U ČAST NAGLO PREMINULIM KOLEGAMA

ODRŽANI 8. SUSRETI FOTOGRAFA NA RASTOKAMA Profesionalci i fotoentuzijasti okupili se na bajkovitim 'malim Plitvicama' kod Slunja

 
 Vedute foto film

Bajkovite Rastoke, čudesno vodeničarsko naselje na ulazu u Slunj, koje zbog brojnih prekrasnih slapova rijeke Slunjčice nazivaju još i "malim Plitvicama", bile su i ovog vikenda domaćin brojnim fotoreporterima, fotografima i fotoentuzijastima, njih pedesetak iz čitave Hrvatske.

Održani su, naime. 9. Rastočki i slunjski fotosusreti koji ove godine nose ime prerano preminulog zaljubljenika, podjednako u fotografiju kao i u slunjski kraj, Nikole Živčića.

Organizatori ovog događanja su Turistička zajednica grada Slunja i Pučko otvoreno učilište Slunj, pod pokroviteljstvom Grada Slunja, a suorganizatori udruga zagrebačkih fotografa Vedute foto film, podružnica Karlovac te Foto klub Slovin iz Slunja. Svi su se pobrinuli da se gosti osjećaju itekako ugodno, a nakon uvodne svečanosti fotografi su se razmiljeli, svatko u svom smjeru, u potrazi za najboljim kadrovima, što je posebno teška misija kada je prizor ispred objektiva lijep poput Rastoka.

Vladimir Kinđerski
Jedna od fotografija nastalih tijekom susreta

Nakon ručka uz obalu Slunjčice, u Pučkom otvorenom učilištu Slunj otvorena je izložba fotografija Rastoka legendarnog hrvatskog fotoreportera i ratnog reportera Tonija Hnojčika, koji nas je također prerano i iznenada napustio prošle godine. U emotivnom govoru jedan od njegovih prijatelja i suorganizator izložbe Boris Šimundić rekao je kako su mnoge fotografije Rastoka lijepe, "ali Tonijeve su uvijek bile najljepše".

Bila je to vjerojatno izložba s najviše fotoaparata u publici.

Osim profesionalnih fotoreportera, ovogodišnji susreti bili su prilika da se u fotografiji okušaju i oni nešto manje iskusni, ali i najmlađi, budući fotografi. Svi su se oni podjednako hrabro borili za neku od tri nagrade i mogućnost uvrštavanja njihovih fotografija u iduća izdanja rastočkih susreta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 09:41