BIVŠI PREMIJER NA TV-u

Odvjetnici Nobilo i Šerić: 'Smisao Sanaderovog nastupa je bio napad na Mladena Bajića'

'Ma kakva soba, postoje tužiteljice koje rade na njegovih pet različitih postupaka. Možda misli da tužiteljice koje rade na njegovim optužnicama sjede zajedno u sobi.'
 HTV

Izjave Ive Sanadera o pravnim pitanjima, državnom odvjetništvu i glavnom državnom odvjetniku Mladenu Bajiću, komentiraju odvjetnici Anto Nobilo, branitelj Damira Polančeca i Branko Šerić, branitelj Ivana Mravka.

Sanader: “Pedeset ljudi u državnom odvjetništvu radi protiv mene. A ja se ne mogu braniti jer nemam sredstava jer su mi računi blokirani. Pitanje je koliko je to ustavno.”

NOVA EKSKLUZIVNA SNIMKA Drugi dokaz da je Sanader lagao o intervjuu Jutarnjem!

Nobilo: Smisao Sanaderovog nastupa je bio napad na Mladena Bajića, pa je na tome i najviše inzistirao. A što se tiče drugog dijela, u pravu je kada kaže da nasuprot velikih mogućnosti koje ima tužiteljstvo, stoji okrivljenik koji se s blokiranom imovinom teško može protiv toga boriti.

Sanader: “Nije prisila prema pravosudnom dužnosniku ako ja govorim o državnom odvjetništvu i Bajiću, jer su oni stranka u postupku i govorit ću o njima. Prisila prema pravosudnom dužnosniku odnosi se samo na suce.”

Nobilo: Kazneno djelo prisila prema pravosudnom dužnosniku je malo pretjerano i sve se može smatrati prisilom, a teško da okrivljenik svojim istupom može utjecati na sud.

Šerić: To kazneno djelo je nakaradno postavljeno i po tome se ne smije ni spomenuti ništa vezano uz postupak

Sanader: “Ako itko radi prisilu to je sam Bajić. On falsificira dokaze i zapisnike, u USKOK-u se krivotvore zapisnici. Nema borbe protiv korupcije, nego protiv Ive Sanadera.”

Nobilo: Sanader je oštricu uperio protiv glavnog državnog odvjetnika i to sve ide u tom smjeru. To je njegov obračun s Bajićem.

Šerić: Nema se tu što reći. Sanader se okomio na Bajića.

Sanader: “U svom novom izvješću uskoro će državno odvjetništvo iznijeti podatak da imaju čak 97 posto osuđujućih presuda. Toga nije bilo ni u komunizmu, tadašnji tužitelji Prodanović i Sloković su mi to rekli.”

Nobilo: Taj podatak bi mogao biti indicija da nešto ne valja, jer tužiteljstvo podiže optužnicu kada postoji osnovana sumnja, a sud donosi odluku ako je izvan svake sumnje. Dakle, ili se optužnica podiže samo ako su 100 posto sigurni da je djelo počinjeno ili je sud pod utjecajem tužiteljstva. Kada sam ja u Jugoslaviji bio tužitelj, 80 posto smo smatrali velikim uspjehom.

Šerić: Nije dobro da je toliko osuđujućih presuda, ali tu su vjerojatno i odustanci od progona.

EKSKLUZIVNA SNIMKA: Sanader lagao o intervjuu za Jutarnji!

Sanader: “Zašto protiv mene nema “čistih” svjedoka, bez postupka iza sebe.”

Šerić: Zato što novi zakon omogućava niz mehanizama za procesuiranje ovakvih kaznenih djela. (Parcijalni imunitet omogućava da progovore i insajderi,op.a.)

Sanader: “Nije zadaća državnog odvjetništva da dobije proces, nego da pomogne sudu da dođe do istine.”

Nobilo: Sanader je ovdje puno više na dobrom putu nego Stanković koji je tvrdio da je državnom odvjetništvu važno samo da dobije postupak. Državno odvjetništvo je državni organ i ono mora štiti nevine, a osuditi krive, dakle, istina bi trebala biti kriterij, a ne pobjeda.

Sanader: “U USKOK-u postoji Soba za rušenje Sanadera, moja odvjetnica Sloković se u to uvjerila.”

Šerić: Ma kakva soba, postoje tužiteljice koje rade na njegovih pet različitih postupaka.

Nobilo: Možda misli da tužiteljice koje rade na njegovim optužnicama sjede zajedno u sobi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 11:48