MUFTIJA HASANOVIĆ

‘Odnosi između Hrvatske i BiH gori su nego što su bili u ratu, komunikacija nije dobra!‘

Sadašnje stanje može prouzročiti opasne posljedice u budućnosti. Valja razgovarati, upozorio je zagrebački muftija
Aziz Hasanović
 Goran Mehkek/CROPIX

Odnosi između Hrvatske i Bosne i Hercegovine sad su gori nego što su bili tijekom rata, a to stanje neće se moći promijeniti bez iskrenog dijaloga, upozorio je u ponedjeljak zagrebački muftija Aziz Hasanović.

U intervjuu za sarajevski Dnevni avaz, Hasanović je rekao kako je položaj Bošnjaka u Hrvatskoj i dalje takav da oni uživaju sva ljudska prava, a ugovor koji je Islamska zajednica potpisala s Hrvatskom 2002. je platforma koja može biti uzor svim manjinskim zajednicama u Europi.

No sve to nije dovoljno ukoliko su odnosi BiH i Hrvatske loši, zbog čega je, kako je istaknuo, nesretan.

"Oni su sad gori nego za vrijeme rata. Komunikacija koju vidimo, ne ulazeći sad u to tko je kriv, a tko prav, nije dobra. Valja razgovarati", poručio je zagrebački muftija.

Podsjetio je kako Bošnjaci čine 75 posto pripadnika islamske zajednice u Hrvatskoj, emotivno su vezani za BiH i svaka negativna izjava ih vrijeđa.

Hasanović je istaknuo kako je dijalog nešto na što smo svi upućeni pa bi o tome morali promisliti i oni koji javno istupaju na takav način da pogoršavaju odnose među narodima u BiH.

"Ukazujem na to i ovdje političarima koji imaju taj jedan ratoborni ili ignorantski narativ", kaže Hasanović, upozoravajući kako sadašnje stanje može prouzročiti opasne posljedice u budućnosti.

Dodao je kako Bošnjake s obzirom na ratno iskustvo posebice brine retorika onih političara u BiH koji minimiziraju genocid.

Nadu polažu u odnos s SAD-om i Europskom unijom, vjerujući kako njihove politike mogu pomoći da se BiH učini zemljom prihvatljivom za sve njezine građane.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. listopad 2021 01:38