NOVA DRAMA

Odnosi u slavonskom SDP-u toliko narušeni da je prijetio neizlazak na izbore! Hajduković dao ostavku

SDP-ovci bruje i o problemima u vukovarskoj organizaciji koja, kako govore, praktički više ne postoji
Domagoj Hajduković, Peđa Grbin
 Damjan Tadic/Cropix

Pred Glavnim odborom SDP-a našao se problem sukoba u Osječko-baranjskoj županijskoj organizaciji u kojoj su odnosi do te mjere narušeni da prijete neizlaskom ove stranke na izbore za županijsku skupštinu. Naime, predsjedniku osječko-baranjske županijske organizacije Domagoju Hajdukoviću već dva puta na županijskoj organizaciji nisu prošli prijedlozi kandidata za zamjenike župana, kao ni lista kandidata za županijsku skupštinu.

Kako je postalo izvjesno da Hajduković nema većinu u svojoj organizaciji, niti može postići kompromis i pomiriti suprotstavljene stranačke struje, problem se preselio na Glavni odbor stranke.

Kako smo doznali, predsjednik stranke Peđa Grbin je predložio da postave povjerenika koji bi samo sastavio listu. Druga je opcija, saznali smo, koju je predsjednik stranke stavio na stol, raspuštanje cijele organizacije što stranci sigurno ne bi previše koristilo tri tjedna prije izbora.

No, nakon dulje rasprave dilemu je razriješio sam Hajduković koji je podnio ostavku nakon čega se morala raspustiti Osječko-baranjska županijska organizacija i postaviti povjerenik. Doznajemo da je povjerenikom imenovan Damir Tomić.

Pozicija Domagoja Hajdukovića kojega se smatralo kadrom bližim bivšem predsjedniku stranke Davoru Bernardiću ostaje neupitna što se tiče članstva u Predsjedništvu SDP-a.

SDP je imao problem i s nalaženjem kandidata za župana Osječko-baranjske županije, a kandidatura bivšeg SDP-ovca Denisa Ambruša koji će na izborima nastupiti kao nezavisni kandidat s podrškom SDP-a nije svima dobro sjela.

- U SDP-u ne robujemo stranačkoj iskaznici, nego sposobnosti i stručnosti. Ako želimo uspjeti, moramo okupljati i spajati ljude, a činjenica da je netko u jednom trenutku mislio pronaći put odvojeno od nas ne može biti zapreka, ako su ideje i ciljevi ostali isti. Imamo puno stručnih ljudi u SDP-u, ali ako smatramo da netko može biti bolji, zašto ga ne podržati - kazao je Grbin prilikom predstavljanja Ambruševe kandidature.

SDP-ovci bruje i o problemima u vukovarskoj organizaciji koja, kako govore, praktički više ne postoji jer je Željko Sabo, koji je izbačen iz stranke jer nije odustao od kandidature za gradonačelnika Vukovara unatoč tome što se protiv njega vode sudski postupci, sa sobom povukao veliki broj članova.

Problema je bilo i u zagrebačkom SDP-u, no stranka je za mjesne izbore predala 220 listi od mogućih 235. Zagrebački HDZ je na mjesne izbore izašao u koaliciji s HSLS-om i HSU-om, a predali su tek sedam listi više. No, dio SDP-ovaca je i dalje nezadovoljan i tvrde kako su se na liste provukli kadrovi koji su bili prikriveni suradnici pokojnog gradonačelnika Milana Bandića, pa se u tom kontekstu spominje lista za Vijeće gradske četvrti u Dubravi.

U Predsjedništvo SDP-a umjesto Željka Sabe kooptiran Matej Mostarac

Iz SDP-a su se u ponedjeljak navečer o događajima na sjednici svog Glavnog odbora oglasili priopćenjem koje u nastavku donosimo u cijelosti.

- Održana je četvrta online sjednica Glavnog odbora SDP-a Hrvatske. Članice i članovi SDP-a raspravljali su o nadolazećim lokalnim izborima, usvojili financijsko izvješće za 2020. godinu, a s obzirom da je Domagoj Hajduković, predsjednik SDP-a Osječko-baranjske županije, dao ostavku na tu funkciju, raspuštena su tijela županijskog SDP-a i imenovan je povjerenik Damir Tomić. Na kraju sjednice Glavni odbor kooptirao je i novog člana Predsjedništva.

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin istaknuo je kako je SDP stranka koja poštuje i potiče ravnopravnost spolova te je iskazao uvjerenje da će na ovim izborima, kao i na prošlim parlamentarnim i europarlamentarnim, SDP na svojim listama u svim jedinicama imati jednak broj muškaraca i žena.

Predsjedništvo je Glavnom odboru također predložilo i kooptiranje novog člana Predsjedništva. Nakon odlaska Željka Sabe iz SDP-a, Predsjedništvo je ostalo bez jednog člana. Kandidat s najvećim brojem glasova na unutarstranačkim izborima nakon posljednjeg izabranog člana tog tijela bio je Matej Mostarac, gradonačelnik Kastva. Glavni odbor izglasao je njegovo kooptiranje u Predsjedništvo stranke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 15:24