GORDAN JANDROKOVIĆ

‘Odluka Mosta da Komšića proglase persona non grata je ‘naknadna pamet‘, pa to se već događa u praksi‘

Komšić ne dolazi u Zagreb, nije dobrodošao ni u mjestima s većinskim hrvatskim narodom u BiH, dodao je predsjednik Sabora

Gordan Jandroković

 Damjan Tadic/CROPIX

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković gostovao je u HRT-ovoj emisiji "S Markova trga" u kojoj je komentirao aktualne političke teme.

Reakcije na izbore u Bosni i Hercegovini kreću se od ocjena da je intervencija visokog predstavnika međunarodne zajednice za BiH Christiana Schmidta u izbornoj noći uspjeh hrvatske tihe diplomacije do tvrdnji da su izbori poraz i da su Hrvati dobili mrvice.

Govoreći o izborima u BiH, Jandroković je čestitao Draganu Čoviću i Borjani Krišto na rezultatima i rekao kako je bitno to da će legitimni predstavnici hrvatskog naroda obnašati važne funkcije.

- Ne možemo biti zadovoljni što u Predsjedništvu Hrvate predstavlja Željko Komšić jer on nije legitimni predstavnik hrvatskog naroda i ovoga puta pokazalo se da je većinski narod u Federaciji, Bošnjaci, političkim inženjeringom izabrao predstavnika Hrvata i na tome treba raditi u idućem razdoblju - istaknuo je Jandroković te dodao da su odluke visokog predstavnika rezultat lobiranja, ponajprije predsjednika Vlade RH, a govoriti o neuspjehu hrvatske politike i katastrofi, o čemu je govorio predsjednik Zoran Milanović, promašeno je i smiješno, smatra Jandroković.

- Nažalost, predstavnici Mosta, pa i predsjednik Republike, očito su shvatili da su vodili potpuno krivu politiku prije izbora, da su pogrešno procijenili i sad pokazuju određenu nervozu pa i zavist jer su predstavnici hrvatskog naroda kroz HDZ i HNS ostvarili odlične rezultate, jer je diplomatskim djelovanjem hrvatske Vlade i visoki predstavnik Schmidt donio pravila koja jamče politički opstanak Hrvata u Bosni i Hercegovini i legitimno predstavništvo Hrvata u BiH - kaže.

- Radimo dalje na tome, ali ovo je svakako korak naprijed i dobra stvar za Hrvate u Bosni i Hercegovini - istaknuo je Jandroković.

Most je u saborsku proceduru poslao zaključak kojim se Željko Komšić proglašava persona non grata. Govoreći o toj inicijativi, Jandroković je rekao da Komšić ne dolazi u Zagreb, nije dobrodošao ni u mjestima s većinskim hrvatskim narodom u BiH, a odluku vidi kao "naknadnu pamet" predstavnika Mosta.

- Kad su vidjeli da su promašili sa svojom kampanjom, naknadno su se sjetili da ga proglase persona non grata, a to se već događa u praksi - istaknuo je za HRT.

O vojnom školovanju zastupnika HDZ-a Ante Bačića

Na pitanje je li takvo školovanje protivno zakonu i je li on, kako tvrdi predsjednik Milanović, asistirao tome, Jandroković je rekao da se radi o još jednoj u nizu optužbi od strane predsjednika koje pokazuju manjak argumenata.

- Svaki put kad da neku krivu procjenu ili kad napravi neki problem, onda uvredama nastoji prikriti štetu koju je sam sebi učinio - kaže Jandroković i ističe da se u slučaju zastupnika Bačića ne radi ni o kakvoj povredi zakona.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 11:39