ŠTRAJK IH LOMI

Odvjetnici bez prihoda: ‘Samo na hladni pogon odlazi 2000 eura, trebamo mjere kao u koroni‘

Istodobno ministra pravosuđa i uprave Ivana Malenicu HOK upozorava na probleme koji će nastati onoga dana kada štrajk prestane

Prosvjed sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika Republike Hrvatske 

 Damjan Tadic/Cropix

Zbog štrajka službenika i namještenika u pravosuđu koji traje točno mjesec dana, a nastavit će se i dalje, odvjetnici ostaju bez prihoda pa predsjednik Hrvatske odvjetničke komore (HOK), Robert Travaš od ministra financija Marka Primorca traži interventne mjere kakve su se poduzimale za vrijeme pandemije koronavirusa kada smo živjeli u lockdownu.

Istodobno ministra pravosuđa i uprave Ivana Malenicu upozorava na probleme koji će nastati onoga dana kada štrajk prestane i predlaže da na vrijeme donese rješenja i prevenira nastajanje novih šteta.

- Nakon gotovo šest tjedana štrajka u pravosuđu, HOK smatra da su najveće žrtve tog štrajka stranke i odvjetnici – stranke jer ne mogu ostvariti svoja ustavom i zakonom zajamčena prava, a odvjetnici jer ne mogu ostvarivati prihode te gube osnovni izvor prihoda od kojeg živi većina odvjetnika. Za odvjetnike ova je situacija identična onoj kada nisu mogli obavljati svoju službu zbog pandemije koronavirusa - navode odvjetnici.

Rashodi bez prihoda

HOK je 4. srpnja uputio dopis ministru financija Primorcu u kojem ističe da odvjetnici nemaju zajamčene mjesečne prihode, ali imaju velike mjesečne rashodne na tzv. "hladni pogon" (prema izračunima odvjetnici mjesečno za troškove ureda, davanja za doprinose, akontacije poreza na dohodak i dr. mjesečno izdvajaju minimalno od 1.500 do 2.000 eura), pa s ciljem ublažavanja negativnih ekonomskih učinaka štrajka službenika i namještenika u pravosuđu, te mjera upozorenja sudaca, predlaže oslobođenje obveze plaćanja doprinosa na plaće i doprinosa iz plaća za sve odvjetnike, odvjetničke vježbenike i zaposlenike odvjetničkih ureda najmanje u trajanju od dva mjeseca, uz mogućnost naknadnog produljenja takvih mjera u slučaju da se štrajk nastavi.

U pismu upućenom ministru pravosuđa HOK upozorava na gomilu pismena kojima će odvjetnički uredi biti zatrpani po prestanku štrajka, pa traži da se na tri mjeseca od okončanja štrajka produlje procesni rokovi u kojima se mora reagirati ako se ne žele izgubiti prava.

- HOK je 4. srpnja ministru pravosuđa i uprave Malenici uputio prijedlog izmjena i dopuna Pravilnika o elektroničkoj komunikaciji i Pravilnika o elektroničkoj komunikaciji u kaznenom postupku, a sve s ciljem preveniranja poteškoća koje će očekivano nastupiti za odvjetnike u obavljanju odvjetničke službe po okončanju štrajka službenika i namještenika u pravosuđu. HOK predlaže da takve izmjene i dopune Pravilnika budu na snazi ograničeno vrijeme u trajanju od tri mjeseca od dana okončanja štrajka - predlažu odvjetnici.

Zatrpani nakon štrajka?

U dopisu je, kažu, istaknuto da se za vrijeme trajanja štrajka većina sudskih pismena ne otprema te će se s otpremom tih pismena započeti nakon okončanja štrajka, što će dovesti do toga da će odvjetnici u kratkom razdoblju putem e-komunikacije zaprimiti veliki broj sudskih pismena po kojima će biti dužni postupiti u propisanim rokovima.

- HOK stoga ukazuje da postoji objektivna opasnost da odvjetnici, zbog kratkih procesnih rokova za poduzimanje radnje kao i kratkog roka za preuzimanje sudskih pismena, neće biti u mogućnosti pravovremeno postupiti po svim zaprimljenim pismenima, zbog čega prijeti opasnost nastanka štete za stranke - objavili su odvjetnici uz napomenu da je u dopisu Malenici predloženo i održavanje sastanka na kojem bi se dodatno obrazložili prijedlozi HOK-a te zajedno razmotrilo poduzimanje daljnjih mjera kojima bi odvjetnicima olakšali obavljanje odvjetničke službe, a sve s ciljem zaštite prava i interesa stranaka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 22:37