BRIFING MINISTRA ŠTROMARA

ODLUKA MINISTARSTVA GRADITELJSTVA Zagrebački GUP nije dobio zeleno svjetlo i mora na doradu

Predrag Štromar
 Goran Mehkek / CROPIX

Zagrebački GUP nije dobio zeleno svjetlo od Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja, doznaje Jutarnji list. Tu vijest će na brifingu objaviti potpredsjednik Vlade i resorni ministar Predrag Štromar.

'Vidljivo je da ga treba dopuniti'

Izmjene zagrebačkog Generalnog urbanističkog plana (GUP) ponovno nisu dobile suglasnost Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja, koje smatra da dokumentaciju i elaborat GUP-a treba dopuniti i dodatno doraditi.

"Nakon izvršenog uvida u dostavljenu dokumentaciju i elaborat GUP-a, vidljivo je da isti treba dopuniti. Iako je nakon provedene ponovne javne rasprave o GUP-u zaprimljen dorađen elaborat, prema dopisu Ministarstva isti treba dodatno doraditi", stoji u odluci Ministarstva.

To je već drugi puta da je Ministarstvo graditeljstva odbilo predložene izmjene zagrebačkog GUP-a, nakon što je to učinilo i u svojoj prvoj odluci u srpnju.

"U postupku izdavanja suglasnosti na Konačni prijedlog Izmjena i dopuna GUP-a grada Zagreba, a nakon izvršenog uvida u dostavljenu dokumentaciju i elaborat GUP-a, vidljivo je da ga treba dopuniti i izmijeniti”, odlučilo je tada Ministarstvo.

Izmjenama zagrebačkog GUP-a, kojima bi se omogućila izgradnja tzv. Zagrebačkog Manhattana, protive se brojne udruge, urbanisti i arhitekti, oporbeni gradski zastupnici, većina vijeća gradskih četvrti...

Zelena akcija, Pravo na grad i udruga građana Siget zatražili su 6. studenoga od Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja da uskrati suglasnost na izmjene GUP-a ustvrdivši da je javna rasprava o novom GUP-u "bila samo farsa".

Udruge ističu kako je javna rasprava "nakaradno provedena" jer je od čak 31.000 pristiglih primjedbi prihvaćeno samo njih 17, koje su uputila gradska tijela ili službe, a nije prihvaćena nijedna primjedba građana, udruga, inicijativa i strukovnih organizacija.

"Grad Zagreb je u procesu donošenja GUP-a počinio niz propusta i pogrešaka zbog kojih stručno i zakonski utemeljena odluka može biti jedino njegovo odbacivanje. U suprotnom, bit će jasno kako se i HNS-ovo Ministarstvo uključilo u dogovor između HDZ-a i Bandića, a zagrebački GUP i interesi građana bit će tu samo kolateralne žrtve", priopćile su udruge.

Ključan razlog za odbacivanje izmjena GUP-a jest to što zbog "Zagrebačkog Manhattana" nije usklađen s prostornim planom višeg reda - na području igrališta NK Lokomotiva GUP-om se predviđa poslovna i mješovita namjena, dok je u prostornom planu višeg reda to zona rekreacije i sporta, a sličan je slučaj neusklađenosti i s prostorom Zagrebačkog velesajma i Hipodroma, tvrde udruge.

Osim toga, takav GUP nema podršku ni Vijeća gradskih četvrti, jer je od njih ukupno 17, čak 11 glasalo protiv, a samo četiri su ga prihvatila, pri čemu jedno samo uvjetno.

U Gradu su bili uvjereni da će dobiti zeleno svjetlo

Zagrebački GUP je, kako su prije desetak dana Jutarnjem listu objasnili sugovornici, upućen na mišljenje Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja koje vodi HNS-ov ministar Predrag Štromar. Budu li stručne službe Ministarstva ocijenile da je procedura izvedena zakonski, GUP može ići na glasanje u Skupštinu, a onda će ga i HDZ podržati, govore nam izvori iz te stranke. Ako se pak ocijeni da ni ovaj put nije u skladu s procedurom, onda će ići još jednom na popravni ispit.

U Ministarstvu graditeljstva doznajemo da će njihove stručne službe dati mišljenje. Sugovornici kažu da nije riječ o političkoj odluci, nego o stručnoj.

- GUP nema nikakve veze s proračunom, a mišljenje će biti stručno, ne političko - poručili su ranije iz Ministarstva graditeljstva. U Gradu su pak, neslužbeno doznajemo, bili uvjereni da će od Ministarstva dobiti zeleno svjetlo.

- Oni ocjenjuju samo zakonitost postupka, a tu smo bili vrlo pedantni - tvrdio je nedavno za Jutarnji list dobro upućeni sugovornik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. studeni 2023 15:50