PRODULJENJE PRITVORA

Odvjetnica Josipe Rimac: ‘Razočarana je. Rekla je da ne može priznati nešto što nije napravila‘

U više navrata smo već isticali da je ovaj modus operandi USKOK-a nedopustiv, kazala je odvjetnica Horvat
 Ronald Gorsic/Cropix

Lidija Horvat, odvjetnica Josipe Rimac, za RTL Danas je kazala na čemu će temeljiti žalbu na odluku o produženju pritvora.

- Imamo nekoliko segmenata žalbe. Prva bi bila osobita nemarnost koju je USKOK pokazao prilikom rada na ovom predmetu.

U više navrata smo već isticali da je ovaj modus operandi USKOK-a nedopustiv - kazala je i dodala da je USKOK "sasvim sigurno imao dovoljno vremena da ispita sve svjedoke".

- U 90 dana nije se moglo ispitati 41 osobu? To bi bilo svaki drugi dan samo jedan svjedok, što mislim da je donja granica marnosti u postupanju.

U posljednjih 60 dana imamo ispitanu svega 21 osobu, a šest je ostavljeno kao svojevrstan talon. Tako je bilo i u prethodnom produljenju istražnog zatvora - kazala je i dodala kako je u lipnju ostalo nekoliko svjedoka "samo tako da bi se dobilo produljenje".

- Drugi vid žalbe je nepristranost na koju moramo ukazivati. Rekla sam i na sjednici o produljenju da nemam konkretne zamjerke na suca, niti imam neku individualiziranu krivnju ili konkretizirane okolnosti, ali sama činjenica da je isti sudac odlučivao već o osnovanoj sumnji kao i o sadašnjem produljenju istražnog zatvora, je po praksi Europskog suda, dovoljna da se postavi sumnja u nepristranost tog istog suca - kazala je i dodala da bi o osnovanoj sumnji i produljenju trebale odlučivati dvije različite osobe.

Kazala je i kako je Rimac razočarana zbog odluke o produljenju pritvora.

- Cijeli odvjetnički tim se zaista trudi na neki način objektivno prikazati sadašnju situaciju gospođe Rimac. Na žalost, u javnosti postoji percepcija da što je netko duže u istražnom zatvoru da je to više kriv. To ne bi trebalo biti povezano. Krivnja osobe će se raspravljati u sudskom postupku - kazala je.

Horvat je kazala da je Rimac dala detaljnu obranu s kojom USKOK nije bio zadovoljan.

- Razgovarali smo s kolegama nakon te obrane i pitali smo što bi to trebalo se dogoditi da ne traže dalje produljenje istražnog zatvora, a odgovor je bio taj da detaljno i okolnosno prizna sva kaznena djela koja joj se stavljaju na teret. To smatramo da je nedozvoljeno. Takav način pritiska - kazala je.

- Ona je rekla da ne može priznati nešto što nije napravila - kazala je Horvat za RTL i dodala kako te dvije okolnosti ne bi trebale biti povezive.

- To je li ona je ili nije napravila djela ne može imati veze s istražnim zatvorom - kazala je Horvat.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 02:57