POTPISAO BOŽINOVIĆ

Odluka Stožera totalno zbunila Splićane: ‘Znači li to da možemo otvoriti kafiće i teretane?!‘

- Na neki način, tekst na stranicama nacionalnog Stožera jest zbunjujući za širu javnost - priznaje Luka Brčić
Stožer Splitsko-dalmatinske županije
 Duje Klaric

Kako stvari stoje od danas, 4. veljače, sve epidemiološke mjere za područje Splitsko-dalmatinske županije prestale su važiti! Dakle, ukinuta je zabrana rada teretana i kafića, zabrana okupljanja, posjete starima i nemoćnima u domovima, piše Slobodna Dalmacija.

image
Odluku je potpisao ministar Davor Božinović
Screenshot

Tko se htio praviti Englez točno je tako mogao shvatiti pročita li na stranicama Stožera civilne zaštite RH za sprečavanje širenja zaraze koronavirusom odluku od srijede, 3. veljače ove godine.

Nesporazum?

Da, ali kako doznajemo od šefa županijskog Stožera civilne zaštite Luke Brčića, nije to nešto neuobičajeno. Pojašnjava da je to procedura koju prolaze odluke nižih, odnosno županijski stožera prilikom usklađivanja mjera s odlukama nacionalnog stožera.

image
Luka Brčić
Vojko Bašić/cropix

Konkretno, ovdje je riječ o mjerama županijskog stožera koje su na snazi od 26. kolovoza prošle godine, a koje se odnose na domove za stare i nemoćne. Sada se one ukidaju i donose detaljne nove mjere i upravo se razrađuju u suradnji s Nastavnim zavodom za javno zdravstvo. Brčić napominje da nisu sve županije u istom trenutku donijele odluku o popuštanju mjera koje se odnose na domove i njihove korisnike.

- Na neki način, tekst na stranicama nacionalnog Stožera jest zbunjujući za širu javnost - ipak priznaje Luka Brčić.

- Apsolutno je zbunjujuće i moram odmah reagirati - bila je reakcija Željke Karin, ravnateljice Nastavnog zavoda za javno zdravstvo SDŽ-a. Ona nam također pojašnjava kako je namjera bila popuštanje mjera koje se odnose na domove za stare i nemoćne, ali dodaje kako je to onda manjkav tekst odluke.

Da stvar bude bizarnija, na stranicama nacionalnog stožera stoji napomena da će sve odluke, a potpisuje ih ministar Davor Božinović, biti objavljene u Narodnim novinama. I jesu, već od ovog četvrtka, čim su stupile na snagu.

Čitatelji nas, međutim, razumno pitaju znači li to da, ukoliko, primjerice, otvore kafić ili teretanu, neće snositi sankcije. Odgovor Stožera civilne zaštite RH čekamo i objavit ćemo ga čim stigne.

U međuvremenu, ne zaboravimo da se naši stariji sugrađani, koji su mjesecima u "pritvoru" domova, danas imaju čemu radovati jer sve one mjere koje su im do sada zabranjivale kretanje i susrete s bližnjima stavljaju se van snage.

Ipak, kako je to i u drugim županijama, donesene su uz dodatna ograničenja, prvenstveno za one koji još nisu preboljeli covid-19 ili nisu dvaput cijepljeni, te u skladu prostornim mogućnostima pojedinog doma, piše Slobodna Dalmacija.

Izbrisali odluku

Odluka je bila vidljiva i na stranicama Civilne zaštite, ali je oko 14 sati uklonjena.

Odluku se moglo pronaći OVDJE, ali je - obrisana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 21:02