OVRŠNI ZAKON

ODVJETNIČKA KOMORA UZVRATILA NA OPTUŽBE UDRUGE BLOKIRANI 'Prozvani odvjetnik je član radne skupine za izmjenu novog Zakona'

Dražen Bošnjaković
 Nikša Duper / CROPIX

Udruga Blokirani žestoko se obrušila na Ministarstvo pravosuđa i Odvjetničko društvo Hanžeković i partneri, optužujući ih za kompromitaciju cijelog procesa donošenja novog Ovršnog zakona.

Reakcije

Predsjednica Udruge Miriam Kervatin, glavni tajnik Mario Strinavić i dopredsjednik Udruge Sarajko Baksa u srijedu su održali konferenciju za medije na kojoj su tvrdili da odvjetnički ured Hanžeković ima dominantan utjecaj na izradu Ovršnog zakona, a tezu su temeljili na primjedbama što ih je na tekst zakonskog prijedloga svim članovima radne skupine mailom poslao odvjetnik Damir Metelko, zaposlenik Odvjetničkog društva Hanžeković i partneri.

No, odmah nakon konferencije demantirali su ih u Hrvatskoj odvjetničkoj komori i Ministarstvu pravosuđa, i to objavom dokumenta iz kojeg se vidi da je odvjetnik Metelko član radne skupine za izmjenu zakona.

Predsjednica Blokiranih temeljila je tezu o aferi na tvrdnji da je odvjetnik Metelko primjedbe na nacrt Zakona slao Ministarstvu pravosuđa, a zabunom u “cc” stavio sve članove radne skupine, pa tako i nju.

Miriam Kervatin ustvrdila je da je time “ugrožena ustavna demokracija jer je uredu Hanžeković neovlašteno povjereno pisanje zakona”. Nakon toga je reagirala Odvjetnička komora te objavila dokument iz kojeg se vidi da je prozvani odvjetnik Metelko od prvog dana član radne skupine, što znači da je morao imati nacrt prijedloga izmjena Ovršnog zakona te da je bio pozvan davati primjedbe.

Primjedbe

“Hrvatska odvjetnička komora poriče navode udruge Blokirani i prilaže dokaze o tome da je odvjetnik Damir Metelko iz Odvjetničkog društva Hanžeković i partneri, član, odnosno zamjenik predstavnika u radnoj skupini za izradu nacrta prijedloga Ovršnog zakona uz odvjetnika Miću Ljubenka te da je imenovan 6. listopada 2017. na temelju zahtjeva Ministarstva pravosuđa koje je od Odvjetničke komore, kao i od udruge Blokirani, tražilo imenovanje članova radne skupine svojim dopisom od 21. rujna prošle godine. S tom činjenicom upoznato je Ministarstvo pravosuđa”, navodi Odvjetnička komora.

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković rekao je da su u radnoj skupini i predstavnici udruge Blokirani te da je tekst nacrta zakonskog prijedloga dostupan svim članovima.

- Nacrt Ovršnog zakona bit će u javnoj raspravi i svatko može iznijeti primjedbe - kaže ministar.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. svibanj 2024 05:22