POVREDA PRIVATNOSTI

Odvjetnica Vesna Alaburić: ‘Ovo što je Milanović učinio Habijanu... Postoje situacije u kojima bi bilo opravdano‘

Milanovićeva izjava predstavlja grubu povredu Habijanove privatnosti i spada u elementarnu nepristojnost
 /Cropix/instagram

Predsjednik Republike Zoran Milanović je nakon gotovo mjesec dana medijske šutnje u podužoj izjavi novinarima u Splitu, između ostalog, za ministra gospodarstva Damira Habijana rekao da je gej.

Milanović je to rekao potaknut novinarskim pitanjem da komentira fotografije koje je objavio bivši ministar zdravstva Darko Milinović, koji je uspoređivao svoje isklesano tijelo s Habijanovim, upućujući poruku premijeru Andreju Plenkoviću da je on izbačen iz HDZ-a, a Habijan je ministar.

- To su pitanja osobne intime, nekakvih osobnih opredijeljena i zadatosti, jel‘ netko gej il nije ili šta je. Htio ga je kaštigati zato što je gej. U tim stvarima ne sudjelujem. Pa Habijan je gej. Pa to je kako da kažem… Nije čovjek u ormaru, živi normalan život. Novi francuski premijer je gej. Ako ti je jedina odlika da si gej, to nije dovoljno, to ne znači ništa, ali ako želiš da se to zna, i da imaš pride, da imaš kolonu ponosa, okej - rekao je predsjednik pa dodao:

Predsjednik Vlade Andrej Plenković odgovorio je na ovu Milanovićevu izjavu poručivši kako u Hrvatskoj vladaju dvostruki kriterij:

- Mi smo sada dva dana imali orkestrirano zgražavanje i svojevrsni patnički napor nekih medija i lijevih stranaka zbog mog usputnog komentara jedne medijske kuće. Veliki je "hajp" bio lijevog medijsko-političkog svijeta. Sad zamislite da ja sad krenem odlučiti govoriti tko je od političara ili novinara kakve seksualne orijentacije. Vjerojatno bi ti isti doživjeli egzaltiranu fazu i mene proglašavali Staljinom, Vučićem, faraonom, divljakom, najnekulturnijim čovjekom na svijetu. A sad će oni svi ponovno šutjeti kao što su šutjeli kad je Milanović vrijeđao novinara N1 i nazivao ga političkim agitatorom – poručio je Plenković.

O Habijanu, kaže, neće govoriti nego o Milanoviću, jer on je problem, ne Habijan.

- Bitno je da sada svi ti akteri kažu što misle, ako ja što kažem, reći će, evo opet se svađaju. Zamislite da sam ja za nekog kolegu iz SDP-a, ili novinara otkrivao seksualnu orijentaciju, to bi bio skandal. Zato tu politiku dvostrukih standarda moramo razotkrivati – rekao je Plenković.

Istaknuta odvjetnica Vesna Alaburić koja se u zastupanju novinara i medija pred sudovima često bavi pitanjem dopustive granice zadiranja u nečiju privatnost izjavila je za Jutarnji list:" Ovo što je učinio predsjednik Zoran Milanović je, bez ikakve dileme, gruba povreda Habijanove privatnosti. Seksualna orijentacija spada u strogu privatnost i nju javno deklarirati može samo osoba o kojoj se radi. Kad se jednom ta osoba "outa", to jest kad sama javno deklarira svoju seksualnu orijentaciju, onda se informacija o tome može koristiti u javnom prostoru. Također je bitan i kontekst u kojem se javno iznosi nečija spolna orijentacija. Ako se to čini bez suglasnosti osobe o kojoj je riječ, onda mora postojati vrlo snažan javni interes. To primjerice može biti situacija kad je neki dužnosnik zbog svoje seksualne orijentacije meta ucjene, pa ga se ucjenom prisiljava na koruptivna djela. U takvoj bi situaciji primjerice bilo u javnom interesu objaviti njegovu seksualnu orijentaciju i bez njegove suglasnosti jer bi se na taj način spriječila ucjena i korupcija. Javni bi interes prevagnuo nad zaštitom njegove privatnosti. Međutim, u Habijanovu slučaju nije postojao nikakav javni interes da predsjednik Milanović javno iznese podatak koji je iznio, ako je to što je ustvrdio, uopće točno. Zato Milanovićeva izjava predstavlja grubu povredu Habijanove privatnosti i spada u elementarnu nepristojnost", kazala nam je Vesna Alaburić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. ožujak 2024 08:39