DAN SVEUČILIŠTA

Održana svečana sjednica Senata u okviru Tjedna Sveučilišta u Zagrebu

Tjedan Sveučilišta se organizira od 3. do 11. studenoga, a tijekom manifestacije održava se niz događanja

Dani Sveučilišta u Zagrebu

U povodu obilježavanja Dana Sveučilišta u Zagrebu, u svečanoj dvorani Regionalnoga centra za razvoj poduzetničkih kompetencija za zemlje jugoistočne Europe – SEECEL, danas je u okviru Tjedna Sveučilišta održana svečana sjednica Senata.

Nakon pozdravnoga obraćanja rektora Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Stjepana Lakušića, svečanost je započela pozdravnim govorima visokih uzvanika: predsjednice Studentskoga zbora Sveučilišta u Zagrebu Ivone Josipović, predsjednika Rektorskoga zbora Republike Hrvatske prof. dr. sc. Dragana Ljutića, rektora Sveučilišta u Splitu, potpredsjednika Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademika Frane Paraća, gradonačelnika Grada Zagreba Tomislava Tomaševića, državnoga tajnika u Ministarstvu znanosti i obrazovanja Ivice Šuška, izaslanika predsjednika Vlade RH, predsjednice Saborskoga Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu prof. dr. sc. Vesne Bedeković, izaslanice predsjednika Hrvatskoga sabora, te Predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića.

image

Dani Sveučilišta u Zagrebu

Sveučilište u Zagrebu važna je znanstveno-obrazovna institucija u koju se trebaju ugledati sve ostale visokoobrazovne institucije u Republici Hrvatskoj, rekao je Predsjednik Milanović te istaknuo kako je upravo ono "obrazovalo generacije mladih koje su, svaka u svoje doba, gradile hrvatsku naciju“, zbog čega je ono jedno od naših "malih ponosa“.

Vrijednost institucije nisu zgrade, nego ljudi – nastavnici, studenti i svi koji pridonose njegovu djelovanju, istaknuo je Predsjednik RH. Svečana sjednica Senata nastavljena je izlaganjem rektora prof. dr. sc. Stjepana Lakušića koji je govorio o perspektivama razvoja te aktualnim i budućim aktivnostima i inicijativama Sveučilišta u Zagrebu na početku 355. akademske godine.

Između ostaloga, rektor se posebno osvrnuo na obnovu zgrada i infrastrukture nakon potresa, korake u realizaciji strateškoga projekta Znanstveno-učilišnoga kampusa Borongaj, sudjelovanje Sveučilišta u alijansi europskih sveučilišta UNIC, unapređenje indikatora vrednovanja sveučilišta, rad na sveučilišnim dokumentima i strategijama, pokretanje novih inicijativa u svrhu pokretanja novih partnerstava u zemlji i inozemstvu, i dr. Ponovivši svoju poruku od prije godinu dana sa svečane inauguracije, rektor Lakušić je rekao kako „dobrota, ljubav, povjerenje, zajedništvo, studenti u središtu, veze s gospodarstvom, sinergija, otvorena znanost i moderno poučavanje predstavljaju Sveučilište u 21. stoljeću“ te da upravo na taj način Uprava sagledava i daljnji razvoj Sveučilišta u Zagrebu.

image

Dani Sveučilišta u Zagrebu

Na svečanoj sjednici Senata dodijeljene su godišnje nagrade Sveučilišta u Zagrebu za ak. god. 2022./2023., posebna priznanja studentima i profesorima koji su u protekloj akademskoj godini pridonijeli djelovanju Sveučilišta te počasna zvanja professor emeritus.

Svečana sjednica Senata održana je u povodu Dana Sveučilišta u Zagrebu, u okviru Tjedna Sveučilišta, koji se organizira od 3. do 11. studenoga 2023. Tijekom manifestacije održava se niz događanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 12:55