MREŽA KONTAKATA

ODLUKA USTAVNOG SUDA OTKRIVA NOVE DETALJE O VEZAMA U AFERI SMS Čovjek koji je Vargu upozorio da je pod tajnim nadzorom isti je dan dvaput zvao Brkića!

 
Milijan Brkić
 Goran Mehkek / CROPIX

Ustavni sud RH odbio je ustavnu tužbu Blaža Curića, drugookrivljenog u aferi SMS, podnesenu povodom rješenja osječkog Županijskog suda koji mu je odredio istražni zatvor u tom predmetu.

Vijeće Ustavnog suda prošli je tjedan donijelo, a jučer objavilo, odluku iz koje proizlazi da su osporena rješenja o određivanju istražnog zatvora donesena sukladno zakonu, da su adekvatno obrazložena te da nije bilo nikakvih povreda ustavnih prava podnositelja tužbe.

Ministrov vozač

Blaž Curić, tadašnji vozač ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića i kum potpredsjednika Sabora Milijana Brkića, uhićen je 26. rujna zbog osnovane sumnje da je šest dana prije nazvao Franju Vargu i dojavio mu da je pod tajnim policijskim nadzorom zatraživši od njega da uništi podatke na računalima. Ubrzo nakon te dojave, s obzirom na to da je bilo očito kako su tajne mjere “pukle”, policija je uhitila Vargu u njegovu domu u Belišću zbog sumnje da je za potrebe Zdravka Mamića krivotvorio famoznu SMS prepisku između bivšeg šefa DORH-a Dinka Cvitana i jednog osječkog suca.

Osijek, 270918.
Privodjenje Blaza Curica osumnjicenog u aferi sms na Zupanijski sud u Osijeku.
Foto: Emica Elvedji / CROPIX
Emica Elvedji / CROPIX
Privođenje Blaža Curića

Vargi, kao i Curiću, određen je istražni zatvor zbog opasnosti da bi sa slobode mogli utjecati na svjedoke, ali i zbog opasnosti od ponavljanja djela. U listopadu im je iz istih razloga produžen za još dva mjeseca. Nakon što je odluka postala pravomoćna, Curićev branitelj, odvjetnik Krešimir Vilajtović, protiv nje je podnio ustavnu tužbu.

No, tužba je odbijena kao neosnovana, a Županijski sud u Osijeku ovaj je tjedan ponovno produžio istražni zatvor obojici okrivljenika za još dva mjeseca. Pritom je u odnosu na Curića otpala opasnost od utjecaja na svjedoke jer je USKOK u međuvremenu ispitao preostalih dvoje svjedoka vezano uz njega, Ivanu Š., prijašnju Curićevu kolegicu iz Ministarstva poljoprivrede, i Milijana Brkića.

Nestao mobitel

U obrazloženju odluke Ustavnog suda djelomično su citirana i rješenja osječkog suda o određivanju, odnosno produženju istražnog zatvora, pri čemu se iznose zanimljivi podaci o komunikaciji dvojice okrivljenika, kao i o svjedokinji Ivani Š. Tako se između ostaloga spominje analitička karta učestalosti komunikacije između Franje Varge i Blaža Curića “u inkriminiranom i dužem vremenskom razdoblju”.

“Prema navedenom, okrivljenici su imali učestalu komunikaciju u razdoblju gotovo osam mjeseci, pri čemu je drugookrivljeni Blaž Curić od zasad nepoznate osobe dobio informaciju da se provode posebne tajne mjere prikupljanja dokaza protiv prvookrivljenog Franje Varge iako je Blaž Curić sada u mirovini i vozač u Ministarstvu poljoprivrede RH, a koju informaciju je dana 20. rujna 2018. prenio Franji Vargi, koji nije stigao uništiti svu dokumentaciju koju posjeduje u informatičkoj opremi”, citira se sudsko rješenje.

Također se ističe da je utvrđeno kako je Blaž Curić bio u svakodnevnoj komunikaciji s predloženim svjedokom Milijanom Brkićem, i to “posebno u inkriminiranom razdoblju”. Analiza telekomunikacijskog prometa pokazala je da je Curić 20. rujna, na dan kada je, prema optužbi, dojavio Vargi da je pod mjerama, “u dva navrata imao dužu komunikaciju”, dva telefonska razgovora sa svojim kumom, svjedokom Milijanom Brkićem.

Nestao iPhone x

Zanimljiv je i podatak da policija prilikom kasnijeg uhićenja Blaža Curića nije pronašla ni posebno kupljenu SIM karticu ni tzv. radni mobitel s kojeg je Vargi dojavljeno da je pod mjerama, ali ni Curićev osobni mobitel, iPhone X s brojem koji je inače koristio za komunikaciju s Vargom.

Jutarnji je već izvijestio da istražitelji raspolažu podacima da je Milijan Brkić i izravno kontaktirao Franju Vargu. Tako je dan ili dva prije Vargina uhićenja, dok mjere još nisu bile pukle, “ulovljen” Brkićev SMS, navodno vrlo kratka sadržaja, što je poslalo Vargi. Još je zanimljivije da je Varga, kako je doznao Jutarnji list, nakon dobivenog upozorenja da je pod mjerama te da uništi podatke, poslalo poruku Milijanu Brkiću na Messenger upitavši ga treba li stvarno uništiti podatke. Brkić navodno nije odgovorio na tu poruku.

Upravo zbog svoje komunikacije s Vargom, ali i zbog mogućih poslova koje je Varga, kako je sam govorio u svojoj obrani, odrađivao za njega, aktualni zamjenik predsjednika HDZ-a prošli je tjedan ispitan u USKOK-u u svojstvu svjedoka.

Otkaz ženi koja je kupila SIM karticu

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić jučer je izjavio da je ministarstvo raskinulo ugovor sa svojom donedavnom zaposlenicom Ivanom Š., svjedokinjom u aferi SMS.

Kako je Jutarnji list već pisao, a sada je to razvidno i iz obrazloženja navedene odluke Ustavnog suda, Ivana Š. bila je s Blažom Curićem u Dubravi 20. rujna u vrijeme upućivanja spornog poziva Franji Vargi. Ivanu Š. povezuje se s kupnjom SIM kartice, na jednom prodajnom mjestu A1, a koja je jednokratno korištena za dojavu Franji Vargi. Zbog toga su istražitelji u ranijoj fazi istrage napravili pretrese kod ove svjedokinje, pa i na njezinu radnom mjestu u Ministarstvu poljoprivrede.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. veljača 2024 00:03