ŠEFOVI STRANAKA

ODRŽAN SASTANAK KUKURIKU KOALICIJE Milanović: 'Na europske izbore idemo zajedno kao koalicija'

Prvi put nakon dvije godine, u Banskim dvorima održao se dugonajavljivani sastanak Kukuriku koalicije
 Darko Tomas / CROPIX

ZAGREB - Oko sat i pol trajao je u Banskim dvorima sastanak čelnika Kukuriku koalicije - predsjednika SDP-a Zorana Milanovića, šefice HNS-a Vesne Pusić, predsjednika IDS-a Ivana Jakovčića i čelnika HSU-a Silvana Hrelje koji su se prvi put sastali nakon gotovo dvije godine. Glavna tema sastanka bio je dogovor oko izbora za EP, ali i novih projekata, te pomirenje Milanovića i Jakovčića. Premijer Zoran Milanović kazao je nakon sastanka kako je zadovoljan.

- Dali smo sve od sebe u posljednje dvije godine, a rezultatima smo zadovoljni, i nismo zadovoljni jer želimo vise. Ovo je nakon malo duže vremena sastanak u punom formatu iako smo se viđali na dnevnoj ili tjednoj osnovi. U iduće dvije godine usredotočit ćemo se na promjene koje nam trebaju, ali i na velike projekte na kojima će nas javnost testirati. To su veliki energetski projekti, željeznica, Pelješki most, sve ono što je naš posao, kazao je Milanović. Istaknuo je kako su razgovarali i o europskim izborima te se dogovorili da ovaj put na njih idu zajedno.

- O detaljima ćemo se dogovoriti, mada će ovaj put SDP morati biti malo izdašniji, kazao je šef SDP-a. Na pitanje hoće li se ubuduće češće sretati, posebno kad je u pitanju Jakovčić, Milanović je kazao "gospodin Jakovčić za dva tjedna više neće biti predsjednik stranke, ali ne zato sto ja to kažem, nego što on to kaže. Ali će biti kandidat na izborima za Europski parlament.

Ivan Jakovčić kazao je da je sastanak protekao u prijateljskom tonu.

- Dogovorili smo da idemo sa zajedničkom listom sto je za IDS vrlo važno jer prošli put nije bilo tako. Vjerujem da ćemo zajedno na tim izborima i pobijediti, kazao je Jakovčić. Dodao je kako su na sastanku povukli crtu iza dvije godine rada Vlade.

- Važno je da smo razgovarali o ključnim projektima, o 15-tak projekata koji bi u sljedeće dvije godine trebali donijeti više optimizma i pridonijeti razvoju naše zemlje, rekao je Jakovčić. Istaknuo je kako je oko jednog od tih projekata - Plomina bila nerasčišćena situacija, te da će se o njemu razgovarati sljedećih mjeseci.

- Sigurno je da Istra neće biti prepreka da se ova zemlja razvija, zaključio je Jakovčić.

Vesna Pusić, pak, na pitanje hoće li HNS podržati SDP s obzirom na špekulacije o novim porezima, rekla je da će o tome još razgovarati.

- To nije bila tema našeg sastanka. Tema su bili projekti na kojima se radi i koji imaju potporu svih koalicijskih partnera, rekla je Pusić.

Obzirom da je sastanak čelnika Kukuriku koalicije održan na dan kad je Njemačkoj izručen Josip Perković i kad je snižen kreditni rejting, premijer se osvrnuo i na te aktualne teme.

- Agencije se bave takvim poslovima, vidimo da skidaju rejtinge Amerikancima i Francuzima, pa ga vraćaju, komentirao je sniženje rejtinga Milanović.

- Ova Vlada donosi promjene. Otpori promjenama ne bih rekao da su žestoki, ali su tu cijelo vrijeme. Želimo se mijenjati, želimo biti uspješni kao neke druge države, kao Njemačka i kao Austrija, ali istovremeno nismo spremni igrati po pravilima po kojima oni igraju, već deset i više godina kad je u pitanju radno zakonodavstvo. Mi ne predlažemo konkretne izmjene ZOR-a da bismo nekoga ponizili i zavili u crno. Zašto bi to radili? Samo si otežavamo život. To treba Hrvatskoj, moramo se mijenjati, kazao je premijer.

Na pitanje hoće li imati potporu partnera o rebalansu kazao je kako su " oni od početka spremni na udarce ako ih treba primiti".

- Mi ćemo morati prilagođavati proračun na prihodovnoj i rashodovnoj strani. Morat cemo malo povećati prihode, ali da ljudima ne zagorčamo život. To moramo napraviti i nadam se da se slažemo da to moramo napraviti. Ne možemo živjeti na dug koji nismo u stanju vraćati tko god da ga je podigao. S druge strane ćemo morati smanjiti rashode, to je realnost i tu očekujemo konkretno od HNS-a da nas gurne i vise nego što smo mi u SDP-u spremni ići u zajedničkom interesu. To je trebalo napraviti ranije, ne mislim na našu Vladu, možda malo ranije. Živjelo se godinama na dug. Obećali smo si stvari koje trenutno ne možemo, odgovorio je Milanović.

O izručenju Josipa Perkovića Njemačkoj kazao je kako je o tome manje - više sve rekao.

- Kao predsjednik Vlade sam potpisao taj zakon, nije da svaki zakon bas detaljno znam, ali o ovom zakonu znam sve. Mi smo svoje napravili, sudovi su rekli svoje, doduše na različite načine, neka svatko izvuče zaključak za sebe. Nemam tu nikakvih osobnih afiniteta. Radi se o čovjeku kojeg nitko od nas ne poznaje, ali ovdje se radi i o poštivanju hrvatskih zakona. S obzirom da nismo zakonodavci, nego predlagatelji zakona, onda cu završiti - u pravilu vrlo dobro znam što piše u nekim zakonima koji dolaze iz Vlade i prije nego što dodju na sudove. Ali sudovi imaju ingerenciju, jedan je odlučio na jedan način, drugi na drugi način i to je tako. O tome sam govorio neki dan u Saboru, nemam što više dodati, zaključio je Milanović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 05:35