POLITIČKI COMEBACK

ODRŽALI TAJNI SASTANAK Čačić sa zagrebačkim gradonačelnikom Bandićem želi na izbore 2015.

Sastanak sa zagrebačkim gradonačelnikom prvi je u nizu Čačićevih priprema za veliki povratak na političku scenu

Prvoga radnog dana u 2014. zagrebački gradonačelnik Milan Bandić sastao se s Radimirom Čačićem, bivšim prvim potpredsjednikom Vlade koji još služi kaznu zbog nesreće u Mađarskoj.

Čačić je bio u Zagrebu na novogodišnjem otpustu, a s gradonačelnikom se sastao u jednom zagrebačkom restoranu. Prema našim informacijama, sastanak je održan na Čačićevu inicijativu i dogovoren je još prije Nove godine, dakle nije slučajan. A to samo potvrđuje informacije da se bivši šef HNS-a već sada ozbiljno priprema za povratak na političku scenu, o čemu je Jutarnji list već pisao.

Sastanak Bandića i Čačića politički je zanimljiv jer su njih dvojica, kako smo doznali, najviše razgovarali upravo o politici i mogućnostima političke suradnje u skoroj budućnosti. Čačić je prije bio jedan od najvećih Bandićevih kritičara. Usto, riječ je o prvom u nizu sastanaka koje Čačić kani održati idućih mjeseci, odnosno do izlaska iz kaznionice. Bandić nije jedini s kojim će razgovarati, tvrde upućeni. S kime se još planira sastati u namjeri da ispita interese i planove na političkom centru nismo doznali, ali njegov je ključni cilj jasan: želi ojačati svoj koalicijski kapacitet.

Kako su nam objasnili ljudi s kojima je razgovarao o svojim političkim planovima, Čačić se već sada počinje pripremati za sljedeće parlamentarne izbore, jer se nema namjeru angažirati u aktualnoj Vladi Zorana Milanovića. No, ima ambicija opet sudjelovati u izvršnoj vlasti, dakle nakon parlamentarnih izbora 2015. Jedan njegov suradnik objašnjava kako politička grupacija centra, koju planira okupiti Čačić, nakon idućih izbora može imati 15 do 20 zastupnika, bez kojih ni jedna velika stranka neće moći sastaviti vladajuću većinu. Drugim riječima, koalicijski potencijal centra Čačić ovaj put kani potvrditi na izborima, a ne predizbornim dogovorom, kao što je to bilo s Kukuriku koalicijom.

Suradnja s Milanom Bandićem zanima ga upravo u tom kontekstu: je li Bandić spreman izaći na parlamentarne izbore sa svojom listom i ojačati koalicijski kapacitet centra? Bandić je prije nekoliko dana ponovio da ne misli baciti političku podršku koju je dobio na dosadašnjim izborima. Na parlamentarnim je izborima njegova lista propala, doživjela totalni neuspjeh, ali se na lokalnim izborima prošle godine oporavio i bez problema pobijedio SDP-ova kandidata. Još je važnije to što je odlično prošla i njegova lista u Zagrebu.

Kako smo čuli, upravo to zanima Čačića koji je uvjeren da Bandić ima svoju izbornu bazu u Zagrebu i da na idućim izborima može ostvariti bolji rezultat jer SDP više ni približno nije u dobroj situaciji kao što je bio na prošlim parlamentarnim izborima, 2011. Treća politička grupacija kojoj bi se mogao obratiti Čačić jest IDS, točnije njegov lider Ivan Jakovčić. Zna se da Jakovčić nije u dobrim odnosima sa Zoranom Milanovićem i bude li se njega pitalo, IDS sigurno neće opet u koaliciju sa SDP-om. IDS-ova izborna baza je neupitna, pokazali su to i zadnji lokalni izbori na kojima ni SDP nije uspio ozbiljno ugroziti primat IDS-a. Upitno je samo koliko će još Jakovčić voditi IDS: prema najavama, on bi trebao otići s mjesta šefa stranke na izbornoj skupštini u veljači. Doduše, Jakovčić je već više puta najavljivao povlačenje, pa se predomislio.

Da bi Čačić mogao ostvariti svoj politički plan, naravno, nužno je da i njegova stranka, HNS, bude spremna na takvu odluku. Kako sada stvari stoje, Čačić će najprije morati ponovno ovladati HNS-om da bi ostvario svoj naum.

To mu neće biti jednostavno jer u vrhu stranke više ne računaju s njim kao liderom. Sadašnja šefica HNS-a Vesna Pusić višekratno je najavila da vođenje stranke treba prepustiti novim ljudima. Glavni Čačićev argument trebala bi biti činjenica da svoju bazu HNS ima u trećoj izbornoj jedinici koju on smatra i svojom bazom gdje želi izaći na izbore kao nositelj liste.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 23:14