NEPRAVOMOĆNA PRESUDA

ODŠTETA ZA MOBBING OD 200 TISUĆA KUNA Profesorica psihički zlostavljala docenticu

Sud je ustvrdio da Pravni fakultet nije učinio sve da zaštiti svoju docenticu
Rijeka, 100414.Ivana Milas Klaric, pravobraniteljica za djecu.Foto: Tea Cimas / CROPIX
 Tea Cimaš / CROPIX

Pravni fakultet u Zagrebu nije zaštitio dr. Ivanu Milas Klarić, docenticu na Katedri za obiteljsko pravo, od mobbinga koji je duže vrijeme nad njom provodila njezina šefica dr. Dubravka Hrabar, stoga joj mora nadoknaditi neimovinsku štetu u iznosu od 200.000 kuna te još 47.500 kuna odvjetničkih troškova.

Sukus je to prvostupanjske, nepravomoćne presude Općinskog radnog suda u Zagrebu, koji je prekjučer, nakon godinu i pol dugog postupka, utvrdio da je redovita profesorica u trajnom zvanju dr. Dubravka Hrabar mladu asistenticu psihički zlostavljala i ponižavala u cilju ugrožavanja njezina ugleda, časti i ljudskog dostojanstva.

U cijelosti je prihvatio zahtjev za naknadu štete u iznosu od 200.000 kuna smatrajući ga pravičnim i imajući u vidu da je Pravni fakultet ustanova koja studente poučava da je upravo takvo ponašanje nedopušteno i zabranjeno, a unatoč tome nije asistentici pružio zaštitu.

Rijetka presuda

Ovo je jedna od rijetkih presuda za mobbing uopće, a sasvim sigurno prva presuđujuća u akademskoj zajednici. Riječ je o presedanu koji će, kaže nam nekolicina znanstvenika, imati reperkusije ne samo na Pravni fakultet, nego na cijelu akademsku zajednicu.

Podsjetimo, okidač za nepravomoćno utvrđeni mobbing bila je odluka asistentice dr. Milas Klarić da prihvati sudjelovanje u radnoj skupini za izradu novog Obiteljskog zakona. Ministarstvo socijalne politike prvi je put izradu tog dokumenta povjerilo nekome izvan zagrebačke katedre, osječkoj profesorici dr. Branki Rešetar.

Brojni svjedoci

Kad ju je dr. Milas Klarić obavijestila da će, unatoč zaobilaženju zagrebačke katedre, sudjelovati u izradi zakona, i to u području skrbništva na kojem je doktorirala, dr. Hrabar je, kako su tijekom postupka svjedočili brojni kolege, to doživjela kao izdaju te je na hitno sazvanom sastanku asistenticu nazvala izdajicom, pitala je “zašto se upušta u projekt koji će propasti”, najavila je da će ga “popljuvati”, što “znači, Ivana, da ćemo popljuvati i Vas” te da će se “to negativno ocjenjivati u Vašoj biografiji”. “Znamo da Vam nije do novca jer novac nećete dobiti, pa zar ste toliko tašti da ne možete odoliti pozivu vlasti”, pitala ju je, kažu svjedoci.

Dr. Milas Klarić zatražila je zaštitu fakulteta, a kad je odbijena, obratila se sudu. Postane li presuda pravomoćna, Pravni fakultet ima pravo tražiti od dr. Hrabar da mu nadoknadi troškove u visini gotovo 250.000 kuna, koliko će morati isplatiti dr. Milas Klarić, a na raspolaganju su mu i stegovne mjere protiv dr. Hrabar. Nije poznato hoće li se fakultet žaliti na presudu.

- Ne želim komentirati presudu niti iznositi ili komentirati bilo kakav podatak u vezi s njom - rekao je dekan dr. Hrvoje Sikirić.

Docentica Milas Klarić u međuvremenu je otišla sa Pravnog fakulteta te je imenovana pravobraniteljicom za djecu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 05:53