REAKCIJE

Odvjetnici u slučaju Agrokor kritizirali poljske vještake, Nobilo: ‘Proces će trajati 10 godina‘

‘Trgovačko društvo i osoba koja potpisuje to navodno vještačenje je u eklatantnom sukobu interesa‘
Anto Nobilo
 Matija Djanjesic/Cropix

Fran Olujić, odvjetnik Ante Todorića koji je obuhvaćen optužnicom u tzv. aferi Agrokor koja je podignuta protiv nekadašnjeg vlasnika koncerna Ivice Todorića te još 14 osoba, za RTL je kazao da ne može komentirati optužnicu jer je nije vidio.

- Iz priopćenja Državnog odvjetništva vidljivo je da obuhvaća vremensko razdoblje i okrivljenike koji su bili obuhvaćeni i u rješenju o provođenju istrage. Dakle, 15 okrivljenika i vremensko razdoblje od 2006. do 10. travnja 2017. kada je u Agrokor ušla prinudna uprava.

Sigurno ćemo pisati odgovor na optužnicu i koristiti sve pravne mogućnosti za njezino pobijanje jer smatramo da je tijekom istrage koju je provodilo Državno odvjetništvo počinjen niz nezakonitosti, a tu prije svega mislim da činjenicu koja je javnosti već poznata, da je vještačenje povjereno jednom stranom trgovačkom društvu, navodno s obrazloženjem da sva trgovačka društva koja bi to mogla napraviti u Hrvatskoj ili institucije, da bi bile u sukobu interesa, a upravo je ovo trgovačko društvo i osoba koja potpisuje to navodno vještačenje u eklatantnom sukobu interesa jer je najprije radilo, kako za gospodina Todorića, tako i za prinudnu upravu - kazao je Olujić.

'Optužnica me ne impresionira'

- Isto tako, za vrijeme provođenja državnoodvjetničke istrage tijekom ove godine doneseno je rješenje o proširenju istrage u odnosu na neke okrivljenike, kojima nije bilo omogućeno da tijekom istrage predlažu dokaze koji bi im išli u prilog, a prema samom Zakonu o kaznenom postupku DORH je dužan s jednakom pažnjom prikupljati i dokaze u korist okrivljenika i one koji im idu u korist - dodao je.

Rekao je da njegov klijent, koji je trenutno u Londonu, nije začuđen ovakvim postupanjem DORH-a.

- Kao i do sada, odazivat će se svim sudskim pozivima i aktivno će se braniti jer smatra kako ovdje nije počinjeno niti jedno kazneno djelo pa tako ni ona za koja se njega u ovom trenutku još uvijek sumnjiči - kazao je.

Cijeli spis ima 80 tisuća stranica, no Olujić kaže da se na njegova klijenta ne odnosi puno.

- Mi smo i dosad u Hrvatskoj imali prilike svjedočiti da DORH u ovakvim predmetima, predmetima gospodarskog kriminaliteta, spis zatrpava s dokumentacijom koja je u najmanju ruku nebitna, a neka se ponavlja u spisu i više puta.

Sama činjenica da navodno spis ima više od 80.000 stranica ne čudi, a isto tako i činjenica da je optužnica na više od 400 stranica me ne impresionira. Bilo ih je i dosad s takvim brojem stranica koje su ili vraćane DORH-u na doradu ili bi nakon provođenja glavne rasprave bila donesena oslobađajuća presuda - kazao je Olujić za RTL.

Nobilo: Financijsko vještačenje je nezakonit dokaz

Anto Nobilo, odvjetnik Piruške Canjuge u slučaju Agrokor, komentirao je optužnicu za N1 te kazao da je nije pročitao , a iz priopćenja DORH-a mu se čini da nije sastavljena u skladu s rezultatima istrage.

Njegovoj klijentici se, ističe, ne stavlja na teret nikakva kaznena radnja nego samo da je bila članica uprave, a uprava je odobravala financijska izvješća.

Nastavlja da je ona od pet godina, četiri godine bila odsutna zbog čuvanja trudnoće i porodiljnog, a u istrazi je utvrđeno da se uprava nije sastajala i odobravala financijska izvješća.

Nobilo smatra da je financijsko vještačenje nezakonit dokaz jer tvrtka iz Poljske ne može biti vještak. Pojašnjava svoje stajalište tvrdeći da je to samo paravan za ljude iz Hrvatske koji su vještačili i u isto vrijeme radili za izvanrednu upravu Agrokora.

- Ta uprava podnosi kaznenu prijavu, pokreće postupak, a onda njezini vještaci vještače - istaknuo je.

Dodao je kako se slaže s Ivicom Todorićem da je riječ o postupku u funkciji pravdanja uzimanja vlasništva nad Agrokorom.

- Najmanje 10 godina je potrebno čekati do pravosudnog epiloga - odgovorio je na pitanje koliko bi ovaj proces morao trajati.

Osvrnuo se i na gotovo 500 stranica optužnice i 80.000 stranica spisa.

- Ako možete dokazati bit kaznenog djela, onda to u optužnici koncizno navedete, a ne treba vam 495 stranica optužnice. Iz iskustva ću vam reći da ako podnositelj žalbe, recimo, podnosi žalbu na 30 stranica, onda znači da nema argumenata, tako i kod optužnice, ona ako ima elemenata onda se može kondenzirano napisati na nekoliko stranica - kazao je Nobilo za N1.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 04:34