IZVLAČENJE 144 MILIJUNA

Odvjetnici traže da se Mamićevo drugo suđenje preseli iz Osijeka: Evo tko će o tome odlučivati

Branitelj okrivljenog Damira Vrbanovića Visokom kaznenom sudu je predao prijedlog za prenošenje mjesne nadležnosti ovog predmeta na neki drugi sud
Zoran Mamić u sudnici
 Vlado Kos/Cropix

Suđenje Zdravku Mamiću i još šestorici okrivljenika za izvlačenje 144 milijuna kuna iz Dinama opet je u utorak odgođeno. Osnovni razlog za to bio je nedolazak jednog od okrivljenih, Igora Krote, koji je u utorak ujutro prijavio da mu je određena samoizolacija, no čak i da se Krota pojavio na raspravi, ona bi gotovo sigurno bila odgođena, jer je Janjko Grlić, branitelj okrivljenog Damira Vrbanovića u ponedjeljak Visokom kaznenom sudu predao prijedlog za prenošenje mjesne nadležnosti ovog predmeta na neki drugi sud.

- Uvažavajući recentna događanja na Županijskom sudu u Osijeku i razloge zbog kojih je predsjednik suda odlučio pokrenuti stegovni postupak s tako rigoroznim prijedlogom i na temelju, prema njegovim riječima, isključivo fotografiranja sudaca s prvooptuženikom Zdravkom Mamićem, zbog čega smatramo da su razlozi puno puno dublji.

image
Zoran Mamić
Vlado Kos/Cropix

Naime, u mojoj 30-godišnjoj praksi nisam vidio da bi ikada bio pokrenut bilo kakav stegovni postupak zbog fotografiranja, pri čemu ni ta fotografija nije u tom preliminarnom postupku ni na koji način problematizirana. Držimo da se iza te čelične zavjese pravosuđa skriva nešto puno dublje, o čemu sustav, pa tako ni USKOK još ne želi govoriti i obznaniti građanima koje to jako zanima, ono što se stvarno dogodilo – rekao je Grlić u izjavi za medije.

Podsjetimo, prvo suđenje Mamiću i ostalima, a u kojem ih je osječki sud osudio na zatvorske kazne što je nedavno pravomoćno potvrdio i Vrhovni sud u Osijek je stiglo temeljem zahtjeva USKOK-a za delegaciju predmeta sa Županijskog suda u Zagrebu, uz obrazloženje da na njemu rade suci s kojima je Zdravko Mamić u dobrim odnosima.

image
Zoran Mamić
Vlado Kos/Cropix

- Koliku širinu ili dubinu ima ova problematika vjerujem da ćemo saznati u nepristranom i neovisnom suđenju za koje smo predložili da se, barem iz onih razloga i u jednakoj ravnini kao što je predsjednik Vrhovnog suda svojevremeno, po meni na nezakonit način, prihvatio zahtjev za prenošenje mjesne nadležnosti u Osijek. Nadam se da ćemo barem na toj razini dobiti jedna prava kakva je dobio USKOK.

Nema nikakvih zakonskih razloga da s ova rasprava i dalje održava pred ovim sudom, jer svi su ti suci radili sa sucima koji su u ovom vijeću i mislim da od njih ne možemo očekivati da nepristrano i neovisno vode postupak koji je opterećen tom stigmom odnosa njihovih kolega sa Zdravkom Mamićem – smatra Grlić i dodaje kako „Damir Vrbanović u tom kontekstu ne želi imati suđenje koje bi imalo bilo kakve natruhe neke sumnje u ovisnost ili pristranost zbog postupaka za koje se pretpostavlja da su u njima sudjelovali Zdravko Mamić i suci Vekić, Krušlin i oni koje je još spomenuo...”

image
Zoran Mamić
Vlado Kos/Cropix

- Postavit ću vam pitanje, biste li vi htjeli sudjelovati u postupku u kojem je jedan od vaših suoptuženika osumnjičen i za neke radnje koje vama mogu štetiti. Sigurno ne bi to htjeli – kazao je Grlić, na što smo mu odgovorili kako Zdravko Mamić, pa tako ni osječki suci još uvijek nisu službeno osumnjičeni za davanje, odnosno uzimanje mita.

- Ne kažem da je službeno osumnjičen, ali imate izjavu ravnateljice USKOK-a da je više osoba ispitano, da je izvršena provjera imovine za više osoba, a mi znamo da se provjera imovine obavlja isključivo za osobe za koje postoji sumnja u počinjenje kaznenog djela – rekao je Grlić, koji je, čini se, prilično siguran da će u ovom slučaju biti pokrenut kazneni postupak, odnosno da se neće dogoditi situacija da na kraju od cijele priče s podmićivanjem ne bude ništa.

- Kada bi tome tako bilo, onda bismo i prije početka ove godine imali izjavu USKOK-a da od toga nema ništa. Mislim da ni predsjednik Županijskog suda u Osijeku Zvonko Vrban ne bi predlagao ovako najstrožu sankciju zato što su se dva njegova suca slikali na mjestima gdje nisu trebali biti – kazao je Grlić.

image
Zoran Mamić
Vlado Kos/Cropix

U svakom slučaju, rasprava u drugom predmetu protiv Mamića i ostalih odgođena je do 14. travnja. Do tada bi Visoki kazneni sud trebao donijeti i odluku o mjesnoj nadležnosti. To će, pak, biti dodatno zanimljivo pratiti s obzirom da je na čelu tog suda Ivan Turudić, koji je bio predsjednik Županijskog suda u Zagrebu kada je prva optužnica protiv Mamića i ostalih upravo s tog suda premještena u Osijek.

Između ostaloga taj je premet iz Zagreba premješten u Osijek i zbog prijateljstva Mamića i Turudića, koje sudac nikada nije ni skrivao, a prije dvije godine je u intervjuu za 24 sata izjavio da s Mamićem, otkako je ovaj pobjegao u BiH, samo razmjenjuje čestitke za Božić i Novu godinu te da se od tada nisu čuli. Nedavno je, pak, izjavio da bi se izuzeo iz odlučivanja u predmetima u koje je uključen Zdravko Mamić.

image
Zoran Mamić i ostali optuženi u sudnici
Vlado Kos/Cropix

Inače, Zoran Mamić i Damir Vrbanović u utorak su na osječki sud prvi put stigli kao pravomoćno presuđeni u okviru prve optužnice za izvlačenje 116 milijuna kuna iz Dinama skupa sa Zdravkom Mamićem i Milanom Pernarom. No, kako još nisu donesene rješenja o izvršenju kazne Mamić i Vrbanović su još uvijek na slobodi i kao takvi su stigli na ovu raspravu. Krota, pak, prema vlastitim riječima do ponedjeljka navečer nije ni znao da je u samoizolaciji, nego je to doznao prilikom odlaska u ljekarnu, a onda mu je to naknadno potvrdila i njegova liječnica obiteljske medicine.

Za ovo drugo suđenje, inače, svi okrivljenici moraju biti nazočni na svakoj raspravi, a ako se to ne dogodi, ona se odgađa. Zanimljivo je i da je Nikky Arthur Vuksan, protiv kojega je na prethodnoj raspravi postupak razdvojen jer se na njoj tada nije pojavila njegova braniteljica Ksenija Vržina, sada opet vraćen u glavni postupak. Teoretski su u utorak moglo dogoditi da se razdvoji i postupak protiv Krote, ali to nitko nije tražio, pa sud o tome nije ni odlučivao.

No, rasprava bi, ponavljamo, ionako bila odgođena zbog zahtjeva da se postupak izmjesti iz Osijeka.

image
Zoran Mamić
Vlado Kos/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 15:38