SUMNJIVE ISPLATE

ODLUKA POVJERENSTVA: HDZ-ov župan Ivan Anušić nije bio u sukobu interesa zbog dvostrukih naknada

 
 Vlado Kos / CROPIX

Ivan Anušić, HDZ-ov osječko-baranjski župan, nije počinio povredu Zakona o sprečavanju sukoba interesa istovremenim primanjem naknade za volontersko obnašanje dužnosti načelnika općine Antunovac i naknade za korištenje osobnog automobila za potrebe prijevoza u službene svrhe.

Odlučilo je tako Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa, istaknuvši da ono što je Anušiću stavljeno na teret “ne predstavlja primanje dodatne naknade za poslove obnašanja javnih dužnosti, već je riječ o naknadi troškova na koju dužnosnik ima pravo”.

Protiv Anušića je postupak, temeljem anonimne prijave, pokrenut u vrijeme prijašnjeg saziva Povjerenstva na čelu s Dalijom Orešković, a teretilo ga se za moguću povredu zakona u vrijeme dok je bio načelnik Antunovca gdje je primao volontersku naknadu prvo u iznosu od 3024 kune mjesečno, a potom 5950 kuna.

Istodobno je primao prvo 1200, a onda 2000 kuna mjesečno temeljem Pravilnika o korištenju automobila i mobitela za potrebe Općine, kojim je bila omogućena isplata naknade za korištenje automobila prvo do 600 kilometara, a onda do 1000 kilometara. Prijašnji saziv Povjerenstva postupak je pokrenuo smatrajući da je naknada za korištenje privatnog automobila dodatna naknada na koju nije imao pravo.

Anušić je i prije godinu dana tvrdio da je riječ o pogrešnom tumačenju termina, odnosno zamjeni kuna i kilometara, ustvrdivši da je za 600 kilometara imao pravo na 1200 kuna, odnosno za 1000 kilometara na 2000 kuna jer je utvrđena vrijednost jednog kilometra bila dvije kune. Do istog je zaključka došlo i aktualno Povjerenstvo pod predsjedanjem Nataše Novaković.

“U odluci o pokretanju postupka pogrešno je utvrđeno da je Pravilnikom iz lipnja 2010. g. bilo propisano da općinski načelnik ima pravo na iznos od 600 kuna mjesečno, kao i da je u rujnu 2013. navedeni iznos povećan na 1000 kuna mjesečno te je slijedom navedenoga izveden pogrešan zaključak da je dužnosnik primao veću naknadu od one koja mu pripada.

Ponovnim uvidom u Pravilnik, utvrđeno je da je istim bilo propisano da načelnik ima pravo na naknadu u visini od 600 km mjesečno, odnosno 1000 km mjesečno.

S obzirom da je propisano i da načelnik ima pravo na naknadu za korištenje privatnog automobila u službene svrhe u visini od dvije kune po prijeđenom kilometru, Povjerenstvo je utvrdilo da je visina naknade koja je dužnosniku Anušiću isplaćena u skladu s odredbama predmetnog Pravilnika”, obrazložili su iz Povjerenstva svoju odluku kojom su HDZ-ova župana oslobodili krivnje.

'Teško mi je palo pokretanje procesa'

Anušić ističe kako postupak nije trebao niti biti pokrenut “jer sam prijašnjem Povjerenstvu sve dokumentirao odlukama Općinskog vijeća”.

“I tada sam upozorio na niz netočnih podataka, promijenjeno mi je ime, pomiješani su datumi. Od početka tvrdim da je gospođa Orešković pomiješala kilometre i kune, a upravo je to bila suština prijave. Općinu sam vodio puna tri mandata, a na sve smo troškove gledali racionalno pa kupovina automobila za potrebe načelnika nije dolazila u obzir te sam na ime naknade primao prvo 1200, a poslije 2000 kuna jer sam koristio vlastiti automobil. Proračunska smo sredstva ulagali u razvoj općine i edukaciju djelatnika kako bismo korištenjem sredstava iz fondova EU dodatno razvili općinu koja je danas najrazvijenija u Osječko-baranjskoj županiji, što je rezultat sustavnog i strateškog rada na koji sam ponosan. Teško mi je palo pokretanje postupka koje je izazvalo negativne napise i osobno mi prouzročilo nelagodu jer sam se morao pravdati za nešto što mi se potpuno neopravdano stavlja na teret”, odgovorio je Anušić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 09:05