U ZAGREBU

Održana prva sjednica Međuresornog povjerenstva za nabavu višenamjenskog borbenog zrakoplova

 Tom Dubravec / Ilustracija / CROPIX

Prva sjednica Međuresornog povjerenstva za nabavu višenamjenskog borbenog zrakoplova održana je u srijedu u Zagrebu, priopćio je Ured predsjednika Vlade Republike Hrvatske.

U nastavku procesa nabave višenamjenskog borbenog zrakoplova, naglašava Ured, i dalje se polazi od Taktičko-tehničke studije Ministarstva obrane, kojom je definirana ambicija (višenamjenske sposobnosti zrakoplova), broj zrakoplova te njegove karakteristike, kao i potrebe da se radi o višenamjenskom borbenom zrakoplovu koji je proizveden u državi članici Sjevernoatlantskog saveza ili Europske unije.

Ured ističe kako temeljna načela pristupa ostaju ugovaranje na razini vlada (Government-to-Government, G2G) te traženje sveobuhvatne ponude (tzv. totalni paket). Koristit će se iskustva i dosadašnje spoznaje o realno raspoloživim opcijama, ne isključujući unaprijed ni opcije koje do sad nisu razmatrane, dodaje Ured.

Pritom, ističe se, vodit će se računa o tome da se u dva paralelna procesa posebno vrednuju novi, a posebno rabljeni zrakoplovi.

Paralelno s procesom odabira i nabave višenamjenskog borbenog zrakoplova pokrenut će se proces istraživanja opcija za izobrazbu pilota u pripremi za budući višenamjenski borbeni zrakoplov.

Na temelju Odluke Vlade Republike Hrvatske od 4. srpnja osnovano je Međuresorno povjerenstvo za nabavu višenamjenskog borbenog zrakoplova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 11:38