EPIDEMIJA U HRVATSKOJ

ODLUKA NA SJEDNICI VLADE Sudjelovanje HRT-a u provedbi nastave na daljinu zbog koronavirusa

 
Andrej Plenković, Zvonimir Frka Petešić
 Damjan Tadić / CROPIX

Vlada je na sjednici u četvrtak donijela odluku o sudjelovanju Hrvatske radiotelevizije (HRT) u provedbi nastavnog programa i izvođenju nastave na daljinu, u uvjetima proglašene epidemije koronavirusa na području države.

Epidemija koronavirusom ( COVID-19) proglašena je u srijedu na području čitave Hrvatske pa je stoga HRT zadužen da osigura potrebne uvjete za izvođenje nastavnog programa i kurikuluma na daljinu.

Za učenike posebni program na trećem programu HRT-a

Ministarstvo znanosti i obrazovanja zaduženo je osigurati nastavno osoblje koje će održavati nastavu po razredima, počevši od prvog razreda u najranijem terminu, prema četvrtom razredu u kasnijem terminu, te će se zbog toga organizirati posebni program na trećem programu HRT-a, stoji u odluci.

Riječ je o održavanju nastave u Istarskoj županiji u kojoj je od sutra, kao mjera opreza, na snazi prekid nastave u školama i visokim učilištima.

Nastava će pratiti kurikulume, odnosno programe nastavnih predmeta u nižim razredima osnovne škole, a koristit će se otvoreni obrazovni materijali, materijali obrazovnog i školskog programa HRT-a, kao i materijali izrađeni posebno za tu priliku.

Učenici viših razreda osnovnih škola i srednjih škola nastavu će pratiti preko interneta, no za učenike nižih razreda osnovnih škola ovaj pristup nije prikladan zbog njihove dobi i sigurnosti.

"Danas i sutra testiramo ono što bi od ponedjeljka trebalo početi uživo za učenike nižih razreda u Istarskoj županiji, dok za učenike viših razreda i učenike srednjih škola u internet okruženju već i danas se mogu naći odgovarajući materijali", rekla je državna tajnica u Ministarstvu znanosti i obrazovanja Branka Ramljak.

Apelirala je na roditelje da osiguraju da netko bude uz djecu dok se ta nastava odvija jer je jako bitno da djeca dobiju sve što je zamišljeno, a u cjelokupni proces bit će uključeni i njihovi učitelji.

Vlada je izmijenila odluku o osnivanju Radne skupine za unapređenje uvjeta poslovanja u Hrvatskoj, kojom je proširen njezin sastav, kao i nadležnost, i to na praćenje utjecaja koronavirusa na hrvatsko gospodarstvo i predlaganje mjera kojima će se minimalizirati negativni utjecaji.

"Radna skupina će o utvrđenom najmanje jednom u sedam dana pisanim putem obavještavati Vladu i Europsku komisiju, tijekom razdoblja trajanja ugroze uzrokovane pojavom koronaviusa", rekao je ministar gospodarstva Darko Horvat.

Dodjela zaštitne opreme Ministarstvu zdravstva

Na sjednici je donesena i odluka o dodjeli bez naknade zaštitne opreme iz strateških robnih zaliha Ministarstvu zdravstva za potrebe zaštite osoblja i djelatnika bolnica, zdravstvenih ustanova i drugih službi od moguće zaraze koronavirusom.

Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta, odnosno Ravnateljstvo za robne zalihe početkom veljače isporučilo je Kriznom stožeru Ministarstva zdravstva 3840 komada zaštitnih maski i 1000 komada zaštitnih odijela iz strateških robnih zaliha, koje su podijeljene bolnicama na području države. Ukupno su vrijedne 268.000 kuna i taj će se iznos knjižiti na teret Ministarstva.

Vlada je donijela i odluku o pružanju žurne materijalne pomoći Grčkoj koja je, kako bi se pripremila za povećani priljev migranata, zatražila pomoć putem Koordinacijskog centra za odgovor na hitne situacije Mehanizma Unije za civilnu zaštitu.

Temeljem te odluke, MUP će donirati i osigurati transport materijalne pomoći (šatori, električni generatori, vreće za spavanje i vunene deke), u financijskoj protuvrijednosti od 200.000 kuna.

Donesena je odluka o raspisivanju prijevremenih izbora za Gradsko vijeće Orahovice i Općinsko vijeće Otoka, raspuštenih jer u zakonskom roku nisu donijeli odluku o proračunu niti odluku o privremenom financiranju. Izbori će se održati u nedjelju, 19.travnja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. kolovoz 2022 21:36