LJUBO Pavasović Visković

Odvjetnik čovjeka kojeg povezuju s ‘operacijom šeik‘: ‘Prodaja Fortenove minirana je iz Fortenova grupe. Pitajte Peruška...‘

- DORH može svakoga pozvati. No ovdje nema mjesta za DORH, ovo nije hrvatska priča, dodaje

Ljubo Pavasović Visković

 Goran Mehkek/Cropix

Odvjetnik Ljubo Pavasović Visković koji zastupa Miodraga Borojevića gostovao je u RTL-u Danas koji je objasnio zašto ga je angažirao Borojević za kojeg se sumnja da je sudjelovao u operaciji šeik-Fortenova.

Razgovor s RTL-ovim novinarom Ilijom Radićem niže prenosimo u cijelosti:

Zašto vas je gospodin Borojević angažirao? Znači li to da ga je već netko kontaktirao od istražnih organa?

Još nije bilo nikakvog kontakta... Ali kada te netko na takvoj poziciji na kakvoj je gospodin Matušić prozove da si napravio nešto što bi bilo kazneno, i pozove institucije protiv tebe, razumno je angažirati odvjetnika.

Može li DORH uopće dolaziti na ispitivanje, može li on njega istraživati?

DORH može svakoga pozvati. No ovdje nema mjesta za DORH, ovo nije hrvatska priča, nego se odvija potpuno i mimo Hrvatske. Radi se o tvrtki u Nizozemskoj, ona je nosioc udjela u Fortenova grupi. Hrvatska s tim apsolutno nema ništa.

Znamo da je gospodin Borojević bio visokopozicionirani u Fortenova grupi, je li on taj Hrvat ili jedan od Hrvata koji stoje iza ove operacije?

Da ne bi bilo ovakvih spinova kao do sad, jasno ću reći da je Borojević konzultiran od novog vlasnika paketa, koji se nalazi u Nizozemskoj, po pitanju vrijednosti dionica koje su bile predmet ovog trgovanja. Pitan je kakva je Fortenova grupa, kakve su perspektive... Odgovorio je da je, po cijeni po kojoj je Fortenova nuđena, to izvanredno dobar posao, ako se može zakonito završiti. On nije bio spremnik. On je konzultiran od strane kupaca, a kupac je šeik iz Dubaija. I on ga je konzultirao na predmet svog interesa...

Premijer i predsjednik dosta posprdno komentiraju šeika...

Možda je premijer u poziciji da čovjeka takvog bogatstva i renomea u investicijskom svijetu može tako tretirati. Ja mislim da je to baš tako i da je premijer baš pametno odlučio. Radi se o izuzetno ozbiljnom investitoru, čija je skupina poznanika, bliskih suradnika, već kontaktirala prije dvije ili tri godine Sberbanku. Tada je cijena dijela vlasništva bila previsoka i povukli su se. Sada su procijenili da je trenutak za kupnju...

Kakve veze ima vaš klijent sa Sberbankom?

Nikakve.

Jesu li ga konzultirali, je li radio konzultantske usluge za njih?

Je li radio u prošlosti, ja ne znam. U ovom priči pružao je isključivo konzultantske usluge kupcu tog društva. Važno je pitati - našem premijeru i službama bilo je potpuno u redu da prije tjedan dana fondovi kupuju te dionice, da prije nekoliko mjeseci kupuju Mađari i to nije bilo kršenje sankcija. Sada se pojavljuje novi igrač koji nije, očito, po volji nekih političkih struktura u Hrvatskoj i eto kršenja sankcija, kriminala. To nije tako.

Iz PR agencije, koja je do jučer zastupala šeika, rečeno da je u Nizozemskoj dobio dozvole. Kasnije je nizozemsko ministarstvo vanjskih poslova to opovrgao...

Investitor će svoj probleme rješavati u Nizozemskoj kako misli da treba. On je ozbiljan čovjek. Znamo da je transakcija završena do 31. listopada, kada je trebala biti završena, i znam da u ovoj državi ne postoje dvostruki kriteriji - ako su fondovi bili dobar kupac, nisu kršili sankcije, tada to nije napravio ni šeik. Isti taj ispred Sberbanke koji je vodio razgovore s mađarskim investitorom prije godinu dana, s hrvatskim fondovima, završio je posao i s ovim investitorom.

Postoji li implikacija da je ovo sve ruski novac iz Emirata koji ulazi u Hrvatsku?

To nije istina i uvjeren sam da je to spin da se zaštite privatni interesi u Hrvatskoj. Iz same Fortenove mjesecima raspravljaju tko bi trebao biti vlasnik. To je nečuveno u poslovnom svijetu, uprava firme teoretizira tko je dobar i tko loš vlasnik. Premijer je pitao i zašto su dosadašnji pokušaji kupnje propali. Dobra je adresa Peruško, treba ga pitati što se događalo. Sigurno je prodaja Fortenove minirana iz Fortenova grupe, nekome nije odgovaralo da Fortenova grupa ima jasnog vlasnika. Plenković je na jako krivom tragu, rekao je za RTL Danas.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 01:37