SLAVONIJA POD VODOM

Odron zemlje u Batini: Starica dva sata bila zarobljena u kući

Štete u poljoprivredi procjenjene su na 200 milijuna kuna. Kiša će padati do vikenda
 Danijel Soldo/CROPIX

SLAVONSKI BROD, BATINA - Veliki odron nastao zbog neprestane kiše, koja ni u utorak nije prestala padati na području Slavonije, zatrpao je obiteljsku kuću u Batini, mjestu u okolici Osijeka, u kojoj je dva sata bila zarobljena 75-godišnja starica.

Dok je bespomoćna starica plakala i vrištala u zatrpanoj kući gdje ju je poklopio betonski stup i prikliještio uz stroj za pranje rublja, vatrogasci i mještani kopali su rukama i lopatama kako bi je što prije spasili. Nakon što je dva sata bila zarobljena ispod odrona, uspjeli su doći do starice. Ženu koja je nakon spašavanja bila u šoku s ozlijeđenom nogom i okom prevezli su u bolnicu.

Mještani kažu kako se u kući više neće moći stanovati jer je posve uništena.

Istok Slavonije: U 48 sati palo čak 104 litre kiše po četvornom metru

Županijski stožer za zaštitu i spašavanje jutros je na izvanrednoj sjednici, zbog rasta vodostaja lateralnih kanala i bujičnih vodotoka proglasio izvanredno stanje obrane od poplave za grad Slavonski Brod i općine Sibinj, Podcrkavlje i Gornja Vrba.

Najkritičnije je u naseljima Slobodnica i Bartolovci gdje je poplavljeno nekoliko obiteljskih kuća, a voda je prodrla u uviše od 50 podruma.

Vatrogasci su rano jutros intervenirali u naseljima Rastušje i Grabarje gdje su iz četiri kuće evakuirali stanare. Poplavljene su i neke lokalne i županijske ceste, Lužani – Ciglenik i Brčino – Grgurevići, te su zatvorene za promet.

Na kritičnom dijelu oko auto ceste Zagreb - Lipovac još je jučer izgrađen zečji nasip promet se odvija normalo, a zatvoren je samo istočni izlaz s auto ceste prema Zagrebu pa se promet usmjerava na zapadni izlaz.

U posljednjih 40-ak sati, prema podacima s Meteo postaje Jelas, na brodskom području palo je 116 litara kiše po kvadratnom metru, a cijelu noć vatrogasne i ekipe Hrvatskih voda su terenu i pomažu stanovništvu.

Zbog alarmantnog stanja i s obzirom da kiša ne prestaje padati, strahuje se od dodatnog pogoršavanja stanja pa su pozvani i svi koji su uključeni u civilnu zaštitu da se stave na raspolaganje.

Slično je i na novogradiškom području, a HTV javlja kako su dosadašnje štete na poljoprivrednim kulturama procjenjene na 200 milijuna kuna.

Najgore je što kiša i dalje ne prestaje, a prema prognozama prestanak oborina Slavonci mogu očekivati tek za vikend.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. travanj 2024 19:44