SPAČVA

Održane radionice za policajce koji rade na zaštiti državne granice Republike Hrvatske s BiH

‘Na ovom ciklusu radionica posebna je pozornost posvećena zaštiti ranjivih skupina‘, rekao je voditelj radionice Krešimir Kaniža
Ilustrativna fotografija
 Tom Dubravec/Cropix

U Smještajno-obučnom centru hrvatske granične policije na Spačvi održane su radionice za policajce koji rade na zaštiti državne granice Republike Hrvatske s BiH, fokusirane na mehanizme zaštite temeljnih prava u postupanju granične policije, priopćio je u subotu MUP RH.

Na radionicama je u protekla tri dana sudjelovalo ukupno 45 polaznika koji rade na zaštiti hrvatske državne granice s BiH, iz policijskih uprava vukovarsko-srijemske i brodsko-posavske.

Nastavak je to serije kraćih obuka kojima je cilj implementiranje najboljih praksi vezanih za zaštitu temeljnih prava u svakodnevni rad pripadnika granične policije u situacijama zatjecanja osoba u nezakonitom prelasku državne granice Republike Hrvatske, naveli su iz Ministarstva unutarnjih poslova RH.

Središnji su dio radionica slučajevi iz dosadašnjih policijskih postupanja, koje polaznici analiziraju raspravljajući o potencijalnim kršenjima temeljnih prava i najboljim pristupima u policijskom postupanju.

Ovaj je program MUP-a RH dio nove strategije poučavanja u kojoj se treneri nastoje približiti realnim okolnostima na terenu s kojima se susreću hrvatski granični policajci.

„Na ovom ciklusu radionica posebna je pozornost posvećena zaštiti ranjivih skupina jer su postupanja s tim skupinama prepoznata kao jedan od izazova s kojima se, s obzirom na pojačani migracijski pritisak, suočava granična policija“, rekao je Krešimir Kaniža, jedan od voditelja radionice.

„Kako su djeca jedna od najosjetljivijih kategorija ranjivih skupina i kako se policijski službenici na zelenoj granici često susreću s djecom bez pratnje, veći dio vježbi bio je posvećen postupanju s djecom, s posebnim naglaskom na izbjegavanje njihove sekundarne viktimizacije“, napomenula je Martina Grdinić. „Važno nam je osvijestiti polaznicima činjenicu da i djeca imaju prava, od kojih je jedno od važnijih pravo na informaciju i zaštitu u svim daljnjim postupanjima“, naglasila je.

Na otvorenju posljednje u ovom ciklusu radionica polaznike je ispred Policijske akademije pozdravila pomoćnica načelnice Mirjana Abramović, izrazivši zadovoljstvo što i ove radionice prati materijal na sustavu e-obrazovanja.

„Tijekom pandemije bili smo prisiljeni dio programa početi izvoditi online i tada smo doista shvatili sve prednosti koje sustav e-obrazovanja pruža. Odlučili smo stoga, po uzoru na Frontex ili CEPOL, oblikovati online programe šire primjene na koje će se policijski službenici moći samostalno prijaviti i pratiti ih više ili manje vlastitim tempom“, najavila je pomoćnica Abramović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 17:17