi se stegovni postupak zbog neispunjavanje norme, mislim da ne šaljemo dobru poruku. Druga stvar je mišljenje struke koja je jedinstvena kada su u pitanja opća sjednica Vrhovnog suda. Ona je rekla ne sucu Dobroniću. Nadalje, on nema upravljačkog iskustva, nije vodio nijedan sustav, i do sada je sudac prve razine Trgovačkog suda. To je jedna strana priče. S druge strane svjesni smo da ako ga ne izaberemo da će se priča o izboru predsjednika Vrhovnog suda nastaviti što ne pridonosi stabilnosti ukupnog demokratskog sustava, niti je to korisno za pravosudni sustav. Nije predsjednik Vrhovnog suda osoba koja će reformirati pravosudni sustav, ali bilo je bolje da ga imamo. Pred dilemom smo, izabrati čovjeka koji nije u potpunosti osoba koja bi mogla obavljati tako visoku dužnost, a ako ga ne izaberemo imamo nastavak trakavice. Skoro ćemo donijeti odluku vodeći se razmišljanjem da odlučimo kako mislimo da je bolje za građane - rekao je predsjednik Sabora te dodao da će vjerojatno odlučiti do kraja mjeseca.

'Želimo ubrzati obnovu'

Komentirao je i izmjene Zakona o obnovi.

- Po informacijama koje imam na Vladi bi Zakon o obnovi trebao biti do kraja mjeseca i mi ćemo ga žurno staviti na raspravu u Sabor jer želimo da se proces obnove ubrza - rekao je Jandroković u emisiji "RTL Danas".

Jandroković je komentirao i je li Damir Vanđelić prava osoba za biti na čelu Fonda za obnovu.

- Ono što mogu konstatirati je očito da proces ne ide brzo koliko smo htjeli. Očito je da postoje problemi s imovinsko-pravnim odnosima, postupkom javne nabave, nelegaliziranim objektima, a očita je i napetost koja postoji između ministarstva i Fonda. Puno je elemenata koje utječu na sporost u obnovi, a nadam se da će Vlada vrlo brzo poslati prijedlog, a da ćemo ga u Saboru još brže izglasati te da će Zakon biti dobar. Što se tiče Vanđelića, o tome neka sude građani. Volio bih da stvari idu brže i da Fond puno aktivnije i pozitivnije te s više strasti sudjeluje u obnovi, da pripomaže, bude konstruktivan, a da se manje ponaša kao netko tko kritizira i ne nosi odgovornost koju ima on i naš ministar (prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko) Horvat - ustvrdio je predsjednik Sabora.

Na pitanje mislili da bi to bilo bolje s nekim drugim na čelu Fonda, Jandroković je kazao da ne može o tome suditi.

- Ja vjerujem da još postoji vremena i volje da se stvari ubrzaju i to je važno građanima. Nije bitno tko će to učiniti nego da se to učini - rekao je Jandroković.

'Promašena inicijativa'

Jandroković je govorio i o pozivu Aleksandra Vučića koji je pozvao građane srpske nacionalnosti diljem svijeta da izvjese srpske zastave te komentirao je li to opasna inicijativa.

- To je promašena inicijativa i drago mi je da nije naišla na odaziv predstavnika srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj. Prema informacijama koje imam, ništa se od toga nije dogodilo i mislim da se radi o dobro promišljenoj i mudroj odluci. Kada takve inicijative dolaze iz Beograda koji je bio početkom devedesetih nositelj svih ratova koji su se dogodili na prostoru bivše Jugoslavije, pa sada inicijativa na prostorima gdje se vodio agresorski rat, to nema nikakvog smisla. To nisu poruke budućnosti, to su poruke koje podsjećaju na vrijeme s početka devedesetih, a Srbija iz tog vremena nosi teško breme. Siguran sam da bi takve inicijative trebalo izbjegavati i drago mi je da je hrvatska javnost i da su predstavnici srpske nacionalne manjine tako smireno i mudro reagirali - rekao je predsjednik Sabora.

'Referendum o euru nije moguć'

Osvrnuo se i na mogući referendum o uvođenju eura koji Hrvatski suverenisti traže u Saboru.

- Oni traže političku nišu. Smatramo da smo sporazumom o pridruživanju i referendumom ulasku u EU riješili to pitanje jer je pitanje eura bio dio referenduma u godini kada smo ulazili u EU. Oni mogu pokušavati, moje je čvrsto uvjerenje, a i velike većine građana po istraživanju iz sedmog mjeseca, 61 posto hrvatskih državljana jest za uvođenje eura. Imaju dobre razloge. 44 milijarde kuna smo u plusu, čeka nas 24 milijarde eura u idućih sedam godina iz različitih fondova EU. Pelješki most nikada ne bi bio izgrađen da nismo članica EU, to utječe i na našu sigurnost kod Schengen - rekao je Jandroković te dodao da je čvrsto stajalište Vlade da referendum nije moguć zbog odredbi sporazuma o pridruživanju EU.

Problemi u klubovima zastupnika

Komentirao je i previranja u Klubovima u Saboru i oporbi.

- Oporba je u stanju koje nismo baš mogli predvidjeti da će se dogoditi, da se dva najveća kluba nalaze u takvim problemima da su u podjelama, da je klub Domovinskog pokreta napustio velik broj zastupnika pa i njegov osnivač i predsjednik stranke. Što se tiče SDP-a, očito su veliki prijepori, vodi se politička bitka unutar stranke jesu li izbačeni članovi Kluba. Potpuno su nemoćni i nisu koncentrirani na ono što je njihova glavna zadaća, a to je pokušaj utjecaja na Vladu da bude bolja, još kvalitetnija, da donosi odluke koje su još više u interesu građana. Oporba mora biti korektiv, a oporba koja se bavi samim sobom gubi smisao i od nje nema neke velike koristi - kazao je Jandroković u emisiji "RTL Danas".

Jandroković je i komentirao može li Miroslav Škoro ostati potpredsjednik Sabora.

- To je pitanje za oporbu u Saboru. Oni između sebe se moraju dogovoriti i odrediti tko će biti drugi potpredsjednik iz redova oporbe. Tu ne želim arbitrirati - rekao je predsjednik Sabora.

'Nevjerojatna je teza da institucije rade po nalogu'

Na pitanje može li Zlatko Babić, gradonačelnik Kutine koji je povezan s aferom Eko Moslavina, ostati u HDZ-u, Jandroković je kazao da je vrh stranke zadužio županijsku organizaciju da proanalizira ono što se vidjelo u medijima.

- Nakon toga ćemo moći donijeti odluku. Ne bih želio suditi temeljem onoga što sam čitao ili vidio u medijima. Volio bih prepustiti nadležnim državnim institucijama da odrade svoj posao, kao što su radili u nizu slučajeva unazad godinu ili dvije. Tu je vidljivo da je tu bilo dužnosnika HDZ-a, SDP-a, HNS-a, nezavisnih zastupnika. Očito je da DORH i USKOK rade ni po babi ni po stričevima, držeći se Zakona - kazao je Jandroković.

Na tvrdnju da iz oporbe kažu da institucije rade po nalogu, Jandroković je kazao da je to nevjerojatna teza.

- Kada se dogodi da bude uhićen netko iz redova HDZ-a, onda je to u redu jer smo mi kao korumpirani, a kada se to isto dogodi u njihovim redovima kažu da je to osmislio HDZ. To tako ne funkcionira. Hrvatske institucije imaju slobodne ruke i svatko tko je prekršio zakon može se naći na udaru zakona i tako treba i biti - zaključio je Jandroković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 10:48