BURNA REAKCIJA

Odluka župana o izbjeglicama razljutila Milinovića: ‘Pa jeste li normalni? Mislite li imalo na našu djecu i naše sportaše?‘

Svrha privremenog prihvatnog centra jest da se izbjeglice sigurno smjeste, evidentiraju i dobiju osnovnu zdravstvenu zaštitu

Privremeni prihvatni centar za izbjeglice u Gospiću i Darko Milinović

 Županija/cropix

Sportska dvorana u Gospiću postala je privremeni prihvatni centar za izbjeglice iz Ukrajine, odlučilo je tako Ravnateljstvo civilne zaštite MUP-a RH. U dvorani je već pripremljeno 100 kreveta kao i kompleti posteljina, što je osigurano iz državnih robnih zaliha, a Ravnateljstvo civilne zaštite osigurat će prehranu za osobe koje se ovdje nađu u tranzitu.

- Svrha privremenog prihvatnog centra jest da se izbjeglice sigurno smjeste, evidentiraju, dobiju osnovnu zdravstvenu zaštitu te u što skorijem roku upute na druge lokacije u kojima bi imale adekvatan smještaj koji je osiguran na cijelokupnom području Ličko-senjske županije. Među osobama koje su ratna razaranja prisilila da napuste svoje domove većinom su žene i djeca. Kako bi se izbjeglim ljudima i djeci pomoglo, uspostavljen je i sustav podrške koji će ukrajinskim obiteljima pružiti zdravstvenu i psihosocijalnu pomoć koja će im omogućiti prilagodbu i suočavanje s traumama koje su proživjeli, kaže Jasna Orešković Brkljačić, načelnica Stožera i zamjenica župana Ličko-senjske županije.

image

Privremeni prihvatni centar za ukrajinske izbjeglice u Gospiću

Županija

Kako bi se što kvalitetnije uspostavila koordinacija između državnih, županijskih te nadležnih službi gradova i općina s područja Ličko-senjske županije u uspostavljanju sustava prijema i smještaja izbjeglica, za voditelja prihvatnog centra gospićke sportske dvorane imenovan je Joso Živković, pročelnik Područnog ureda Državne uprave za zaštitu i spašavanje, kažu u Županiji.

- Nadamo se da ćemo s našom dobrodošlicom pomoći i bar malo umanjiti bol i tugu koju ukrajinske izbjeglice nose u srcima - poručio je lički župan Ernest Petry (HDZ).

image

Privremeni prihvatni centar za ukrajinske izbjeglice u Gospiću

Županija

No, ova je odluka prilično naljutila Darka Milinovića (Lipo), bivšeg župana i opoziciju Ernestu Petryju kojega je preko društvenih mreža upitao "je li normalan i srami li se bar malo"?

- Pa jeste li normalni? Mislite li imalo na našu djecu i naše sportašice i sportaše. Naravno - ne. Dvoranu namjeniti za izbjeglice, a djecu izbaciti. Na taj način blokirate odigravanje utakmica rukomatašima, rukometašicama, košarkašicama itd. Onemogućavate im normalan trening. Uništavate ionako slab društveni život u gradu. Nije isto trenirati u maloj i velikoj dvorani, pitajte sportaše. Treba pomoći, naravno, ali trezveno i ne na uštrb djece kojima se odgađaju utakmice za koje žive, a vi opet po djeci i sportašima - piše tako Milinović.

Iznio je prijedlog kako bi trebalo učiniti:

- Uzmite malu dvoranu u osnovnoj školi ili srednjoj pa se u velikoj mogu igrati tekme, imate hotel u Karlobagu (navodno vlasnik Rus), prazan, imate hotel na Oštarijama koji se može za 10 dana staviti u funkciju, još najbolje vojarna zjapi prazna, neka Petry koji "odlično" surađuje s Vladom dogovori smještaj tamo, imate potkrovlje razvojnog centra. Zbog vaše nesposobnosti zjapi prazno i tamo ste mogli. Ma, imate sto mogućnosti, a sve plaća Vlada, Petry, stožeraši (Živkoviću), udarite po djeci i sportašima, drugo ne znate. Još možete ispravit svoje gluposti, a ne da naši klubovi igraju van Gospića. Petry, sramiš li se bar malo? - piše tako Darko Milinović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 06:31