PORUKA IZ EU

Odluka Europskog suda za ljudska prava u Strasbourgu: 'Zbog vjere se ne mogu negirati prava istospolnih zajednica'

Vjerska uvjerenja ne mogu opravdati suprotstavljanje pravima istospolnih parova - piše u odluci Europskog suda za ljudska prava u Strasbourgu.

Riječ je o presudi u četiri slučaja kršćanskih vjernika, uključujući dva u kojima se tvrdilo da njihova uvjerenja dopuštaju mogućnost odbijanja pružanja usluge istospolnim parovima.

Diskriminacija?

Lillian Ladele, državna matičarka u Londonu, odbila je sklopiti civilni brak istospolnog para nakon što je legaliziran 2005. Dobila je otkaz, ali je tvrdila da je diskriminirana zbog svoje vjere.

Gary McFarlane odbio je pružiti psihoseksualnu terapiju istospolnim parovima, tvrdeći da to nije u skladu s njegovim religijskim uvjerenjima. Sud je u oba slučaja utvrdio da nije povrijeđeno njihovo pravo na slobodu vjere.

- Radujemo se pozitivnoj presudi i pozdravljamo je. Sud je poslao snažnu poruku da vjerska orjentacija ne može biti razlog diskriminacije. U sva četiri slučaja donesen je isti zaključak, što je velika stvar. Republika Hrvatska potpisnica je Europske konvencije o zaštiti ljudskih prava, koju mora poštovati i primjenjivati. Očekujem da se to počne događati jer u našoj zemlji postoji još mnogo slučajeva diskriminacije i nasilja, pa smatram da bi država trebala voditi više računa o pravima LGBTIQ zajednice - istaknula je Sanja Juras, koordinatorica Lezbijske grupe Kontra.

Ova presuda suda u Strasbourgu dolazi u jeku sukoba Katoličke crkve i gay populacije u našoj zemlji, koji je proizašao iz sukoba Katoličke crkve i ministra Željka Jovanovića oko uvođenja zdravstvenog odgoja u škole.

Što govore oci?

Podsjetimo, u subotu je održan prosvjed “Ljubi bližnjeg svog” ispred zagrebačke katedrale, na kojem su osobe LGBT, kao i straight orijentacije, prosvjedovale protiv izjava crkvenih otaca. Teolog Adalbert Rebić nedavno je izjavio je da će “urota pedera i lezbi upropastiti društvo”, a pomoćni zagrebački biskup Valentin Pozaić podsjetio je javnost da je bog stvorio “Adama i Evu, a ne Adama i Stevu”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 08:28