PLINSKA HOBOTNICA

Odvjetnica uhićenog Ininog direktora: ‘Teško mu je... Vjeruje da će se utvrditi kako je radio po pravilima‘

‘Uskok će ispitati 16 svjedoka koji se odnose na Damira Škugora‘

Damir Škugor

 Davor Pongracic/Cropix

Odvjetnica Sandra Hančić, koja u aferi Ina brani sada već bivšeg direktora u Ini Damira Škugora, kazala je da će Uskokovi istražitelji ispitati ukupno 16 svjedoka koji se odnose na Škugora te da su dvije svjedokinje već ispitane.

"Radi se o dvjema privilegiranim svjedokinjama koje su prihvatile blagodat nesvjedočenja. Osobno smatram da je mjesec dana sasvim dovoljno da se svi ti svjedoci saslušaju", rekla je Hančić gostujući u RTL-ovim Vijestima.

Hančić je dodala da Damir Škugor nema poruku ni za koga.

"On i dalje vjeruje da će se utvrditi kako je doista postupao u skladu sa svim pravilima Ine i u kojem je dijelu iznosio obranu. Postoji dokumentacija o Ini koja će potvrditi ono što je on govorio i dokazati da nije to baš tako kako su prenijeli mediji", nadodala je.

"Zato ja stvarno apeliram ne samo na medije nego općenito na javnost, da shvate da u ovom trenutku postoji presumpcija nevinosti. Gospodin Škugor je u zatvoru, to je činjenica, ali daleko smo mi od tvrdnje da je on počinitelj bilo kojeg kaznenog djela, pa i ovog", istaknula je odvjetnica.

Hančić kaže da Škugor može nadopuniti svoju obranu i na taj način sebi olakšati.

"Osumnjičena osoba ima pravo u bilo kojem trenutku, može po potrebi kontaktirati USKOK i reći da želi dopuniti obranu, ali sada nemamo potrebe jer svjedoci nisu saslušani i mi nemamo sve potrebne informacije koje se odnose na iskaze svjedoka", objašnjava.

Škugorova je odvjetnica rekla i da je u više navrata posjetila svog klijenta.

"S obzirom na okolnosti teško je reći da se dobro osjeća, ali mislim da on to dosta dobro i stoički podnosi", rekla je Hančić za RTL.

Dodala je da je Škugoru lakše zbog činjenice da je njegov otac izašao iz zatvora.

"Apsolutno mu je lakše. On je u samom startu rekao da otac nema nikakve veze s onim šta je on radio kao direktor u INA-i. I to logika stvari govori. Da mu je teško zbog obitelji, teško je svakome tko se nađe u toj situaciji. Uvijek imamo tu kolateralne žrtve u vidu obitelji, djece, njima je apsolutno teško", ustvrdila je Hančić.

Na pitanje je li Škugoru žao što je povukao obitelj sa sobom, Hančić je kazala da mu je žao što to obitelj sve mora prolaziti.

"Ne mogu vam reći da on žali što je povukao jer bi to značilo da je on nešto svjesno činio i riskirao da obitelj povuče, ali to ne možemo tvrditi sada", tvrdi.

Sud časti zagrebačkog HDZ-a suspendirao je prošlog petka stranačko članstvo Damira Škugora.

Škugorov otac Dane Škugor pušten je prošlog ponedjeljak iz istražnog zatvora nakon što je sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda ispitao njegovu suprugu i snahu.

Uz oca i sina Škugor, Uskokovom istragom zbog malverzacija u preprodaji plina, obuhvaćeni su sada već bivša predsjednica uprave Plinare istočne Slavonije Marija Ratkić koja je puštena iz pritvora u ponedjeljak, donedavni predsjednik Hrvatske odvjetničke komore (HOK) Josip Šurjak i njegov poslovni partner Goran Husić s kojim je suvlasnik tvrtke OMS Upravljanje.

Šteta za Inu navodno prelazi milijardu kuna, protuzakonita zarada Damira Škugora i njegova oca je gotovo pola milijarde kuna, dok je Goran Husić profitirao za preko 90 milijuna kuna, a Josip Šurjak za 68,9 milijuna kuna. Na računu njihove tvrtke OMS Ulaganje ostalo još preko 200 milijuna kuna protuzakonito ostvarene odbiti.

Ina je u konačnici oštećena je za najmanje milijardu kuna, a okrivljenici i okrivljena tvrtka su ostvarili nepripadnu imovinsku korist od najmanje 848 milijuna kuna, sumnjaju istražitelji.

Otkrivaju i da su osumnjičeni kupovali plin od Ine po 19,5 eura, a prodavali po čak 210 eura. Škugor je, kako se doznaje, na ispitivanju ustvrdio da nije kriv te da je plin prodavan prema poslovnoj politici Ine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 15:03