PREDMET NOVE SVAĐE

Odluka o obuci Ukrajinaca mogla bi završiti na Ustavnom sudu: Vlada je zaobišla Milanovića, ali postoji problem

Odluka o obuci vojnika iz Ukrajine opet je posvađala ministra Banožića i predsjednika Milanovića

Mario Banožić i Zoran Milanović

 Goran Mehkek/Cropix

Odluka o obučavanju ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj ponovno je posvađala predsjednika Republike i Vladu.

Predsjednik Milanović odbio je razmotriti pismo ministra obrane kojim se od njega traži prethodna suglasnost za sudjelovanje Hrvatske u misiji EU "Military Assistance Mission - Ukraine", da bi nakon toga ministar obrane objavio da je predsjednik time odbio dati suglasnost te će Vlada prijedlog odluke uputiti u Sabor, gdje očekuje dvotrećinsku podršku zastupnika.

No, cijela procedura neće ići glatko jer bi se moglo pokrenuti pitanje Vladina kršenja Ustava. Više stručnjaka jučer nije željelo komentirati ovu novu zavrzlamu, no neslužbeno se izražava bojazan da Vlada u ovom slučaju ide mimo Ustava.

Budući da je ministar obrane Mario Banožić odbio objaviti pismo koje je poslao predsjedniku RH, ostaje nam pozvati se na priopćenje Ureda predsjednika u kojem se navodi da se dostavljeni Nacrt prijedloga odluke, u dijelu koji se tiče dolaska ukrajinskih vojnika na teritorij RH, poziva na članak 7., stavak 3.

U njemu stoji da "Oružane snage država saveznica mogu prijeći granicu i ući u RH ili djelovati unutar njezinih granica u skladu sa sklopljenim međunarodnim ugovorima, na temelju odluke Sabora, koju predlaže Vlada RH uz prethodnu suglasnost predsjednika RH". Ako predsjednik uskrati suglasnost, Ustav propisuje da Sabor donosi odluku dvotrećinskom većinom.

Država saveznica

U Uredu predsjednika tvrde da iz obrazloženja Nacrta odluke proizlazi da Vlada planira provoditi obuku ukrajinskih vojnika na području Hrvatske te tvrde da se ta odredba Ustava nikako ne može primijeniti u ovom slučaju. Naime, formalno pravno, tvrde u Uredu, Ukrajina nije država saveznica. Osim toga, navodi se, ulazak i djelovanje ukrajinske vojske na teritoriju Hrvatske nije definirano međunarodnim ugovorom.

Stoga u Uredu predsjednika ističu da se ta odluka treba temeljiti na članku 7., stavku 9. Ustava u kojem se izrijekom spominje ulazak stranih vojnika u Hrvatsku za potrebe vježbe i obuke u "okviru međunarodnih organizacija kojima je RH pristupila ili pristupa na temelju međunarodnih ugovora te radi pružanja humanitarne pomoći, na temelju odluke Vlade uz prethodnu suglasnost predsjednika RH".

Zemlja partner

Isto to definirano je i Zakonom o obrani člankom 69., stavcima 1., 2. i 4. Strani vojnici dosad su nebrojno puta dolazili u Hrvatsku na obuku, o čemu se Vlada uvijek prethodno očitovala pozitivno. Jedna od posljednjih takvih odluka bila je u siječnju ove godine kad je Vlada donijela odluku o "prelasku hrvatske granice oružanih snaga država saveznica i Oružanih snaga RH radi sudjelovanja na zajedničkim obukama i vježbama u 2022. godini". Vlada je tada ishodila prethodnu suglasnost predsjednika, a odluka je donesena na temelju članka 69. stavka 4. Zakona o obrani.

U njemu stoji da odluke o prelasku Oružanih snaga granice RH radi vježbi i obuke donosi Vlada uz suglasnost predsjednika Republike. Dakle, u toj križaljci Sabora nema i ako predsjednik ne da suglasnost, prijedlog propada.

U slučaju prijedloga odluke o obuci ukrajinskih vojnika Vlada je sasvim promijenila ploču te, prema navodima iz Ureda predsjednika, odluku temelji na ustavnoj odredbi koja nema veze s obukom, nego se njome definira "ulazak i djelovanje". To svakako nije slučajno napravljeno jer samo tako Vlada može zaobići neslaganje predsjednika RH i uključiti Sabor u donošenje odluke. Bit će zanimljivo vidjeti na koji će način premijer Plenković dokazivati da je Ukrajina formalno pravno država saveznica kojoj se Hrvatska na temelju međunarodnih ugovora obvezuje na pružanje vojne pomoći.

Vladin argument mogla bi biti odluka Vijeća ministara EU o uspostavi misije EU "Military Assistance Mission - Ukraine" iz listopada ove godine. Odluka o uspostavi misije donesena je jednoglasno, čime je Hrvatska preuzela dobrovoljnu obvezu sudjelovanja u njoj. U sklopu te odluke Ukrajina bi se mogla definirati kao država partner.

Što Vlada namjerava:
Odluke uputiti Saboru na izglasavanje bez suglasnosti predsjednika. Za to je potrebna dvotrećinska odluka sabornika. Prijedlog temelje na ustavnoj odredbi kojom se odobrava stranoj vojsci ulazak u RH i djelovanje, a ne na odredbi o obuci stranih vojnika

Prijedlog ministra:
Prijedlog Odluke poziva se na članak 7., st. 3. Ustava koji glasi: "Oružane snage država saveznica mogu prijeći granicu i ući u RH ili djelovati u skladu s međunarodnim ugovorima, na temelju odluke Sabora, koju predlaže Vlada uz suglasnost Predsjednika"

Predsjednikov ured tvrdi:
Treba primijeniti članak 7. st. 9. Ustava koji glasi: "Oružane snage država saveznica mogu prijeći granice RH radi vježbi i obuke u okviru međunarodnih organizacija kojima je RH pristupila na temelju međunarodnih ugovora, na temelju odluke Vlade uz prethodnu suglasnost Predsjednika"

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 09:31