SLUČAJ ULJANIK

ODVJETNIK BORIS ŠAVORIĆ ZA JUTARNJI O NEDOVRŠENOM JARUŽALU 'Nismo išli ni na kakve sastanke, samo smo Jan de Nulu tumačili naše zakone'

 
Boris Šavorić
 Boris Kovacev / CROPIX

- Mi smo lokalni suradnici za hrvatsko pravo međunarodnoj odvjetničkoj kući koja zastupa luksemburško-belgijsku grupaciju Jan De Nul. Pomagali smo im oko nagodbe objašnjavajući termine hrvatskog prava, ali nismo sudjelovali ni na kakvim sastancima ili savjetima oko cijene niti bilo kakve odluke Jan de Nula - izjavio je za Jutarnji list odvjetnik Boris Šavorić komentirajući napise dnevnika 24sata da od početka godine zastupaju luksemburško-belgijsku grupaciju Jan De Nul koja pregovara s državom oko njihova nedovršenog broda iz Uljanika.

- Ministra gospodarstva Darka Horvata nikad nitko iz našeg odvjetničkog društva nije vidio, a kamoli upoznao ili održao s njim sastanak - pojasnio je odvjetnik Šavorić. Međutim, taj podatak otvorio je u javnosti pitanje navodnog potencijalnog sukoba interesa jer je odvjetnik Šavorić blizak premijeru Andreju Plenkoviću, a podsjetimo da je već bio na “tapetu” kao jedan od autora tzv. lex Agrokora.

Procjena

Ministar gospodarstva Horvat u utorak je na to reagirao rekavši da odvjetnik Šavorić nije sudjelovao u njegovim pregovorima o nedovršenom jaružalu, koje je Uljanik gradio za Jan De Nul. Stečajni upravitelj Uljanika d.d. Damir Majstorović također nam je rekao kako nikad nije komunicirao s odvjetnikom Šavorićem te da mu nije poznato da on zastupa grupaciju Jan de Nul.

- Bio sam i na dva sastanka u Ministarstvu gospodarstva na kojima također nije bilo odvjetnika Šarovića, samo menadžment grupacije Jan de Nul - rekao nam je stečajni upravitelj Majstorović i dodao da mu nije poznato kolika će biti procjena vrijednosti broda, kao ni hoće li se Jan de Nul javiti na taj natječaj.

- Riječ je o natječaju koji bi se mogao oduljiti na još tri do četiri mjeseca, ako se kao kupac ne javi prvi razlučni vjerovnik pa izjavi prijeboj sa svojim potraživanjem - rekao je stečajni upravitelj Majstorović. Ni Boris Cerovac, predsjednik Jadranskog sindikata, nije znao, kaže, da grupaciju Jan de Nul zastupa odvjetnik Šavorić.

- Dvije godine se kasni s izgradnjom jaružala. Prije samog stečaja pokušavali smo doći do premijera Plenkovića kako do svega ovoga ne bi došlo, kako bi se završio taj brod, ali nismo dobili odgovor - izjavio je Cerovac.

Pregovore o nedovršenom jaružalu koje je Uljanik gradio za luksemburško-belgijsku grupaciju Jan de Nul ministar gospodarstva Horvat tvrdi da je vodio isključivo s menadžmentom te kompanije i da odvjetnik Šavorić u njima nije sudjelovao. Iako je jaružalo u visokoj fazi dovršenosti, Uljanik ga nije uspio dovršiti, a krajem svibnja su protestirana državna jamstva te im je iz državnog proračuna isplaćeno 923 milijuna kuna.

Država je time postala vlasnik broda, a ministar Horvat je nedavno izjavio kako se nada da će do kraja godine brod uspjeti prodati Jan de Nulu i tako barem dio velikih sredstava plaćenih kroz jamstva vratiti u državni proračun. Naime, umjesto da plate jaružalo 1,28 milijardi kuna, Jan De Nul će ga dobiti navodno za 700-750 milijuna kuna, navode 24sata, te ponavljaju da mu je država u međuvremenu dala 923 milijuna kuna za isti brod.

Isprva se najavljivalo da će država, ovisno o procjeni, uložiti od 100 do 150 milijuna kuna u završetak broda ili ga otegliti u drugo brodogradilište, no to u konačnici nije dogovoreno između Ministarstva gospodarstva i Jan De Nula.

Bez komentara

Ministra Horvata novinari su u utorak pitali ima li javnost razloga sumnjati da su vladajući pomogli odvjetniku Šavoriću, na što je on odgovorio da sa Šavorićem i odvjetničkim uredom Šavorić proteklih godinu dana svog ministarskog mandata “nije vodio niti jedan sastanak, niti jedan razgovor, niti bilo kakve pregovore”. Također, rekao je da neće komentirati zašto je Jan de Nul odabrao baš taj odvjetnički ured za svog pravnog savjetnika na prostoru RH.

- U četiri dosadašnja sastanka pregovarao sam s menadžmentom Jan de Nula i sa samim gospodinom Jan de Nulom. Napominjem da ti pregovori još nisu gotovi i da se oni pretežno održavaju u kabinetu Ministarstva gospodarstva - rekao je ministar Horvat.

Na pitanje novinara postoji li sumnja da su neki potezi odgađani, s obzirom na to da neki radnici Uljanika tvrde da se brod možda mogao dovršiti i da nije bilo potrebe za aktivacijom jamstava, Horvat je rekao da je ključ problematike hrvatske brodogradnje “potrošeni novac, a neisporučeni brodovi”.

Šavorić: 'Ama baš ništa što su napisali o našem angažmanu nije točno'

Odvjetnik Boris Šavorić u utorak navečer je reagirao na napise dnevnika 24sata o angažmanu njegova ureda od strane tvrtke Jan de Nul te u opširnom priopćenju tvrdi da "nijedna, ama baš nijedna tvrdnja o ulozi odvjetničkog društva Šavorić & Partneri ili odvjetnika Borisa Šavorića nije u tom tekstu istinita".

Ostatak priopćenja prenosimo u cijelosti:

"Netočne su tvrdnje u tekstu da je g. Boris Šavorić odgovoran za neuspjeh pregovora između Ministarstva gospodarstva i Jan de Nula o tegljenju jaružala u drugo brodogradilište. Osim toga, netočne su i zlonamjerne insinuacije da je g. Šavorić imao ulogu u otvaranju stečaja nad Uljanikom, otkazima radnicima, naplati jamstava te općenitobu bilo kojoj eventualnoj šteti koja je nastala bilo kojem sudioniku tih pregovora. Također, niti postoji grupa Borg niti je Boris Šavorić član grupe Borg te nije nikome donio „puste milijune“. U navedenom postupku vezanom za jaružalo ni ŠAVORIĆ & PARTNERI odvjetničko društvo niti bilo koji odvjetnik: ·Nema punomoć za zastupanje niti zastupa Jan de Nul u stečajnom postupku Uljanika d.d.; ·Nije sudjelovalo niti trenutno sudjeluje u dogovaranju cijene za kupnju jaružala; Nije sudjelovao u dogovorima o cijeni završetka izgradnje jaružala; Nije upoznato s razlozima završetka pregovora između Jan de Nula i Ministarstva gospodarstva Republike Hrvatske; Nije imalo nikakvu ulogu vezano za naplatu jamstava Republike Hrvatske niti je ikada vidjelo te dokumente; Nije sudjelovalo u postupku naplate jamstava Republike Hrvatske; Nije upoznato s iznosom koji je plaćen Jan de Nulu po jamstvima Republike Hrvatske; Nije imalo ulogu u donošenju odluke o završetku ili ne-završetku izgradnje i prodaje jaružala; Nije znalo ako i kada će se aktivirati jamstva Republike Hrvatske; Nije upoznato s trenutnom vrijednosti jaružala; Nije upoznato s time hoće li i kome jaružalo biti prodano u stečajnom postupku; Nije imalo nikakvog utjecaja na otvaranje stečajnog postupka nad Uljanikom; Nije „hodočastilo u Ministarstvo gospodarstva“; Nitko iz odvjetničkog društva nije upoznao Ministra gospodarstva g. Horvata niti vodio pregovore s njim niti ikada održao ijedan sastanak sa Ministrom g. Horvatom; Dakle, Šavorić&partneri, odvjetničko društvo nije u cijelom postupku vezanom za jaružalo donijelo niti jednu odluku, kako u pogledu naplate jamstava ili određivanja cijene za jaružalo, tako i u pogledu rokova i svih drugih aspekata pregovora. Tvrdnje da bi netko iz našeg odvjetničkog društva „vodio igru“ koja je dovela do štete za Republiku Hrvatsku su šokantne, neistinite te zlonamjerne konstrukcije. Uloga odvjetničkog društva ŠAVORIĆ & PARTNERI u predmetnom postupku sastojala se u pružanju pravne pomoći međunarodnim odvjetnicima koji zastupaju Jan de Nul te u savjetovanju Jan de Nula o hrvatskoj pravnoj regulativi i tadašnja razrada uvjeta između Jan de Nula i Ministarstva gospodarstva o primopredaji jaružala. U pregovorima o cijeni za dovršetak izgradnje i/ili kupnju jaružala, naplati jamstava, otvaranju stečaja nad Uljanikom te donošenju bilo kojih strateških ili taktičkih odluka nismo sudjelovali, ni na sastancima niti na bilo koji drugi način. Sve ostalo su neistine i opasno zlonamjerne konstrukcije koje štete našem teško stečenom ugledu", navodi se u priopćenju koje je potpisao odvjetnik Boris Šavorić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 10:42