USKOK ZATRAŽIO

ODREĐEN ISTRAŽNI ZATVOR ZA HERNADIJA Šef MOL-a uskoro i na međunarodnoj tjeralici?

USKOK je istragu u aferi INA-MOL pokrenuo još 2011. godine protiv Sanadera i Zsolta Hernadija
 Arhiva CROPIX

ZAGREB - Prvom čovjeku mađarskog MOL-a Zsoltu Tamasu Hernadiju danas je određen istražni zatvor. To je rješenje donio sudac istrage zagrebačkog županijskog suda Krešimir Devčić na prijedlog USKOK-a u predmetu INA-MOL.

USKOK je sa zahtjevom za određivanje istražnog zatvora išao prema sudu kako bi za Hernadijem mogli raspisati Europski uhidbeni nalog, a možda i međunarodnu tjeralicu.

Na taj korak hrvatsko tužiteljstvo odlučilo se zbog Hernadijeve nedostupnosti i upornog odbijanja suradnje mađarskih pravosudnih tijela u ovom predmetu koju su pravdali ugrozom nacionalne sigurnosti.

NE ŽELE ISTRAŽIVATI ČELNOG ČOVJEKA MOLA-a Mađari odbili zahtjev RH za Hernadija

Podsjetimo, USKOK je istragu u aferi INA-MOL pokrenuo još u lipnju 2011. godine protiv bivšeg hrvatskog premijera Ive Sanadera i Zsolta Hernadija. Prema optužbi, oni su dogovorili da će Sanader dobiti 10 milijuna eura mita za pomoć MOL-u da stekne prevladavajuća upravljačka prava u INA-I.

Upravo po njihovom dogovoru, MOL je početkom 2009. godine prilikom izmjene i dopune međudioničarkog ugovora stekao većinu u upravljačkim tijelima INA-e a tada je došlo i do izdvajanja neprofitabilnog plinskog biznisa iz Ine što je također bio sastavni dio dogovora Sanader-Hernadi.

Ivo Sanader u međuvremenu je proglašen krivim za primanje mita od Hernadija te je nepravomoćno osuđen na 7,5 godina zatvora. (zajedno sa slučajem Hypo dobio je ukupno 10 godina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. svibanj 2024 23:53