KORONAKRIZA U FOKUSU SASTANKA

ODRŽAVA SE VIRTUALNI ZAGREBAČKI SUMMIT Grlić Radman o proširenju EU, Sjevernoj Makedoniji i Albaniji: 'Otvorena je perspektiva'

 
Gordan Grlić Radman
 Davor Pongracic / CROPIX

Iako ne onako kako se to željelo, već u okolnostima kako se to može, održava se virtualni Zagrebački summit. Na njemu sudjeluju čelnici 27 država članica Europske unije i šest zemalja zapadnog Balkana.

Fokus sastanka je koronakriza, ali i zapadni Balkan pa bi sudionici sastanka trebali na kraju prihvatiti Zagrebačku deklaraciju u kojoj će još jednom biti potvrđena europska perspektiva zemalja zapadnog Balkana.

Inače, specifičnost ovog sastanka je i da je iza svakog sudionika neutralna pozadina bez državnih obilježja, tek samo ime i prezime sudionika. Prema diplomatskim izvorima, to je učinjeno na zahtjev Španjolske koja ne želi sudjelovati na sastancima na kojima se Kosovo spominje kao država.

Sudionicima sastanka uvodno se obratio hrvatski premijer Andrej Plenković, a RTL je razgovarao i s ministrom vanjskih i europskih poslova Gordanom Grlićem Radmanom.

- Ovdje imamo jednu virtualnu videokonferenciju, u formatu u kakvom nismo očekivali. Bilo je dosta govornika. Predsjednik Vlade Andrej Plenković poslao je snažnu poruku. Podržao je prije svega novu metodologiju na temelju koje smo donijeli odluku o otvaranju pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom. Podržao je napore zemlje kandidata, europsku perspektivu Kosova, a pozdravio je reformske procese u Bosni i Hercegovini - izjavio je Grlić Radman.

U nacrtu deklaracije nigdje se ne spominje proširenje. Sjeverna Makedonija i Albanija sigurno su očekivale baš u Zagrebu datum početka pregovora. Srbija je isto tražila datum... Ministra Grlića Radmana pitali su je li mu žao što nisu dobili datum početka pregovora baš u Zagrebu.

- Ne, i deklaracija koja se sastoji od 20 točaka, kao i ovaj Summit, govore za sebe, a to je proširenje. Otvorena je perspektiva. U prvoj rečenici se kaže da EU neprikosnoveno podržava europsku perspektivu zapadnog Balkana - izjavio je ministar i dodao:

- Jako smo zadovoljni, ovo je središnji dio našeg predsjedanja. Premijer Plenković uputio je i poruku mira, poruku da sve zemlje zapadnog Balkana moraju proći isti put kao i Hrvatska i da će Hrvatska tu pomoći - zaključio je za RTL Gordan Grlić Radman.

Frka Petešić: 'Ovo je velik uspjeh Hrvatske'

Iako nije održan u predviđenom formatu zbog epidemije koronavirusa i iako je prvotni nacrt deklaracije "ublažen" pa se ne spominje ni riječ proširenje, predstojnik Ureda predsjednika Vlade Republike Hrvatske Zvonimir Frka Petešić u razgovoru za N1 tvrdi da je samit veliki uspjeh hrvatskog predsjedanja.

- Mislim da su zemlje zapadnog Balkana jako zadovoljne što se uspio održati samit koji je posvećen dijalogu između EU i tih zemalja. Politika proširenja godinama nije u fokusu EU i da Hrvatska nije to stavila u fokus to ne bi došlo na red barem u dogledno vrijeme i to smatramo našim uspjehom - ustvrdio je Zvonimir Frka Petešić.

Kaže da je u kontekstu kad se EU suočava s najvećom krizom nakon Drugog svjetskog rata Hrvatska uspjela proširenje staviti u fokus.

Na pitanje kako se u deklaraciji samita ne spominje proširenje, već samo poruke koje su se već čule, odgovara kako se na samitu ne razgovara o europskoj poljoprivrednoj politici, nego o politici proširenja iako se ona izričito ne spominje.

- U sadašnjem kontekstu to uspjeti staviti na red i omogućiti novu metodologiju pregovaranja i da imamo obećanje zemalja članica da će se ovakvi samiti nastaviti u redovitim rokovima je doista uspjeh jer 15 godina nije bilo takvih sastanaka.

Frka Petešić dodaje da se ovim samitom zemljama zapadnog Balkana nude tijesnije veze s članicama i kaže da to nije sastanak Europskog vijeća na kojem se mogu donijeti datumi kad se može očekivati otvaranje pregovora i da to nije takav tip samita, piše N1.

Istaknuo je i da je svih šest zemalja zapadnog Balkana zadovoljno zbog održavanja samita.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 01:40