StoryEditor
VELIKA AFERA

Odvjetnica Josipe Rimac: Uskok joj ničime izazvan želi produžiti zatvor, jako ju je sve pogodilo

Odvjetnica Horvat je napomenula da njezinu klijenticu jako pogađa situacija, a da ne dobiva mnoge odgovore
 Ronald Goršić/Cropix

Lidija Horvat, odvjetnica bivše državne tajnice Josipe Rimac osumnjičene u aferi Vjetroelektrane, za N1 je potvrdila da je pisala pritužbu zbog produljenja istražnog zatvora Rimac te da se boji da bi Uskok mogao ići s dodatnim proširenjima kako bi se "ishodila daljnja protuzakonita lišavanja slobode Josipe Rimac".

- Josipi Rimac je određen i produljen istražni zatvor zbog utjecaja na svjedoke. Istovremeno odbijen je prijedlog Uskoka da joj se odredi pritvor zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela. 

Bojimo se da Uskok ovako želi točku dva pretvoriti u točku tri (utjecaj na svjedoke u opasnost od ponavljanja djela) i produljiti istražni zatvor koji nije ničime osnovan. 

Da su htjeli, mogli su ispitati sve svjedoke dosad, ispitali su ih samo 8, a 9 su ispitali mimo koluzije iz rješenja i zbog kojih nije u istražnom zatvoru. Ukupno još 19 svjedoka treba biti ispitano. 

Opravdano se bojimo da bi Uskok mogao ići s dodatnim proširenjima i tako ishoditi daljnja protuzakonita lišavanja slobode Josipe Rimac - kazala je Horvat.

Komentirajući Uskokovu reakciju koji su rekli da se "dinamika odvija podjednako prema svim okrivljenicima i da su primjedbe zlonamjerne", rekla je da se ne može složiti s tim.

- Uskok ima tako jak represivni aparat u svojim rukama, može sve što mu daje zakon, a sud je taj koji bi morao vršiti kontrolu. Po Ustavu imamo zajamčenu sudsku kontrolu pritvaranja neke osobe. 

Očekujem da će sud reagirati i ne dozvoliti zlouporabu u tom predmetu. Točno je da spis ima 10.000 stranica i da se vrše istražne radnje, ali svjedoci su se trebali ispitani. 

Lišavanje slobode je krajnja mjera. To se olako u javnosti shvaća. Tu se djeluje na nečiju psihu, fizičko zdravlje, sve što inače pojedincu pripada. 

Radi se o optužbi za gospodarski kriminal i nigdje u svijetu se ljude ne drži u pritvoru prije pravomoćne presude. Josipa Rimac kao svaki građanin ima pravo čekati suđenje na slobodi - kazala je Horvat.

Horvat je napomenula da njezinu klijenticu jako pogađa situacija, a da ne dobiva mnoge odgovore.

- Smatram da se ovakvim postupanjem želi utjecati na osobu i slomiti otpor, možda dovesti do priznanja. To nije zakonit put i to ne može biti način postupanja državnog tijela - kazala je.

Premda je dobila uvid u spise i naloge, još uvijek imaju uvid tek u manji broj transkripata.

- Ostalo se nalazi na 72 CD-a. Obrana je izračunala da bi nam trebalo sedam mjeseci da bismo to preslušali, a uskraćeno nam je presnimavanje tih CD-a. 

Podnijela sam i za to pritužbu, ako zakon dozvoljava da snimke dobijemo kad predmet dođe u raspravu, ne postoji zakonsko objašnjenje za takvu uskratu - kazala je.

Josipa Rimac je sama u ćeliji, a kako kaže njezina odvjetnica, ne može dobiti informaciju je li joj ugroženo zdravlje zbog jednog zabilježenog slučaja koronavirusa u zatvoru.

- Istražni zatvor mora biti razmjeran mogućoj kazni koja se može očekivati. Dosad se za gospodarski kriminal izriču uvjetne kazne, rad za opće dobro i ne bi smio istražni zatvor prijeći u sankciju - kazala je Horvat za N1.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. kolovoz 2020 00:29