DAN BORBE

Održan okrugli stol o manje prepoznatim oblicima nasilja u obitelji, poruka žrtvama: ‘Niste sami‘

Predstavljena je linija Nacionalnog pozivnog centra, na kojoj žrtve mogu dobiti emocionalnu podršku, pravne i praktične informacije
Sanja Sarnavka
 Srdjan Vrancic/CROPIX

Uoči 22. rujna, Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, u ponedjeljak je održan okrugli stol "Manje prepoznati oblici nasilja u obitelji - što moramo znati da bismo pomogli?".

Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama obilježava se u spomen na tri ubijene žene na zagrebačkom Općinskom sudu prije 22 godine, a okrugli stol je povodom obilježavanja toga dana organizirala Udruga za podršku žrtvama i svjedocima u Hotelu International.

Nakon pozdravnih govora, koordinatorica Nacionalnog pozivnog centra za žrtve kaznenih djela i prekršaja, Maja Štahan, predstavila je rad 24-satne 116 006 linije Nacionalnog pozivnog centra.

Riječ je o besplatnoj i anonimnoj liniji na kojoj žrtve, svjedoci i članovi njihovih obitelji mogu dobiti emocionalnu podršku, pravne i praktične informacije, kao i kontakte drugih relevantnih udruga i institucija, a sve u svrhu sveobuhvatne pomoći. Linija je otvorena svakim danom, uključujući vikende i blagdane od 0 do 24, istaknuto je.

Putem edukativnih materijala koji pružatelji podrške na liniji objavljuju na društvenim mrežama Udruge, kao i održanim predavanjima u ciklusu predavanja o rodno uvjetovanom nasilju, tim Nacionalnog pozivnog centra također promiče dostupnost informacija o pristupu nasilju u obitelji.

Time, kažu, žele poslati poruku da se nasilje ni u kakvom obliku ne tolerira i žrtvama poručiti da nisu same te da mogu zatražiti pomoć.

Ekonomsko nasilje, zanemarivanje potreba starijih, seksualno nasilje u vezi i braku, na internetu

O ekonomskom nasilju iz Zaklade Solidarna govorila je Sanja Sarnavka fokusirajući se na rad zaklade i njezin fond "spasime", osobna iskustva rada sa žrtvama ekonomskog nasilja i osiguravanje financijske neovisnosti žrtava.

Bilo je riječi i o zanemarivanju potreba starijih osoba o kojemu su sudionici imali prilike čuti u izlaganju predsjednice Povjerenstva za ravnopravnost spolova Virovitičko-podravske županije Dese Kolesarić, voditeljice udruge S.O.S. Virovitica.

Predstavila je projekt 65+ - pojavnost nasilja u starijoj dobi, rezultate istraživanja starijih osoba u pet Slavonskih županija te svoje višegodišnje iskustvo zaštite prava žrtava nasilja starije životne dobi.

Kao još jedan manje poznat oblik nasilja u obitelji obuhvaćeno je i seksualno nasilje o kojem je govorila osnivačica i koordinatorica Ženske sobe Maja Mamula. Prikazala je rad Ženske sobe i općenito problem seksualnog nasilja u vezama i braku te prikazala povezanost seksualnog nasilja s fizičkim nasiljem koje žrtve trpe paralelno.

Okrugli stol završio je predavač Dean Šarčević iz udruge B.a.B.e. s problematikom nasilja putem interneta. Predstavio je rezultate djelovanja udruge na stvaranje nove zakonske regulative i uvrštenje kaznenog djela "Zloporaba snimke spolno eksplicitnog sadržaja" u Kazneni zakon te njihov novi projekt "Surf and Sound" koji ima za cilj sveobuhvatnu borbu protiv internetskog nasilja nad ženama.

Sudionici su zaključili da postoje pomaci u prepoznavanju tih, manje prepoznatih oblika nasilja, međutim da je potrebno još puno rada i napretka te edukacije i usavršavanje stručnjaka.

Na skupu su bili i izvršni direktor Udruge za podršku žrtvama i svjedocima Miren Špek, državna tajnica Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Margareta Mađerić i pomoćnica ministra ispred Ministarstva pravosuđa i uprave Vedrana Šimundža-Nikolić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. ožujak 2023 05:35